Šta je Pilates Reformer i kako se koristiti

Pilates Reformer je popularna vežbačka sprava koja se koristi u Pilates metodi vežbanja. Radi se o krevetu sa oprugama i klizačima koji se mogu podesiti u različitim položajima. Vežbe Pilates Reformer metodom fokusirane su na jačanje mišića, poboljšanje držanja tela, ravnotežu i fleksibilnost. Ovaj članak će vam pružiti osnovne informacije o Pilates Reformer-u i kako ga pravilno koristiti kako biste dobili maksimalne benefite za svoje telo.

Prednosti vežbanja na Pilates Reformeru

Prednosti vežbanja na Pilates Reformeru su mnogobrojne. Prvo, ovaj uređaj omogućava vežbaču da radi sa manjim opterećenjem na zglobovima i kičmi, što smanjuje rizik od povreda. Takođe, rad na Reformeru uključuje rad na core mišićima, što pomaže u jačanju trbušnih mišića i poboljšanju držanja tela.

Reformerom se može raditi veliki broj vežbi koje su usmerene na poboljšanje koordinacije, balansa, fleksibilnosti, jačine i kardiovaskularnog sistema. Osim toga, vežbe na Reformeru su pogodne za sve nivoe fitnesa, od početnika do naprednih vežbača, i mogu se modifikovati prema potrebama svakog pojedinca.

Korišćenje Pilates Reformera ne samo da poboljšava fizičku kondiciju, već i mentalno zdravlje. Ove vežbe su namenjene i za opuštanje uma i smanjenje stresa.

Ukratko, Pilates Reformer nudi različite prednosti za sve koji žele da poboljšaju svoju fizičku i mentalnu kondiciju. Njegova prilagodljivost i raznolikost čine ga odličnim izborom za sve vežbače koji žele da ostanu u formi i osećaju se bolje u svom telu.

Kako pravilno koristiti Pilates Reformer u vežbanju

Pilates Reformer je popularan alat koji se koristi u Pilates vežbanju. Izgleda poput kreveta sa pokretnim delovima koji se pritiskaju pomoću opruga. Ovaj alat pruža mnogo prednosti u odnosu na tradicionalni Pilates koji se izvodi bez alata. Pilates Reformer je prvenstveno dizajniran da drži telo u pravilnom položaju, smanjuje napor koji se stavlja na zglobove i poboljšava pokretljivost i protok krvi.

Kada se radi sa Pilates Reformerom, važno je da imate iskusnog instruktora koji će vam pokazati kako pravilno koristiti ovaj alat. Postoji nekoliko osnovnih vežbi koje se mogu izvoditi na ovom alatu, poput “leg circles”, “chest expansion” i “footwork”. Međutim, postoje i složenije vežbe koje se mogu izvoditi na Pilates Reformeru i koje zahtevaju više iskustva i vežbe pre nego što se njima pristupi.

Prilikom korišćenja Pilates Reformer-a, trebalo bi da se fokusirate na pravilno disanje i aktiviranje pravih mišića. Takođe, važno je da se fokusirate na kontrolisane pokrete, jer će to pomoći u jačanju mišića i povećanju fleksibilnosti. Pilates Reformer može biti izuzetno koristan alat za one koji žele da unaprede svoju Pilates vežbu i poboljšaju izdržljivost i kondiciju. Međutim, kao i kod bilo koje druge vežbe, važno je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete ovaj ili bilo koji drugi program vežbanja.

Koraci za bolju stabilnost i fleksibilnost tela uz Pilates Reformer

Pilates Reformer je veoma efikasan alat za usavršavanje različitih pokreta i povećanje stabilnosti i fleksibilnosti tela. Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste osigurali najbolje moguće rezultate uz pomoć Pilates Reformer-a.

Prva stvar koju treba uraditi jeste da se ispravno pozicionirate na Reformer-u. Važno je da se vaše telo nalazi u pravilnom položaju kako biste mogli slobodno da se krećete kroz vežbe, te da ne osećate neprijatnosti ili bolove tokom trenutka.

Kada su vaša stopala sigurno postavljena na platformu, držite se za ručku i počnite polako da izvodite vežbe. Ovo će vam pomoći da se što bolje pripremite za početak treninga i da se ne povredite.

Jednom kada ste postavili pravilan položaj, nastavite sa vežbama u okviru vašeg nivoa. Utvrdite koje vežbe najbolje funkcionišu za vaše telo i prilagodite svoj trening prema njima.

Kada dođete do kraja treninga, ne zaboravite da se istegnete kako biste osigurali potpuno opuštanje vašeg tela i izbegli eventualne povrede.

Uz ovih nekoliko koraka, Pilates Reformer definitivno može biti vaš najbolji prijatelj tokom treninga i jedan od ključnih faktora koji će vam pomoći da postignete bolju stabilnost i fleksibilnost tela.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu