Pekan orah: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Pekan orah, često nazvan američki orah, jedna je od najzdravijih vrsta orašastih plodova. Ovaj orah bogat je kalorijama i hranjivim materijama poput vlakana, proteina i vitamina, što ga čini idealnom opcijom za zdravu ishranu. Osim toga, pekan orasi su poznati po svom unosu antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina, koji mogu pružiti brojne zdravstvene koristi. U ovom članku, saznajte više o nutritivnoj tablici pekan oraha, benefitima za zdravlje i kako ih uvrstiti u vašu ishranu.

Pekan orah: Nutritivna tablica

Nutritivna vrednost Pekan oraha na 100g:
Energetska vrednost: 691 kcal
Proteini: 9.17 g
Ugljeni hidrati: 14.71 g
Masti: 71.97 g
Vlakna: 6.7 g
Šećeri: 4.34 g
Kalcijum: 70 mg
Gvožđe: 2.53 mg
Natrijum: 0 mg
Vitamin C: 1.1 mg
Vitamin A: 56 µg
Vitamin B6: 0.21 mg
Vitamin E: 4.53 mg

Pekan orah: Proteini (sadržaj proteina)

Pekan orah, bogat ukusni orašasti plod, predstavlja izvor proteina za vegane i vegetarijance. Kao izvor aminokiselina koje su potrebne za obnovu mišićne mase, pekan orasi sadrže oko 9 grama proteina na svakih 100 grama. Osim toga, ovi orasi su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, vitamina i minerala koji su neophodni za održavanje zdravog organizma. Uz to, pekan orasi sadrže manje ugljenih hidrata od ostalih orašastih plodova, čineći ih idealnom hranom za one koji su na dijeti. Jednostavno rečeno, pekan orah je sjajan izvor proteina i pruža mnoge druge nutritivne koristi za vaše telo.

Pekan orah: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Pekan orah je bogati izvor ugljenih hidrata koji su neophodni za regulaciju nivoa šećera u krvi i obezbeđivanje energije organizmu. Ovaj orah sadrži visok procenat složenih ugljenih hidrata koji se sporo razgrađuju i postepeno oslobađaju energiju. To omogućuje održavanje osećaja sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi. Sa samo 4 grama ugljenih hidrata na porciju, pekan orah je odličan izbor za one koji gledaju svoju ishranu kako bi održali zdravu ravnotežu.

Pekan orah: Masti (sadržaj masti)

Pekan orasi su izvrsni izvor masti, posebno zasićenih i mononezasićenih masti. Zasićene masti čine oko 60% ukupnih masti u pekan orasima, dok mononezasićene masti čine oko 30%. Ove vrste masti su dobre za srce, krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Pekan orasi takođe sadrže i malu količinu polinezasićenih masti, oko 10%, koje su takođe važne za zdravlje srca i mozga. Uz to, pekan orasi su bogati i drugim hranljivim sastojcima koji doprinose celokupnom zdravlju tela.

Pekan orah: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Pekan orah je bogat izvor vitamina i minerala koji su važni za zdravlje i dobrobit organizma. Ovaj orah sadrži vitamin E koji ima antioksidativna svojstva i pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Takođe sadrži vitamin B1 koji igra ključnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju i podržava funkcionisanje nerava i mišića. Pored toga, pekan orah je bogat mineralima poput cinka koji podržava imuni sistem, kalcijuma koji pomaže u održavanju zdravih kostiju i magnezijuma koji ima važnu ulogu u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska.

Pekan orah: Kalorije (sadržaj kalorija)

Pekan orah je izuzetan izvor nutritivnih sastojaka, ali kao i svaka hrana sadrži kalorije. Jedna šaka pekan oraha (oko 30g) ima oko 200 kalorija. Međutim, ovo ne treba da bude razlog za brigu jer su kalorije u pekan orahu uglavnom iz dobrih masti, proteina i vlakana. Ovaj orah sadrži i značajne količine vitamina i minerala, uključujući magnezijum, cink i selen. Umesto da se brinete o kalorijama, uživajte u ukusnom i zdravom obroku sa pekan orasima!

Pekan orah: Benefiti za zdravlje

Pekan orah je bogat izvor hranjivih materija koje pomažu u očuvanju zdravlja. Ovi orašasti plodovi sadrže visok nivo vlakana, proteina, vitamina i minerala, kao što su cink, magnezijum, kalijum i fosfor. Osim toga, pekan orasi su bogati antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u organizmu.

Pekan orasi su zdrava opcija za ljude koji pate od dijabetesa, jer pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Oni takođe mogu da pomognu u prevenciji srčanih bolesti, zbog svog visokog nivoa zdravih masti i omega-3 masnih kiselina. Pekan orasi takođe imaju pozitivan efekat na zdravlje kostiju, jer su bogati mineralima koji podržavaju kosti.

Osobe koje su na dijeti takođe mogu da iskoriste blagodeti pekan oraha, jer sadrže malo ugljenih hidrata, a mnogo zdravih masti koje mogu pomoći u održavanju osećaja sitosti. Uz sve ove benefite za zdravlje, pekan orah je ukusan i svestran sastojak u mnogim jelima i slasticama.

Pekan orah: Rizici za zdravlje

Pekan orah je ukusna namirnica koja je popularna zbog bogatog ukusa i zdravih nutrijenata poput vitamina i antioksidanata. Ipak, postoje i neki rizici po zdravlje koji bi trebalo da budu poznati pre nego što se konzumira.

Prvo, pekan orasi su bogati kalorijama i mastima, što ih čini ne baš najboljim izborom za ljude koji žele smršati ili održati nisku telesnu masu. Takođe, neke osobe mogu biti alergične na ove orahe, pa bi trebalo biti oprezan ako imaju alergijske reakcije na druge vrste oraha.

Drugi rizik se odnosi na sadržaj jedinjenja nazvanog fitalat. Fitalati mogu sprečiti apsorpciju hranjivih sastojaka u organizmu, posebno gvožđa i kalcijuma, što može dovesti do nedostatka ovih nutrijenata. Zbog toga bi pekan orahe trebalo konzumirati s umerenošću i u sklopu raznovrsne ishrane.

Uopšteno, pekan orah može biti zdrav izbor ako se konzumira umereno i u sklopu raznovrsne ishrane. Međutim, osobe koje imaju alergije ili probleme sa apsorpcijom nutrijenata bi trebale biti oprezne i konsultovati se sa lekarom pre nego što ga dodaju u svoju ishranu.

Pekan orah: Alergije

Pekan orasi su ukusna, hranjiva i zdrava grickalica, ali za osobe koje boluju od alergija, mogu predstavljati ozbiljan rizik. Alergije na pekan orahe su retke, ali mogu biti izuzetno ozbiljne, čak i po život opasne.

Simptomi alergije na pekan orahe uključuju svrab u ustima, otok usana i grla, osip na koži, poteškoće sa disanjem i anafilaktički šok – koji u nekim slučajevima može dovesti do smrti.

Ako sumnjate da ste alergični na pekan orahe, važno je da se posavetujete sa lekarom koji će sprovesti testove alergije i dati vam savete o tome kako da izbegavate kontakt sa ovim orašastim plodom.

Postoje mnogi proizvodi koji sadrže pekan orahe, pa čak i proizvodi koji ne izgledaju kao da ih sadrže. Zato je važno da pažljivo čitate etikete pre kupovine.

Ukoliko imate dijagnostikovanu alergiju na pekan orahe, važno je da budete oprezni kad idete u restorane ili kod prijatelja na ručak, jer često se ne zna šta se tačno nalazi u hrani. Bolje je biti bezbedan nego žao.

Pekan orah: Različite vrste koje postoje

Pekan orah, poznat i kao američki orah, je vrsta drveta poreklom iz Severne Amerike, čiji plodovi predstavljaju popularnu namirnicu širom sveta. Postoji nekoliko različitih sorti ove vrste, a najzastupljeniji su štapasti i okrugli tip oraha.

Štapasti pekan orah, takođe poznat kao “zlatni” pekan orah, je najčešći tip i predstavlja oko 95% svih plodova. Njegova karakteristika je izduženi, ovalni oblik i tamnobraon boja, dok se unutrašnjost sastoji od slatkastog jezgra koje se lako ljušti.

Okrugli pekan orah, takođe poznat kao “smoky” pekan orah, ima zaobljeni izgled sa tamnom barkom i svetlo smeđim jezgrom koje ima bogat i aromatičan ukus.

Postoje i druge sorte koje se razlikuju od nabrojanih, poput velikog pekan oraha koji teži između 9 i 18 grama i ima značajno veći plod od ostalih sorti.

Bilo koju sortu pekan oraha odaberete, oni su ukusni i mogu se koristiti u mnogim jelima, kao i konzumirati odvojeno kao zdrava i hranljiva užina.

Pekan orah: Kada je najbolje jesti

Pekan orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, cinkom, vitaminom E i drugim hranjivim sastojcima. Međutim, pitanje koje se često postavlja je – kada je najbolje jesti ove orahe?

Najbolje vreme za konzumiranje pekan oraha je jesen, kada su u sezoni i kada su najslađi i najukusniji. Ovi orašasti plodovi se obično beru u oktobru i novembru.

Kada je reč o konzerviranju, pekan orasi se mogu čuvati do šest meseci u frižideru ili do godinu dana u zamrzivaču. Međutim, zbog njihove visoke masnoće, postoji rizik od kvarenja, pa je važno čuvati ih u dobro zatvorenim kontejnerima ili kesa.

Kao i sa svim orašastim plodovima, važno je konzumirati ih u umerenim količinama. Nutricionisti savetuju da dnevna konzumacija pekan oraha ne prelazi 30 grama, što je oko 20 oraščića.

Dakle, najbolje vreme za uživanje u pekan orasima je tokom jeseni, kada su u sezoni. Važno je pridržavati se preporučene dnevne doze i pravilno čuvati ove ukusne orašaste plodove kako bi se očuvali svi njihovi hranjivi sastojci.

Pekan orah: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Pekan orah je popularna namirnica koja se često koristi u kuhinji, a potiče iz Severne Amerike. Da bi se održao svež, pekan orah treba čuvati na tamnom i suvom mestu, poput frižidera ili zamrzivača. U frižideru, pekan orah može da stoji do tri meseca, dok se u zamrzivaču može čuvati do godinu dana.

Da bi se sprečilo kvarenje oraha, preporučuje se da se posle otvaranja pakovanja ili pripreme oraha za skladištenje, pravilno zatvore i hermetički zapečate. Takođe, pekan orah treba čuvati zasebno od drugih namirnica jer može upiti mirise drugih namirnica i tako izgubiti svoj karakteristični ukus.

Ako primetite neobičan miris ili ukus, ili promene boje oraha, najverovatnije je da su orasi propali i ne preporučuje se njihova upotreba. Ukratko, pravilno skladištenje pekan oraha će vam omogućiti da uživate u njegovim ukusima i hranljivim vrednostima tokom dužeg vremenskog perioda.

Pekan orah: Kako spremiti i jesti

Pekan orah je ukusan i hranjiv sastojak koji može da služi kao idealan dodatak različitim jelima. Pekan je bogat vitaminima i mineralima, poput mangana, magnezijuma i fosfora, a takođe sadrži i zdrave masnoće koje smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Da bi se pripremio pekan orah, potrebno ga je oljuštiti kako bi se uklonila kora koja može da bude gorka. Zatim ga treba peći u rerni na 180 stepeni oko 10-15 minuta, dovoljno da postane hrskav i mirišljav.

Pekan orah se može dodati u salate, grickalice, kolače, pa čak i u jela od mesa i ribe. Ovaj orah se takođe može jesti samostalno kao hranljiv i ukusan zalogaj.

Kada kupujete pekan orah, birajte one koji su čvrsti i bez oštećenja. Kada ga otvorite, držite ga u frižideru kako bi zadržao sve hranjive sastojke što duže. Uz malo kreativnosti, pekan orah može da bude vaš novi omiljeni sastojak u kuhinji!

Pekan orah: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Pekan orasi su ukusni i hranljivi, ali kao i kod većine namirnica, važno je paziti na veličinu porcije. Veličina jedne porcije pekan oraha iznosi 28 grama ili oko 20 oraha. Ova količina pruža oko 200 kalorija i sadrži obilje zdravih masti, proteina, vlakana i vitamina. Međutim, prekomerno konzumiranje pekan oraha može dovesti do povećanja unosa kalorija i masti, što može uticati na dobrobit srca i opšte zdravlje. Stoga, ako želite uživati u pekan orasima, držite se preporučene veličine porcije.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu