Jogurt: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Jogurt je popularna vrsta mlečnog proizvoda koji ima brojne prednosti za zdravlje. Njegov ukus i tekstura čine ga omiljenom namirnicom mnogih ljudi, a zbog svoje nutritivne vrednosti, često ga preporučuju nutricionisti kao deo zdrave ishrane. U ovom članku ćemo istražiti koliko kalorija sadrži jogurt, kakva je njegova nutritivna tabla i koje vrste jogurta su najbolje za naše telo. Takođe, podelićemo sa vama neke od najvećih benefita koje jogurt ima na zdravlje.

Jogurt: Nutritivna tablica

Količina: 100 g
Energetska vrijednost: 61 kcal
Ukupne masti: 3,3 g
Zasićene masti: 2,1 g
Ukupni ugljikohidrati: 4,7 g
Šećeri: 4,7 g
Proteini: 3,5 g
Sol: 0,1 g
Kalcijum: 120 mg

Jogurt: Proteini (sadržaj proteina)

Jogurt je hrana koju mnogi ljudi konzumiraju zbog nježnog i osvježavajućeg okusa, ali i zbog njegovih mnogobrojnih nutritivnih vrijednosti. Jedna od najvećih prednosti jogurta je njegov visok sadržaj proteina. Proteini su važni za izgradnju i održavanje mišića, a također pomažu u održavanju zdrave kože, kose i noktiju. Jogurt se obično smatra lako probavljivim izvorom proteina i koristan je za sve, od atletičara do vegana. Iako se količina proteina varira od brenda do brenda, u većini slučajeva jedna šoljica (240 ml) jogurta sadrži između 8-12 grama proteina. Sada je vrijeme da dodate jogurt u svoju ishranu i iskoristite sve napore koje ulažete u zdrav životni stil.

Jogurt: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Jogurt je namirnica koja sadrži mliječne bjelančevine, puno vitamina i minerala, a takođe, i ugljene hidrate. Sadržaj ugljenih hidrata u jogurtu varira u zavisnosti od vrste jogurta, uključujući i dodate arome i šećere. Na primjer, prirodni jogurt obično sadrži oko 5 do 6 grama ugljenih hidrata na 100 grama, dok voćni jogurti sa dodatkom šećera mogu imati preko 10 grama ugljenih hidrata. Stoga je uputno odabrati jogurt bez dodatka šećera ili neki drugi oblik jogurta s niskim sadržajem ugljenih hidrata, ukoliko želite da konzumirati manje ugljenih hidrata.

Jogurt: Masti (sadržaj masti)

Jogurt, kao popularna namirnica u ishrani, ima različit sadržaj masti koji utiče na njegovu nutritivnu vrednost. Postoje tri vrste jogurta: punomasni, poluobučeni i obrani jogurt. Punomasni jogurt sadrži oko 3,5% masti, dok poluobučeni ima između 1,5% i 2,5% masti. Obrani jogurt ima manje od 1% masti, što ga čini idealnim za osobe koje žele da izgube na težini ili koje paze na unos masti u ishrani. Masti u jogurtu su izvor esencijalnih masnih kiselina i vitamina A, D i E, pa se preporučuje umeren unos jogurta u ishrani, a izbor vrste jogurta zavisi od individualnih potreba i ciljeva.

Jogurt: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Jogurt je jedna od najboljih namirnica za unos vitamina i minerala. Ova ukusna i hranljiva namirnica bogata je raznim nutrijentima i antioksidantima koji su neophodni za održavanje zdravlja organizma.

U samo jednoj porciji jogurta možete pronaći visok nivo proteina, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vitamina B-12. Ova kombinacija nutrijenata pomaže u jačanju zdravlja koštanog sistema, smanjenju stresa i poboljšanju funkcije srca.

Dodatno, jogurt sadrži i probiotike, dobre bakterije koje pomažu u održavanju zdravog stanja crevne flore i jačanju imunološkog sistema. Stoga, redovno unošenje jogurta u ishranu može doneti brojne koristi za zdravlje, koje se ne bi trebale ignorisati.

Jogurt: Kalorije (sadržaj kalorija)

Jogurt je namirnica koju mnogi biraju kao zdravi i ukusan obrok ili međuobrok. Sadržaj kalorija u jogurtu varira u zavisnosti od vrste, ukusa i dodataka koje sadrži. Većina vrsta jogurta ima između 100-150 kalorija po šolji od 240ml. Jogurt sa manjim procentom masti i šećera može imati manje kalorija. Međutim, neki jogurti sa dodacima poput voća, meda ili šećera mogu imati oko 200 kalorija po porciji. Kada birate jogurt, preporučuje se da pažljivo pogledate nutritivne informacije da biste izabrali verziju koja odgovara vašim prehrambenim potrebama.

Jogurt: Benefiti za zdravlje

Jogurt je vrsta mlečnog proizvoda koji ima brojne benefite za zdravlje. Njegova hranjiva vrednost uključuje visok nivo proteina, kalcijuma, vitamina D i vitamina B12, kao i zdrave masti i probiotske kulture koje pomažu u održavanju zdrave crevne flore.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje jogurta može pomoći u regulisanju probave, smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, kao i u jačanju imunološkog sistema. Osim toga, jogurt može pomoći u održavanju zdravlja kostiju i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Važno je napomenuti da treba birati jogurt koji sadrži što manje dodatnog šećera i veštačkih aditiva. Takođe, ako imate intoleranciju na laktozu ili alergiju na mleko, postoje alternative poput jogurta od biljnih mleka.

Ukratko, jogurt je ukusan i hranljiv obrok koji može biti vrlo koristan za održavanje dobrog zdravlja. Kombinovanje jogurta sa drugim zdravim namirnicama poput voća i orašastih plodova može sve benefite učiniti još izraženijim.

Jogurt: Rizici za zdravlje

Iako se jogurt smatra zdravom namirnicom, postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na njegovu korisnost i predstavljati rizike po zdravlje. Najčešći problem su aditivi koji se dodaju u jogurt, poput šećera, veštačkih boja ili aroma, a koji imaju negativan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova.

Takođe, mnogi jogurti su bogati masnoćama i šećerom, što može dovesti do povećanja telesne težine i povećanih rizika za dijabetes tip 2.

Oni koji pate od intolerancije na laktozu, takođe bi trebalo da budu oprezni pri konzumiranju jogurta, jer može izazvati probleme sa varenjem. U ovom slučaju, preporučuje se konzumiranje jogurta bez laktoze.

Međutim, jogurt može biti zdrav i bezbedan izbor ako se konzumira u umerenim količinama i ako se pažljivo biraju proizvodi sa manjim sadržajem šećera, masti i aditiva. Na taj način, jogurt može pružiti brojne zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje digestivnog sistema i jačanje imuniteta.

Jogurt: Alergije

Alergijska reakcija na jogurt može biti uzrokovana proteinima mleka, slično kao i kod drugih mlečnih proizvoda. Simptomi alergije na jogurt mogu uključivati oticanje lica, jezika ili grla, urtikariju (osip), svrab, kijanje, kašljanje, napad astme, pa čak i anafilaktički šok.

Ako mislite da ste alergični na jogurt, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom ili alergologom. Oni mogu preporučiti testove alergije da bi se utvrdila priroda vaše alergijske reakcije.

Ako vas dijagnostikuju kao alergičnu na jogurt, moraćete da izbegavate sve proizvode koji sadrže jogurt i druge mlečne proizvode. Srećom, postoji mnogo alternativa kao što su biljni jogurti koji ne sadrže mlečne proteine i koji su bezbedni za ljude koji su alergični na jogurt.

Jogurt: Različite vrste koje postoje

Jogurt je verovatno jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda na svetu. On se dobija fermentacijom mleka uz pomoć specijalnih bakterija, od kojih su najčešće Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Međutim, postoje i druge vrste bakterija koje se koriste u proizvodnji jogurta, zavisno od zemlje porekla i tradicija.

Postoje različite vrste jogurta na tržištu. Najčešće su dostupni obični jogurti, koji uključuju onaj sa 1.5%, 2%, ili 3% masnoće. Takođe postoje i sledeće vrste jogurta:

– Grčki jogurt: Ovaj jogurt se dobija dodatnom obradom, koja uklanjanja više od polovine tečnosti iz običnog jogurta, što mu daje gusta i kremasta teksturu. Ima više proteina od običnog jogurta i obično je manje kiseo.
– Kefir: Ovaj jogurt se obično proizvodi od kozjeg mleka, i ima blago kiselkasti ukus. On se može konzumirati kao piće ili se koristiti kao sastojak u različitim jelima.
– Islandski jogurt: Ovo je poznat i kao “skyr”, i ima vrlo gusto i kremasto strukturu zbog načina proizvodnje. Tradicionalno se pravi od ovčijeg mleka.
– Biljni jogurti: Ove vrste jogurta se prave od biljnih mleka kao što su bademov, sojin ili kokosovo mleko, i pogodni su za ljude koji su intolerantni na laktozu ili vegani.

Uz različite vrste jogurta, danas postoji i veliki izbor ukusa kao što su jagoda, mango, vanila, čokolada i drugi. Jogurt je dobar izvor probiotskih bakterija koje su korisne za probavu, a takođe je bogat i proteinima, kalcijumom i drugim važnim hranljivim materijama.

Jogurt: Kada je najbolje jesti

Jogurt je bogat izvor korisnih bakterija koje su dobre za digestivni sistem i opšte zdravlje. Međutim, nije svejedno kada ga jedete, jer postoji idealno vreme za unos ove namirnice.

Idealno vreme za konzumaciju jogurta je u jutarnjim satima, nakon što se probudite. To će pomoći vašem telu da brže apsorbuje hranljive sastojke i poboljša probavu. Takođe, jogurt možete jesti kao užinu, pre ili posle treninga, kako biste popunili energiju.

Jogurt ne bi trebalo jesti pred spavanje, jer visok nivo proteina može otežati varenje i uzrokovati probavne smetnje. Takođe, jogurt ne bi trebalo uzimati istovremeno sa lekovima, jer kalcijum koji sadrži može smanjiti njihovu efikasnost.

Ukoliko ste ljubitelj jogurta, važno je da se pridržavate ovih saveta kako biste u potpunosti iskoristili blagodeti ove zdrave namirnice.

Jogurt: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Jogurt je veoma popularan i zdrav mlečni proizvod koji je deo mnogih ishranjenih režima. Kako biste produžili životni vek jogurta i sprečili kvarenje, važno je da znate pravila skladištenja.

Jogurt treba čuvati u frižideru, najbolje na temperaturi između 1 i 4 stepena Celzijusa. Takođe, važno je da ga držite u originalnoj ambalaži ili u zatvorenoj posudi, kako bi se sprečilo kontaminiranje. Ako ste jogurt otvorili, konzumirajte ga u roku od tri do pet dana i obavezno proverite da li je počeo da se kvari pre upotrebe.

Kada jogurt držite u frižideru, pripazite da ga ne čuvate u vratima frižidera, zbog konstantnog otvaranja i zatvaranja koja mogu uticati na temperaturu. Držite ga na najhladnijem delu frižidera, a izbegavajte čuvanje jogurta pored namirnica koje mogu da prenesu mirise i ukuse.

Držite se ovih saveta i moći ćete da uživate u svežem i ukusnom jogurtu koji će vam koristiti za vašu ishranu.

Jogurt: Kako spremiti i jesti

Jogurt je definitivno jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda u svetu, zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava i lakoće pripreme. Sadrži veliku količinu proteina, kalcijuma i probiotika koji poboljšavaju varenje, kao i druge korisne hranljive materije. Najbolje je birati jogurt bez dodataka, sa manje šećera ili čak bez šećera.

Postoji nekoliko načina kako možete spremiti jogurt kod kuće. Jedan od načina je da pripremite svoj jogurt koristeći starter kulturu koju možete kupiti u prodavnici ili čak otpočeti proces fermentacije koristeći neki od proizvoda koji sadrže aktivne mikroorganizme kao što su kefir, kiselo mleko ili kisela pavlaka.

Ako preferirate kupovni jogurt, uvek birajte prirodni, bez dodataka i sa što više masnoće jer se masni jogurt bolje vari i daje osećaj sitosti.

Kada jedete jogurt, možete ga kombinovati sa svežim voćem, granolom, orašastim plodovima, medom i drugim zdravim namirnicama. Ako želite slatki jogurt, možete mu dodati malo meda ili voćni sirup, ali budite umereni sa šećerom.

Osim što ga možete jesti kao doručak, jogurt je odličan kao užina ili dodatak u kuvanim jelima. Probajte ga u smoothijima, umacima ili kao zamenu za sir u nekim receptima. Uživajte u ukusu i blagodetima jogurta na različite načine, a svakako vodite računa o kvalitetu i količini koju unosite u organizam.

Jogurt: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Koliko jogurta možemo konzumirati u jednoj porciji? Veličina porcije zavisi od vrste jogurta, ali kao opšte pravilo se uzima 150 grama. Međutim, postoje i jogurti koji se smeju jesti u manjim količinama, kao što su oni sa visokim sadržajem masti ili dodatkom šećera. Sa druge strane, unošenje previše jogurta sa niskim sadržajem masti može dovesti do većeg unosa šećera. Kao i sa bilo kojom hranom, važno je obratiti pažnju na količinu koju konzumiramo i paziti na dodate šećere i aditive.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu