Bulgur pšenica: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Bulgur pšenica je popularna namirnica u mnogim delovima sveta. Ova vrsta žitarica je poznata po svom ukusu, ali i kao mnoštvo koristi za zdravlje. Bulgur je bogat hranljivim materijama i može biti odličan izvor ugljenih hidrata, proteina, vlakana i vitamina B. Dalje u tekstu pročitajte koliko kalorija ima bulgur, te koje koristi ima za zdravlje.

Bulgur pšenica: Nutritivna tablica

Bulgur pšenica (kuvana, bez soli, po 100g):

Energetska vrednost: 342 kcal
Masti: 1,3 g
– Zasićene masti: 0,2 g
Ugljeni hidrati: 72,9 g
– Šećeri: 1,1 g
Vlakna: 18,3 g
Proteini: 12,3 g
Natrijum: 9 mg

Bulgur pšenica: Proteini (sadržaj proteina)

Bulgur pšenica je sjajan izvor proteina, jer sadrži gotovo 17 grama proteina na svakih 100 grama. Ovaj žitarica je pogodna za ljude koji žele da izgrade mišićnu masu ili za vegetarijance i vegane koji žele da povećaju unos proteina u ishrani. Osim proteina, bulgur pšenica sadrži i visok nivo vlakana, vitamina i minerala. Jednostavan je za pripremu i može se koristiti u raznim jelima, od salata do kuglica od mesa. Ukratko, bulgur pšenica je izvrstan izbor za zdrave proteine u vašoj ishrani.

Bulgur pšenica: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Bulgur pšenica je žitarica koja je na popisu zdrave hrane poslednjih godina. Međutim, kako stoji sa sadržajem ugljenih hidrata? Bulgur je bogat kompleksnim ugljenim hidratima koji se polako razgrađuju u telu, što znači da će organizam duže vremena ostati sit nakon obroka. Bulgur takođe ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje iznenadni skok nivoa šećera u krvi. Ukratko, bulgur pšenica predstavlja zdrav izvor ugljenih hidrata, koji će vam dati energiju za dug period.

Bulgur pšenica: Masti (sadržaj masti)

Bulgur pšenica sadrži vrlo malo masti, što je čini idealnom namirnicom u ishrani koja se bazira na smanjenju unosa masti. U 100 grama bulgura ima svega 1 grama masti, što ga čini jednim od najmanjih izvora masti među žitaricama. To znači da se bulgur može koristiti u pripremi zdravih i niskomasnih jela, a istovremeno obezbeđuje dovoljno hranljivih sastojaka u ishrani poput proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Ukratko, bulgur pšenica je odličan izvor hranljivih sastojaka i ima minimalni sadržaj masti.

Bulgur pšenica: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Bulgur pšenica je hranljivi izvor mnogih vitamina i minerala. Ova žitarica bogata je vitaminima B grupe, uključujući B1, B3, B6 i folnu kiselinu, koji su od vitalnog značaja za prirodni metabolizam organizma. Takođe je bogata mineralima kao što su kalijum, gvožđe, fosfor i magnezijum. Ovaj zajednički sastojak mnogih mediteranskih jela takođe sadrži mnoge druge esencijalne nutrijente kao što su cink, selen i bakar. Ova hranljiva pšenica pruža izvanredan doprinos u ukusnim i zdravim obrocima koji su optimalni za zdravlje organizma.

Bulgur pšenica: Kalorije (sadržaj kalorija)

Bulgur pšenica je popularna namirnica u mediteranskim zemljama koja se lako priprema i bogata je hranjivim sastojcima. Kada govorimo o kalorijskom sadržaju, porcija od 100 grama bulgur pšenice sadrži 83 kalorije. Ovo je značajno manje u odnosu na količinu kalorija koje se mogu naći u nekim drugim izvorima ugljenih hidrata, poput pirinča ili testenine. Bulgur pšenica je takođe dobar izvor vlakana, minerala i vitamina, te se lako uklapa u bilo koji zdrav jelovnik.

Bulgur pšenica: Benefiti za zdravlje

Bulgur pšenica može biti odlična alternativa belom pirinču i drugim prerađenim žitaricama, sa dodatnim zdravstvenim beneficijama. Ova vrsta pšenice je bogata vlaknima, proteinima i vitaminom B grupe, dok istovremeno ima nizak glikemijski indeks.

Konzumiranje bulgura može pomoći u kontroli šećera u krvi, izbegavanju napadaja gladi i poboljšanju varenja. Vlakna u bulguru pomažu u održavanju zdravlja creva i snižavanju holesterola, dok je protein neophodan za izgradnju mišićne mase.

Bulgur je takođe dobar izvor minerala poput gvožđa, magnezijuma i fosfora, što je važno za zdravlje kostiju i celokupni imunitet. Kombinovanje bulgura sa drugim zdravim sastojcima poput povrća, mahunarki i zdravih ulja može doprineti još većim zdravstvenim beneficijama.

Osim toga, bulgur je takođe jednostavan za pripremu i može biti ukusan dodatak mnogim jelima. Uz to, zbog svoje niske cene i dobrog nutritivnog sastava, bulgur pšenica može biti odlična opcija za one koji žele da ostanu zdravi, a da pritom ne isprazne svoj novčanik.

Bulgur pšenica: Rizici za zdravlje

Bulgur pšenica je namirnica koja se često koristi u ishrani, posebno u zemljama Bliskog istoka i Mediterana. Iako je popularan kao zdrava alternativa belom pirinču, bulgur pšenica može sadržati štetne supstance koje mogu dovesti do zdravstvenih problema.

Pre svega, bulgur pšenica može biti kontaminirana gljivicama koje proizvode mikotoksine. Ove supstance su štetne za zdravlje i mogu dovesti do tegoba sa probavom, kožom, pa čak i povećati rizik od karcinoma. Zbog toga je važno da se pažljivo obradi kako bi se sprečila kontaminacija.

Takođe, bulgur pšenica sadrži gluten, što može biti problematično za osobe koje su osetljive na ovu supstancu. Osobe koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten treba da izbegavaju konzumaciju bulgura.

Ukratko, iako se bulgur pšenica može smatrati zdravom namirnicom, važno je pravilno je pripremati i konzumirati, kako bi se izbegli potencijalni rizici po zdravlje.

Bulgur pšenica: Alergije

Simptomi alergije na bulgur pšenicu mogu varirati od blagih do ozbiljnih, uključujući osip, svrab, otečenost lica ili usana, pa čak i anafilaktički šok.

Ako imate sumnju na alergiju na bulgur pšenicu, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, koji će vam preporučiti testiranje kako bi se potvrdila dijagnoza. Ako vam je alergija potvrđena, važno je da izbegavate unos bulgura, kao i drugih namirnica koje mogu izazvati alergiju. U većini slučajeva, simptomi se mogu držati pod kontrolom korišćenjem lekova protiv alergije i izbegavanjem izvora alergena.

Bulgur pšenica: Različite vrste koje postoje

Postoje tri različite vrste Bulgur pšenice koje se mogu naći na tržištu: fini, srednji i krupni. Fina Bulgur pšenica ima sitnija zrna i najčešće se koristi za pripremu salata, tabbuleha, kao i za punjenje paprika i drugih povrća. Srednji Bulgur ima krupnije zrno i koristi se u pripremi jela kao što su pilav, umaci i slično. Krupni Bulgur je grublje teksture i koristi se kao zamena za grašak ili leblebiju u raznim vrstama humusa.

Ova namirnica se često koristi u vegetarijanskoj ishrani, jer je bogata proteinima i mineralima, pritom ne sadrži holesterol, pa je i lako svarljiva. Bulgur pšenica se može naći u prodavnicama zdrave hrane, kao i u supermarketima koji imaju bogatiju ponudu.

Bulgur pšenica: Kada je najbolje jesti

Za doručak, bulgur pšenicu možete servirati kao alternativu za ovsenu kašu – zagrejte šolju bulgur pšenice sa mlekom ili jogurtom, dodajte voće, orašaste plodove i malo meda. Bulgur pšenica takođe može biti ukusan kada se služi kao prilog uz jela od povrća i mesa, a može se koristiti i kao glavni sastojak u salatama.

Najbolje vreme za konzumiranje bulgur pšenice je ujutru ili u ranim popodnevnim satima. Ovo jelo se lako vari i daje osećaj sitosti, pa ćete se osećati puni energije tokom celog dana. Ako želite da smanjite svoju težinu, konzumirajte bulgur pšenicu za večeru ili kasni popodnevni obrok – smanjite količinu ugljenih hidrata i povećajte unos povrća, proteina i zdravih masti. Ukratko, bulgur pšenica se može jesti u bilo koje doba dana, ali je najbolje da je jedete uz druge zdrave namirnice kako biste dobili sve potrebne hranljive sastojke i osećali se sitim.

Bulgur pšenica: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Bulgur pšenicu najbolje čuvati u zatvorenoj posudi na suvom i tamnom mestu, daleko od izvora toplote i vlage. Ako se ostavi na otvorenom, može da izgubi vlagu i postane suviše tvrd. Takođe, trebalo bi izbegavati skladištenje bulgura u frižideru, jer će vlaga i niske temperature ubrzati proces oksidacije i kvarenja.

Ukoliko se bulgur pšenica pravilno čuva, može da traje i do godinu dana. Međutim, savetuje se da ga koristite u roku od šest meseci od datuma kupovine kako bi se sačuvali svi hranjivi sastojci.

Ukratko, bulgur pšenica je potrebno čuvati u suvoj i zatvorenoj posudi, na tamnom i hladnom mestu, daleko od vlage i izvora toplote. Redovno proveravajte da li je bulgur u dobrom stanju i koristite ga u roku od pola godine od datuma kupovine.

Bulgur pšenica: Kako spremiti i jesti

Bulgur pšenica je neobrađena pšenica koja se često koristi u istočnom mediteranskom i bliskoistočnom kulinarstvu. To je vrsta integralne pšenice koja se parno suši, zatim ljušti i melje na različite grane. Bulgur pšenica je neverovatno hranjiva i bogata vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Preporučuje se kao zdrava zamena za pirinač ili testeninu i često se koristi u salatama, čorbama, jednostavnim prjatima, pa čak i kao začin u nekim tradicionalnim jelima.

Za spremanje bulgura, potrebno je nabaviti suvu pšenicu u prodavnicama zdrave hrane ili u dobrom marketu. Bulgur se lako priprema – dovoljno je da se prokuvati u vodi (1:2,5 odnos vode i bulgura) na niskoj temperaturi oko 15-20 minuta, a zatim da odstoji još 10-ak minuta. Nakon toga, bulgur se može kombinovati sa bilo kojim povrćem ili mesom, za brz i ukusan obrok.

Bulgur pšenica je odlična opcija i za vegetarijance i vegane, jer sadrži obilje nutrijenata i pruža dugotrajni osećaj sitosti. Može se koristiti i kao alternativa za pirinač ili testeninu u gotovo svakom receptu. Ukratko, bulgur pšenica je zdrave i ukusna namirnica koju biste trebali uvrstiti u svoju ishranu.

Bulgur pšenica: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Preporučena količina za odrasle je oko ½ do 1 šolje kuvanog bulgura, što je oko 50-100g. Međutim, ovo zavisi od individualnih potreba i ishrane. Važno je imati u vidu da bulgur sadrži gluten, pa je neophodno obratiti pažnju ukoliko imate netoleranciju na ovu supstancu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu