Mungo pasulj: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Mungo pasulj je popularan sastojak mnogih azijskih jela i ima izuzetne hranljive kvalitete. Ovaj pasulj je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, i često se koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj ishrani. U ovom članku, istražujemo nutritivnu vrednost mungo pasulja i njegove zdravstvene benefite, kao i broj kalorija za različite količine ovog ukusnog i hranljivog pasulja.

Mungo pasulj: Nutritivna tablica

Hranljiva vrednost na 100g:
Energetska vrednost: 145 Kcal
Proteini: 9g
Ugljeni hidrati: 27g
Masti: 0.4g
Vlakna: 7g
Natrijum: 15mg
Kalijum: 369mg
Gvožđe: 1.4mg
Kalcijum: 27mg
Magnezijum: 21mg
Cink: 1.2mg
Vitamin C: 13mg
Tiamin: 0.2mg
Riboflavin: 0.1mg
Niacin: 0.7mg
Vitamin B6: 0.2mg
Folna kiselina: 80μg
Vitamin A: 1IU
Vitamin E: 0.2mg
Vitamin K: 7μg.

Mungo pasulj: Proteini (sadržaj proteina)

Mungo pasulj je biljka bogata proteinima koja se često koristi u pripremi kuvanih jela i salata. Ova vrsta pasulja može biti izvrsna alternativa za vegetarijanske ili veganske obroke, jer se u 100 g pasulja nalazi oko 24 g proteina. Osim toga, ovo zrno je i bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Mungo pasulj je takođe niskokaloričan i ima nizak sadržaj masti, što ga čini idealnim izborom za ljude koji se drže dijete i zdrave ishrane. Ukusna i hranljiva, ova biljka može značajno doprineti vašem zdravlju i dobrom osećaju.

Mungo pasulj: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Mungo pasulj predstavlja odličan izvor ugljenih hidrata. Naime, 100 grama ove mahunarke sadrži oko 63 grama ugljenih hidrata, što je čini vrlo zasitnom namirnicom, posebno kada se kombinuje sa drugim zdravim sastojcima poput povrća i integralnih žitarica. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za naše telo, što je naročito važno za aktivne ljude koji imaju intenzivne napore. Mungo pasulj je takođe bogat vlaknima, što doprinosi osećaju sitosti i regulaciji nivoa šećera u krvi. Stoga, ovaj ukusni pasulj predstavlja idealan izbor za sve koji žele da održe svoje zdravlje i formu.

Mungo pasulj: Masti (sadržaj masti)

Mungo pasulj ima relativno nizak sadržaj masti, što ga čini zdravim izborom za ljude koji paze na svoju ishranu. Ova vrsta pasulja sadrži manje od 1g masti po porciji od 100g, što znači da neće doprineti prekomernom unosu masti u organizam. Osim toga, mungo pasulj je bogat vlaknima i proteinima, što ga čini odličnom namirnicom za održavanje zdravlja i vitalnosti. Kao izvor proteina, mungo pasulj može biti odlična zamena za meso u vegetarijanskim i veganskim jelima. Ukratko, mungo pasulj je ukusan i zdrav izbor za one koji žele da unesu neophodne hranljive sastojke i održe optimalno zdravlje.

Mungo pasulj: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Mungo pasulj je izvanredan izvor važnih vitamina i minerala. Ovaj pasulj sadrži visoke količine niza vitamina B kompleksa, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, folate i pantotensku kiselinu. Takođe je bogat vitaminima K i C, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave kože, jačanju imunološkog sistema i podršci zdravom krvotoku. Kada je u pitanju mineralni sastav, mungo pasulj sadrži mnoge važne minerale, poput kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i cinka. Ovi minerali zajedno pomažu u održavanju zdravlja srca, mišića i kostiju. Stoga, uključivanje mungo pasulja u ishranu je odličan način za dobijanje vitalnih hranjivih sastojaka.

Mungo pasulj: Kalorije (sadržaj kalorija)

Mungo pasulj predstavlja popularnu namirnicu koja se koristi širom sveta kao sastojak ili kao prilog uz glavno jelo. Ovaj pasulj se smatra dijetalnom namirnicom, s obzirom na to da je niskokaloričan i bogat vlaknima, proteinima i mineralima poput gvožđa i magnezijuma. Sadržaj kalorija u običnom, kuvanom mungo pasulju (na 100 grama) iznosi oko 100 kalorija, što ga čini sjajnim izborom u ishrani za sve koji žele da održe ili regulišu svoju telesnu težinu. Međutim, ukoliko se mungo pasulj priprema kao deo složenih jela, poput đuveča ili kašasta, ukupan sadržaj kalorija može da se poveća. Stoga, važno je kontrolisati količinu i način pripreme ovog pasulja kako bismo iskoristili sva nutritivna svojstva koje nudi.

Mungo pasulj: Benefiti za zdravlje

Mungo pasulj ili zeleni pasulj je česta namirnica u azijskoj kuhinji, a sve više postaje popularan i u ostatku sveta, zahvaljujući svojim zdravstvenim benefitima. Ovaj niskokalorični pasulj sadrži visok nivo proteina, vlakana, vitamina i minerala koji mogu da poboljšaju zdravlje.

Mungo pasulj je bogat antioksidantima koji igraju ključnu ulogu u sprečavanju starenja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti, dijabetes i rak. Ovo povrće takođe pomaže u poboljšanju varenja i regulisanju nivoa šećera u krvi, čineći ga idealnom namirnicom za održavanje zdrave telesne mase.

Konzumiranje mungo pasulja takođe može da pomogne u promovisanju zdravlja kostiju i sprečavanju gubitka kostiju, zahvaljujući svom visokom sadržaju

Mungo pasulj: Rizici za zdravlje

Mungo pasulj je popularna namirnica u Aziji i Africi, a postao je sve popularniji i u ostatku sveta zbog svog bogatog ukusa i hranljivih sastojaka. Međutim, kao i svaka druga hrana, konzumacija mungo pasulja može predstavljati rizike za zdravlje.

Prvo, mungo pasulj može biti teško svarljiv za neke ljude, posebno ako ga nisu navikli da jedu. Ovo može izazvati nadimanje, gasove i gastrointestinalne probleme. Jedenje velikih količina mungo pasulja takođe može dovesti do nedostatka željeza, zbog visoke koncentracije fitata u njegovim zrncima.

Dodatno, ako se mungo pasulj ne sprema pravilno, može biti kontaminiran bakterijama koje mogu izazvati trovanje hranom. Stoga je važno da se mungo pasulj dobro opere i pravilno skuva pre jela.

U krajnjoj liniji, mungo pasulj se može jesti kao zdrava i hranljiva alternativa mesu i drugim vrstama povrća. Kao i kod svake hrane, treba ga konzumirati umereno i dobro spremljenog, kako bi se izbegli zdravstveni problemi.

Mungo pasulj: Alergije

Mungo pasulj je veoma zdrav i hranljiv obrok, ali za neke ljude može biti problematičan zbog mogućnosti alergijske reakcije. Alergije na mungo pasulj su retke, ali mogu se javiti kod ljudi koji su alergični na druge mahunarke poput soje, kikirikija ili pasulja.

Alergijske reakcije mogu varirati od blagih do teških i uključuju simptome poput svraba, otoka, kijavice i astme. U slučaju ozbiljnijih reakcija, može doći do anafilaktičkog šoka koji zahteva hitno medicinsko zbrinjavanje.

Pre nego što probate mungo pasulj, posebno ako ste alergični na druge mahunarke, važno je konsultovati se sa svojim lekarom. Ako ste dijagnostifikovani sa alergijom na mungo pasulj, trebalo bi da izbegavate njegovo konzumiranje u svakom obliku, uključujući i suplemente.

U zaključku, iako je mungo pasulj veoma hranljiv, alergije na njega mogu biti opasne. Ukoliko postoji rizik od alergijske reakcije, uvek je najbolje biti oprezan i izbegavati njegovo konzumiranje.

Mungo pasulj: Različite vrste koje postoje

Mungo pasulj je jedna od najpopularnijih vrsta pasulja u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Ova biljka spada u porodicu mahunarki i često se koristi u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji jer je bogat izvor belančevina. Postoji veliki broj sorti mungo pasulja, a najčešće se koriste zeleni i žuti. Zeleni mungo ima tamnozeleno zrnje koje je manje i tanje od žutog. Ovaj pasulj ima blagi ukus i često se koristi za pripremu salata, variva i raznih vrsta đakonija. Žuti mungo je krupniji od zelenog i ima žućkasto zrnje. Ovaj pasulj ima izraženiji ukus i često se koristi za pripremu raznih variva, kao i za pripremu karija. Pored toga, postoji i crni mungo, koji se retko koristi u ishrani, ali se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Bez obzira na vrstu, mungo pasulj je zdrav i hranjiv izvor hrane i može se koristiti u različitim jelima.

Mungo pasulj: Kada je najbolje jesti

Mungo pasulj, takođe poznat kao zeleni ili grebasta leća, je prepun hranljivih sastojaka i smatra se za jednu od najzdravijih vrsta pasulja. Kada je u pitanju ishrana, važno je razmisliti ne samo o vrsti hrane koju jedemo, već i o tome kada je jedemo.

Najbolje vreme za konzumiranje mungo pasulja je tokom podnevnih sati, kada nam je potrebno da imamo energiju i osetimo sitost tokom dana. To je zbog visoke količine ugljenih hidrata, proteina i vlakana u ovom pasulju, koji mogu osigurati dugotrajnu energiju i stabilizovati nivo šećera u krvi. Takođe, mungo pasulj je idealna opcija za vegetarijance i veganstvo, jer sadrži visok nivo belančevina.

Kao i sa svakom vrstom hrane, važno je izbegavati preterano konzumiranje mungo pasulja, posebno pre spavanja, jer može dovesti do nadimanja. Takođe je bitno da ga dobro skuvate i oljuštite ako kuvate sušeni mungo pasulj.

Kao izvor korisnih nutrijenata, mungo pasulj može da ima pozitivan uticaj na naše zdravlje, pa je važno uključiti ga u balansiranu ishranu i jesti ga u pravo vreme.

Mungo pasulj: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Mungo pasulj, takođe poznat i kao mungo grahorica, je veoma popularna namirnica u azijskoj kuhinji. Možete ga čuvati u suvom i hladnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi ili u zamrzivaču.

Ako želite da mungo pasulj duže ostane svež, najbolje ga je sačuvati u staklenoj tegli ili plastičnoj posudi sa poklopcem. Takođe, poželjno je da unutar pakovanja dodate kesicu silika gela kako bi se vlaga izbegla.

Održavajte pasulj na sobnoj temperaturi u suvoj i svetloj prostoriji i izbegavajte vlažna mesta ili izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti. U ovim uslovima, mungo pasulj može trajati i do godinu dana.

Ako želite da pasulj ostane svež još duže, zamrzavanje je najbolja opcija. Kuvani pasulj stavite u hermetički zatvorenu posudu i stavite u zamrzivač gde može trajati do 6 meseci.

Sa pravilnim održavanjem, mungo pasulj može biti odličan dodatak vašoj ishrani, i to mesecima nakon što ste ga kupili.

Mungo pasulj: Kako spremiti i jesti

Mungo pasulj, koji se često naziva i zlatni pasulj, popularan je u Indiji, Pakistanskoj, Bangladešu i mnogim drugim zemljama Azije. Ovaj pasulj je izuzetno hranljiv jer je bogat proteinima, vlaknima, gvožđem, fosforom i drugim mineralima, a istovremeno je niskokaloričan.

Spremanje mungo pasulja ne zahteva mnogo truda. Prvo ga treba natopiti u vodi preko noći kako bi se omekšao. Zatim ga ujutro treba isprati i kuvati u svežoj vodi dok ne omekša. Mungo pasulj se može koristiti za pripremu mnogobrojnih jela, kao što su curry, salate i supe.

U indijskoj kuhinji, mungo pasulj se često sprema sa pirinčem i raznim začinima poput kumina, kurkume i kardamoma. Ovo jelo se naziva khichdi i smatra se izuzetno zdravim i ukusnim.

Mungo pasulj je idealan za vegetarijance i vegane, ali i za sve ostale koji žele da ubace zdravu namirnicu u svoju ishranu. Uživajte u ovom ukusnom i hranljivom pasulju!

Mungo pasulj: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Kada su u pitanju veličine porcija, posebno u vezi sa mungo pasuljem, važno je uzeti u obzir smernice o ishrani i ukus. Preporučena količina sa jedne porcije varira, ali opšte pravilo je da se jedna porcija mungo pasulja sastoji od oko pola šolje. Međutim, ako želite da konzumirate više od toga, obratite pažnju na vašu celokupnu energetsku potrošnju u toku dana i pripazite na unos dodatnih kalorija. Kao i uvek, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili dijetetskih zahteva, posavetujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu