Kako pravilno raditi vežbu: Poza boginje ili ležeći leptir u jogi (Supta Baddha Konasana)

Supta Baddha Konasana ili Poza boginje, poznata i kao ležeći leptir, jedna je od najčešće korišćenih pozicija u jogi za otvaranje unutrašnje strane butina i prepona. Evo kako pravilno izvesti ovu vežbu i postići potrebne benefite.

1. Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Lagano otkotrljajte leđa kako bi imali što više prostora za ruke.

2. Postavite jastuk ili nešto podupirajuće ispod kičme kako bi se lakše opustili i postigli dublju poziciju.

3. Spojite tabane stopala i polako dopustite da kolena padnu na stranu, kao da se otvaraju poput knjige.

4. Držite stopala što bliže karlici dok istovremeno ne osećate bol u kuku, preponama ili leđima.

5. Spojite palčeve stopala i usmeravajte spoljni rub stope prema podu.

6. Opustite ruke do tela sa dlanovima okrenutim prema gore ili ispružite ruke iznad glave i opustite se.

7. Držite poziciju 5-10 minuta ili duže, duboko dišući i opuštajući se.

8. Vratite kolena zajedno i produžite noge do ravnog položaja kako biste se oslobodili pozicije.

Ova vežba puna je prednosti za zdravlje, uključujući poboljšano disanje, smirenost i uravnoteženost, smanjenje anksioznosti i napetosti u telu, kao i poboljšanje cirkulacije u preponama i struku. Pravilna tehnika je ključna za maksimiziranje ovih benefita.

Kako da uključim prevod (titl) na mom jeziku?

Poza boginje ili ležeći leptir u jogi (Supta Baddha Konasana): koje su koristi od ove vežbe

Ležeći leptir u jogi, poznat i kao Supta Baddha Konasana, jedna je od najpopularnijih vežbi u jogi i u poslednje vreme postala je pravi hit na društvenim mrežama. Ova poza boginje pruža brojne prednosti za telo i um, a prati je i neobična lepota i elegancija koja privlači mnoštvo ljudi da je isprobaju.

Ovo usmereno istezanje otvara kukove i pomaže u relaksaciji mišića. Lagan pritisak stopala i gležnjeva uz pomoć gravitacije omogućava svakom delu tela da se otvori na svoj način, a pritom se umiruje. Ova poza je izvrsna za smanjenje stresa, opuštanje zategnutih mišića, poboljšanje cirkulacije i respiratornog sistema, a koristi i želudačnom traktu.

Takođe, ova vežba je posebno korisna za sve one koji rade u sedelačkom položaju, jer će im pomoći u promenu položaja tela i disanja. Postаnove poput ove pogodne su i za ublažavanje menstrualne neredovnosti i simptoma menopauze, stoga je dobro da one budu deo svakodnevne rutine.

Supta Baddha Konasana može se praktikovati nakon dugog dana ili kao deo jutarnje rutine za buđenje tela i umirivanje uma. Sve što je potrebno je mesto za jogu, udobna odeća i malo vremena da se posvetite sebi i svom telu.

Poza boginje ili ležeći leptir u jogi (Supta Baddha Konasana): najčešće greške pri izvođenju ove vežbe

Mnogi praktikanti čine greške pri izvođenju ove vežbe i time umanjuju njen terapeutski efekat. Najčešće greške uključuju nepravilno postavljanje stopala (u prevelikom ili premalom razmaku), nepravilno držanje nogu (odignute u vazduhu) i nepravilno postavljanje ruku (preblizu tela).

Takođe, važno je obratiti pažnju na pravilno disanje i opuštanje tela tokom izvođenja ove vežbe. Duboko i ritmično disanje treba da doprinese dubljem opuštanju tela, dok napetost i drhtanje tela ukazuju na nepravilno držanje ili pretreniranost.

Konačno, važno je slušati svoje telo i prilagoditi pozu sopstvenim mogućnostima. Supta Baddha Konasana treba da donese osećaj relaksacije i zadovoljstva, bez nepotrebnog naprezanja i bola. redovno izvođenje ove vežbe može doneti brojne blagodeti za telo i um, uključujući smanjenje stresa i napetosti, poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti tela, kao i jačanje imunog sistema.

Poza boginje ili ležeći leptir u jogi (Supta Baddha Konasana): mere opreza pri izvođenju ove vežbe

Pre nego što se upustite u izvođenje ove poze, važno je da pratite nekoliko mera opreza.

Prvo, preporučuje se da se Supta Baddha Konasana izvodi samo ako ste već razvili određenu fleksibilnost u kukovima i kolenima. Ako osećate nelagodu dok izvodite ovu pozu, možda niste dovoljno zagrejani ili ste preterali u istezanju.

Drugo, ako imate ozbiljne probleme sa kolenima, kukovima ili donjim delom leđa, bolje je da izbegavate ovu pozu ili da je izvodite samo uz nadzor stručnog lica. Prekomerno istezanje ovih delova tela može izazvati neželjene posledice, kao što su povrede.

Treće, tokom izvođenja Supta Baddha Konasane, važno je da duboko dišete i opuštate se. Nemojte preterivati u istezanju i nemojte forsirati svoje telo da ide dalje od granica koje ste već postigli. Strpljivo radite na svojoj fleksibilnosti i postepeno napredujte u pozama.

Ukratko, Supta Baddha Konasana je korisna poza za otvaranje kukova i poboljšanje fleksibilnosti. Ipak, kao i uvek u jogi, važno je da pratite svoje telo, budete pažljivi i pridržavate se mera opreza kako biste izbegli povrede i uživali u blagodetima joge.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu