Cvekla: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Cvekla je jedno od najzdravijih povrća bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ova bojeva korenovka ima blago sladak ukus i koristi se u različitim jelima, poput salata, sokova ili priloga. Cvekla je takođe niskokalorična namirnica, što je čini idealnom za osobe koje žele da kontrolišu svoju telesnu masu. U ovom članku ćemo analizirati nutritivnu vrednost cvekle, kalorijski sadržaj, kao i razne prednosti za zdravlje koje njeno redovno konzumiranje može da pruži.

Cvekla: Nutritivna tablica

Hranjiva vrednost na 100g:

Energetska vrednost: 43 kcal

Proteini: 1,61 g

Masti: 0,17 g

Ugljeni hidrati: 9,56 g

Vlakna: 3,8 g

Šećeri: 6,76 g

Kalcijum: 27 mg

Gvožđe: 0,8 mg

Magnezijum: 23 mg

Fosfor: 40 mg

Kalijum: 325 mg

Natrijum: 78 mg

Cink: 0,35 mg

Vitamin C: 4,6 mg

Tiamin (B1): 0,031 mg

Riboflavin (B2): 0,037 mg

Niacin (B3): 0,334 mg

Vitamin B6: 0,067 mg

Folna kiselina (B9): 109 μg

Vitamin B12: 0 μg

Vitamin A: 2 μg

Vitamin E: 0,04 mg

Vitamin K: 0,2 μg

Cvekla: Proteini (sadržaj proteina)

Cvekla je korenište puno hranjivih sastojaka, a jedan od njih su proteini. Sadržaj proteina u cvekli je relativno nizak i iznosi oko 1,6 grama na 100 grama svežeg proizvoda. Ipak, ovo povrće je dobar izvor aminokiselina koje su neophodne za izgradnju mišića, a takođe pomaže u obnovi tkiva nakon fizičkih napora. Takođe, cvekla sadrži i hranjive sastojke koji podržavaju procese rasta i obnove tela, poput vitamina, minerala i vlakana, čineći je zdravim izborom u ishrani.

Cvekla: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Cvekla je povrće bogato ugljenim hidratima. U jednoj šoljici iseckane cvekle (oko 136 grama) ima oko 17 grama ugljenih hidrata. Većina ovih ugljenih hidrata dolazi u obliku šećera, posebno saharoze, glukoze i fruktoze. Ovo povrće takođe sadrži vlakna koja mogu doprineti održavanju zdrave probave, podržavajući zdravu crevnu floru i smanjujući rizik od razvoja određenih bolesti. Cvekla je takođe bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima, čineći je zdravom i ukusnom opcijom za dodavanje u jelovnik.

Cvekla: Masti (sadržaj masti)

Cvekla je bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima kao što su gvožđe, magnezijum i kalijum. Iako ne sadrži značajne količine masti, one koje sadrži su korisne za zdravlje. Sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Ove masti mogu takođe poboljšati nivo holesterola u krvi. Cvekla se može konzumirati sirova, kuvana ili u obliku soka, a blagotvorna svojstva su joj prepoznata u mnogim kuhinjama širom sveta.

Cvekla: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Cvekla je izuzetno bogata vitaminima i mineralima, čime pozitivno utiče na zdravlje organizma. Ova biljka sadrži velike količine vitamina C, folne kiseline, mangana, kalijuma, gvožđa i bakra. Takođe, bogata je vlaknima i antioksidansima, što joj daje sposobnost da štiti telo od raznih bolesti i održava optimalno zdravlje. Cvekla se veoma lako priprema, a može da bude ukusni dodatak salatama, sokovima ili da se iskoristi u raznim jelima kao glavni sastojak. Konzumirajte ovu namirnicu redovno i osigurajte organizmu sve neophodne hranljive sastojke koje sadrži.

Cvekla: Kalorije (sadržaj kalorija)

Cvekla je korenasto povrće koje ima nizak sadržaj kalorija. 100 grama sirove cvekle sadrži samo 43 kalorije. Ovo povrće je bogato vlaknima i vodom, što može pomoći u smanjenju apetita i gubitku težine. Takođe, cvekla je bogata antioksidantima i vitaminima, poput vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Međutim, važno je napomenuti da ukoliko se cvekla konzumira u vidu ukiseljenog “krastavca od cvekle”, tada se količina kalorija povećava. U svakom slučaju, cvekla je odličan izbor za zdravu ishranu i mršavljenje.

Cvekla: Benefiti za zdravlje

Cvekla je jedna od najsvestranijih namirnica koje možemo da konzumiramo – ona može da se jede sirova, kuvana, pečena, pržena i fermentisana. Osim toga, cvekla je prepuna korisnih hranjivih materija, kao što su vitamini C i K, folati, kalijum i vlakna.
Ali, da li ste znaju koliko benefita za zdravlje može da vam obezbedi ova biljka?
Prvo i najvažnije, cvekla može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, zbog visokog sadržaja nitrata. Studije su pokazale da redovno konzumiranje soka od cvekle može da doprinese smanjenju krvnog pritiska kod ljudi koji boluju od hipertenzije.
Takođe, cvekla je dobra za poboljšanje sportskih performansi. Nitrati u cvekli mogu da pomognu u snižavanju kiseonika potrebnog za fizičku aktivnosti, što zauzvrat poboljšava izdržljivost i povećava nivo energije.
Cvekla takođe ima antioksidativna svojstva, pa može pomoći u zaštiti od bolesti srca, šećerne bolesti i nekih vrsta raka.
Kao što vidite, cvekla ima mnogo koristi za zdravlje, pa bi trebalo da razmislite o dodavanju ove ukusne i raznovrsne namirnice u vašu ishranu.

Cvekla: Rizici za zdravlje

Iako je cvekla poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima (poput snižavanja krvnog pritiska i poboljšanja varenja), postoji nekoliko rizika koje treba imati na umu. Pre svega, osobe koje pate od kamena u bubregu ili problema sa žuči treba da budu oprezne sa konzumacijom cvekle, jer ona ima visok sadržaj oksalata. Oksalati mogu da se kristališu u bubrezima i formiraju kamence, što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Takođe, prekomerna upotreba cvekle može da dovede do gubitka kalcijuma, što inače igra značajnu ulogu u zdravlju kostiju. Zapamtite, kao i sa bilo kojom hranom, ključ je u umerenosti. Konsultujte se sa lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je cvekla odgovarajući dodatak vašoj ishrani i da neće negativno uticati na vaše zdravlje.

Cvekla: Alergije

Cvekla je bogata nutrijentima poput vitamina C, vlakana, kalijuma i gvožđa, zbog čega je veoma korisna u stvaranju jakog imunološkog sistema. Pored toga, cvekla je i odličan izvor biljnih pigmenata poznatih kao betalaini, koji su poznati po svom antiupalnom dejstvu i zaštiti ćelija od oštećenja.

Kada je reč o alergijama, cvekla se može koristiti kao prirodni lek. Ona sadrži visoki nivo magnezijuma, koji ima blagotvorni efekat na disajne puteve i smanjuje rizik od astme i drugih oboljenja respiratornog trakta. Cvekla sadrži i prirodni antihistaminik, što znači da može ublažiti simptome alergija poput kijanja i svraba u nosu.

Cvekla je veoma pristupačna i lako se može uključiti u našu ishranu. Možete je jesti u salati, kao prilog uz obrok, ili kao napitak u obliku soka. Takođe, postoje i suplementi cvekle koji su dostupni u obliku tableta ili praha, što vam omogućava da koristite njen benefit bez obzira na to koliko je često imate u svojoj ishrani.

Cvekla: Različite vrste koje postoje

Postoje različite vrste cvekle, koje se razlikuju po boji, obliku i veličini.

Najpoznatija vrsta cvekle je crvena cvekla, koja ima karakterističnu tamnocrvenu boju i slatkast ukus. Ova vrsta se najčešće koristi u pripremi salata, sokova i umaka.

Postoje i druge vrste cvekle, kao što su bela cvekla i zlatna cvekla. Bela cvekla ima blagu i slatku aromu, a može biti ovalnog ili okruglog oblika. Zlatna cvekla, sa svojom žutonarandžastom bojom, ima iste nutritivne vrednosti kao i crvena cvekla, ali je ukusnija i slađa.

Pored ovih, postoje i druge sorte cvekle koje se koriste u kulinarstvu, uzimajući u obzir njihove različite osobine. Bez obzira na vrstu, cvekla je izuzetno hranljiva, bogata antioksidantima i vitaminima, što je čini nezaobilaznim sastojkom u ishrani.

Cvekla: Kada je najbolje jesti

Cvekla je dostupna tokom cele godine, ali najbolje vreme za njenu konzumaciju je tokom letnjih meseci. Kada je temperatura visoka, telo se znoji i gubi elektrolite, što može dovesti do dehidratacije. Cvekla je bogata kalijumom i magnezijumom, koji su važni elektroliti, pa će njeno konzumiranje vam pomoći da nadoknadite izgubljene minerale.

Još jedan razlog za jesenju konzumaciju cvekle je to što je to sezona kada su koreni cvekle najbolji. Zato potražite sveže cvekle na pijaci i ne oklevajte da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Možete ih jesti sirove, kuvane ili pečene. Probajte ih kao salatu, juhu ili kao prilog uz jela sa roštilja. Cvekla je višenamensko povrće sa bezbroj mogućnosti, izaberite onu koja vam najviše prija i uživajte u njenim koristima za zdravlje.

Cvekla: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Cvekla je povrće koje može da stoji prilično dugo, ali pod određenim uslovima skladištenja. Kada se kupuje, treba obratiti pažnju na izgled i teksturu kore, koja bi trebalo da bude glatka i bez oštećenja. Takođe, treba izabrati cveklu koja je teška za svoju veličinu, što ukazuje na to da je sočna i sveža.

Cveklu treba prati i očistiti od zemlje pre skladištenja. Nakon toga, može se čuvati u frižideru ili u podrumu/šopu u kutiji sa peskom ili piljevinom, što će joj pomoći da zadrži vlagu i spreči truljenje. U frižideru cvekla može da stoji nekoliko nedelja, dok u podrumu/šopu može da stoji nekoliko meseci.

Ipak, kada se cvekla skuva, treba je brzo pojesti ili sačuvati u frižideru najviše tri dana. Ukoliko se ne potroši odmah nakon kuvanja, cveklu treba iseckati na kriške ili kockice i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Cvekla: Kako spremiti i jesti

Priprema cvekle može biti malo izazovna zbog njenih jakih boja i ukusa, ali jednom kada naučite kako da je pripremite na pravi način, postaće omiljena namirnica.

Da biste pripremili cveklu za jelo, počnite od pranja i čišćenja. Uklonite koren i listove, a zatim oljuštite tanak sloj kože. Ukrasno isečenu cveklu možete koristiti u salatama, a kuvanu u supama i varivima, dok se pečena cvekla obično poslužuje kao prilog uz druga jela.

Cvekla se ne koristi samo u kuhinji, već je odavno prisutna u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Bogata je antioksidantima, vitaminima i mineralima, a preporučuje se za poboljšanje krvne slike i detoksikaciju organizma.

Ukoliko želite da uključite cveklu u svoju ishranu, možete je dodati kao sastojak u smoothie-u ili sokovima, a možete je pripremati i kao niskokalorični zdrav desert.

Cvekla: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Preporučena servirna veličina cvekle je oko 150 grama, što je otprilike jedna srednja cvekla. Međutim, ne postoje ograničenja u količini koju možete jesti, ali tijekom dijete ili ako imate problema s probavom, važno je pratiti količinu koju konzumirate. Također, cikla može utjecati na boju urina, stolice i izazvati blagi miris urina. U svakom slučaju, prekomjerna konzumacija može dovesti do nuspojava, poput zatvora i proljeva, stoga je važno pratiti unos i slušati svoje tijelo.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu