Šunka: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Šunka je jedan od najpopularnijih oblika prerađenog mesa koji se konzumira širom sveta. Pored toga što je ukusna i jednostavna za pripremu, šunka je takođe bogata proteinima i drugim hranljivim sastojcima koji su važni za održavanje zdravog tela. U ovom članku ćemo se baviti kalorijskom vrednošću šunke, nutritivnom tablicom i beneficijama za zdravlje koje ona pruža.

Šunka: Nutritivna tablica

Energetska vrijednost: 100g šunke sadrži otprilike 150 kcal
Makronutrijenti:
– Proteini: 20g
– Masti: 6g
– Ugljikohidrati: manje od 1g
Mikronutrijenti:
– Natrijum: 1000mg
– Fosfor: 200mg
– Selen: 10mcg
– Kalijum: 200mg
– Vitamin B12: 1,5mcg
– Vitamin B6: 0,3mg
– Cink: 1mg

Šunka: Proteini (sadržaj proteina)

Šunka je odličan izvor proteina, a količina proteina u njoj zavisi od vrste i proizvođača proizvoda. Na primer, klasična šunka ima oko 15-20 grama proteina na 100 grama, dok su pileća i tuna šunka izvor čak 30 grama proteina po 100 grama. Proteini u šunki su neophodni za izgradnju mišićne mase i održavanje zdravog metabolizma. Međutim, treba imati na umu da se često u procesu proizvodnje šunke koriste aditivi i konzervansi koji mogu biti štetni za zdravlje. Zato se preporučuje pažljivo biranje i umerena konzumacija šunke.

Šunka: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Šunka sadrži nešto ugljenih hidrata, ali njihov sadržaj nije toliko visok kao kod nekih drugih namirnica poput testenina, hleba ili pirinča. Na primer, 100 grama šunke sadrži oko 2 grama ugljenih hidrata, što je mnogo manje u odnosu na istu količinu hleba koji može sadržati preko 40 grama ugljenih hidrata. Iako šunka može biti dobar izbor za one koji paze na unos ugljenih hidrata, treba imati u vidu da u njoj može biti prisutan i visok nivo natrijuma i zasićenih masti, što je potrebno uzeti u obzir pri odabiru ishrane.

Šunka: Masti (sadržaj masti)

Šunka je popularni sastojak mnogih jela, ali često se postavlja pitanje koliko je zapravo zdrava. Šunka je bogata mastima i često se čak dodaje masnoće prilikom njenog proizvođenja. Sadržaj masti u šunki može varirati u zavisnosti od vrste i proizvođača, ali u proseku jedna porcija šunke sadrži oko 5-10 grama masti. Treba imati na umu da je šunka ipak mesni proizvod i da unos masti treba ograničavati u okviru zdrave ishrane. Važno je birati kvalitetne proizvode sa manje dodate masti i ograničavati porcije.

Šunka: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Šunka je jedna od mesnih prerađevina koja obiluje hranljivim sastojcima, uključujući vitamine i minerale. Kada je u pitanju vitaminski sastav, šunka je bogata vitaminom B12 koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema i krvnih ćelija. Takođe sadrži i vitamin B6 koji doprinosi normalnom funkcionisanju metabolizma proteina i glikogena, kao i vitamin B3 koji pomaže u normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Što se tiče minerala, šunka sadrži značajne količine kalijuma, koji pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti, kao i fosfora i cinka koji su važni za održavanje zdravlja kostiju i imunološkog sistema. Međutim, treba napomenuti da šunka takođe sadrži visok nivo natrijuma, što može biti potencijalno štetno za one sa visokim krvnim pritiskom ili drugim srčanim problemima.

Šunka: Kalorije (sadržaj kalorija)

Šunka je popularni dodatak mnogim jelima, ali mnogi se pitaju koliko kalorija sadrži. Kalorijski sadržaj šunke varira u zavisnosti od vrste i načina pripreme. Na primer, jedna kriška pečene šunke sadrži oko 60-70 kalorija, dok ista količina dimljene ili kuvane šunke sadrži oko 40-50 kalorija. Međutim, treba imati na umu da šunka može sadržati visok nivo natrijuma i masnoće, pa se konzumacija treba ograničiti u skladu sa preporukama zdrave ishrane.

Šunka: Benefiti za zdravlje

Šunka, za mnoge ljubitelje mesa, predstavlja ukusan obrok, ali istovremeno se često smatra nezdravom opcijom. Međutim, šunka može da pruži niz koristi za zdravlje.

Kao izvor proteina, šunka može pomoći u održavanju mišićne mase i podržati rast ćelija. Istovremeno, šunka takođe sadrži minerale, poput gvožđa i cinka, koji su ključni za zdrav imunološki sistem.

Kvalitetna šunka takođe može biti izvor vitamina B, poput tiamina i niacina, koji pomažu u održavanju zdravog nervnog sistema i podržavaju normalnu funkciju srca.

Ipak, važno je obratiti pažnju na kalorijski i masni sadržaj, kao i na sastojke šunke koju konzumirate. Birajte proizvode bez aditiva i uzimajte u razumnom količinama, zajedno sa drugim zdravim namirnicama, da biste dobili sve prednosti šunke bez negativnog uticaja na zdravlje.

Šunka: Rizici za zdravlje

Šunka je popularna namirnica koja se često konzumira za doručak ili kao sastojak u sendvičima. Iako su mnogi navikli da je jedu, važno je da budu svesni nekoliko rizika po zdravlje koje šunka nosi.

Prvo, šunka je visoko prerađena hrana i sadrži velike količine soli, masti i aditiva. Prekomerna konzumacija ovakvih namirnica povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Takođe, šunka često sadrži nitrate i nitrite, hemikalije koje se dodaju kako bi se produžio njen rok trajanja i poboljšao njen izgled. Ove hemikalije mogu biti kancerogene, pogotovo kada se izlažemo većim količinama.

Konačno, većina šunke koja se nalazi u prodavnicama dolazi od životinja koje su bile izložene teškim uslovima uzgoja i ishrane. Ovo može uključivati hormone rasta, antibiotike i genetski modifikovane organizme, što takođe može biti štetno po zdravlje.

Zbog svega ovoga, važno je ograničiti konzumaciju šunke i birati organski uzgajane opcije kada god je to moguće.

Šunka: Alergije

Ako imate alergiju na šunku, to znači da vaš imunološki sistem reaguje na proteine u mesu svinjskog buta koji se koristi za pravljenje šunke. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, uključujući iritaciju očiju i nosa, kožne osipe, oticanje lica, teškoće u disanju i anafilaktički šok.

Ako neko pati od teške alergije na šunku, njihova ishrana može biti ograničena. Potrebno je izbegavati sve proizvode koji sadrže šunku, bilo da je u pitanju sendvič, supa ili neki drugi obrok. Važno je biti pažljiv kod odabira hrane u restoranima, jer mnogi proizvodi mogu biti skriveni u jelima kao aditivi za ukus.

Lekovi za alergiju, kao što su antihistaminici i steroidi, se obično koriste za tretiranje simptoma. Alergen immunoterapija (AIT), koja uključuje korišćenje postepeno povećavajućih doza alergena radi izgradnje tolerancije, može pomoći kod nekih slučajeva.

Ako sumnjate da ste alergični na šunku, najbolje je da se obratite svom lekaru. Vaš lekar može da vam preporuči testove kojim se utvrđuje dijagnoza, kao i preporuke za lečenje.

Šunka: Različite vrste koje postoje

Šunka, kraljica belog mesa, postoji u različitim vrstama na svetskom tržištu. Neki od glavnih tipova šunke uključuju pršut, curetinu, šunku od crne svinje, dimljenu šunku i šunku od buta.

Pršut, napravljen od svinjske noge, sušen je na vazduhu i genetski je specifičan za različite regije sveta. Na primer, pršut se proizvodi pod nazivima Iberico i Parma u Španiji odnosno Italiji. Curetinu prave od buta ćurke. Visok stepen proteina i niska količina masti čine je savršenim izborom za zdravu ishranu.

Šunka od crne svinje, takođe poznata kao “Jamón Ibérico”, je izuzetno skupa zbog upotrebe crne svinje koja se gaji u specifičnim uslovima i hrani se prirodnim proizvodima. Dimljenu šunku suše često na visokim temperaturama, i daju ukus koji može da uključi i različite dodatke kao što su slanina i paprika.

Šunka od buta, napravljena od zadnjeg dela svinje, sadrži više masti i ima jeftiniju cenu. Iako različite vrste šunke imaju različite ukuse, svi naklonioci šunke slažu se da je ona važan sastojak mnogih jela i da joj je teško odoliti.

Šunka: Kada je najbolje jesti

Šunka je omiljeni obrok mnogih ljubitelja mesa, ali često se postavlja pitanje kada je idealno vreme za njen unos. Kada je reč o optimalnom vremenu za konzumaciju šunke, važno je znati da sve zavisi od vaših individualnih potreba i ciljeva.

Ako planirate da se bavite fizičkim aktivnostima nakon obroka, idealno bi bilo da konzumirate šunku oko dva sata pre treninga, kako biste imali dovoljno energije za vežbanje. Ako je vaš cilj smanjenje telesne mase, trebalo bi da obratite pažnju na količinu konzumiranih kalorija, pa bi bilo bolje da šunku jedete ujutru, u kombinaciji sa drugim namirnicama koje će vam pružiti potrebnu energiju za ceo dan.

Ukoliko se pak bavite poslom koji zahteva koncentraciju i umni napor, konzumacija šunke kao doručka ili ručka, obezbediće vam potrebnu energiju, ali i podržati vašu mentalnu oštrinu.

U svakom slučaju, važno je da pazite na količinu šunke koju konzumirate i birate kvalitetne i zdrave izvore, kako bi vaš organizam dobio sve potrebne nutrijente.

Šunka: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Kada je reč o čuvanju šunke, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora kako bi se produžio njen rok trajanja i očuvali njen ukus i tekstura. Idealna temperatura za skladištenje šunke je oko 4°C, a najbolje je da je čuvate u frižideru u zatvorenoj posudi. Šunku ne treba zamrzavati, jer se u zamrzivaču gube njeni prepoznatljivi ukus i tekstura, pa je bolje da se pojede sveža koliko god je to moguće. Kod kupovine šunke obratite pažnju na rok trajanja, a ako je kupujete na komad, birajte komad koji je zapečaćen i ima zaštitnu poleđinu ili koru. Šunka najbolje stoji u frižideru oko 1 do 2 nedelje, ali ako je pravilno zamotana, može da traje i malo duže. Važno je da je redovno pregledate, da biste bili sigurni da se neće pokvariti, a ako primetite oblikovanu plesan, potrebno ju je očistiti.

Šunka: Kako spremiti i jesti

Šunka je jedna od omiljenih namirnica među mnogim ljubiteljima mesa. Kako bi se ona kvalitetno pripremila i konzumirala, potrebno je obratiti pažnju na neke važne stvari.

Pre svega, šunku je potrebno dobro oprati i osušiti pre nego što krenete u njenu pripremu. Nakon toga, šunku obično stavljamo u lonac sa hladnom vodom i kuvamo dok ne postane meka. Ukoliko želimo da dobijemo prženu šunku, potrebno ju je iseći na kriške i pržiti na tiganju uz dodatak nekoliko kapljica ulja.

Kada je šunka spremna za jelo, najčešće se servira kao hladno predjelo sa različitim prilozima, poput krompir salate, maslina ili povrća. Takođe, šunka može biti sastavni deo sendviča, a ukoliko želimo toplu verziju, možemo je staviti u sendvič toster.

Važno je znati da prekomerna konzumacija šunke može biti štetna po zdravlje, te da bi trebalo konzumirati umereno i u skladu sa preporukama nutricionista.

Šunka: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Koliko šunke je previše? Veličina porcije šunke može se razlikovati, ali općenito se smatra da je jedna porcija oko 30 grama. Međutim, kod pripremanja sendviča ili pizza, veličina porcije može biti veća. Važno je obratiti pažnju na ukupnu unos kalorija i količinu šunke koju konzumiramo u jednom obroku. Prekomjerna konzumacija šunke može biti povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti i raka debelog crijeva. Stoga, pokušajte održati umjerenost u konzumiranju ove popularne mesa.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu