Trening otpora (resistance training): šta je i zašto je koristan

Trening otpora, poznat i kao snaga ili mišićni trening, je vrsta vežbanja kojom se fokusira na poboljšanje snage i izdržljivosti mišića. Ovaj trening se sastoji od korišćenja težine, elastičnih traka, tegova ili sopstvene težine tela kao otpora. Trening otpora je koristan zbog mnogobrojnih zdravstvenih i fitnes benefita, uključujući povećanu snagu, poboljšanu formu tela, smanjeni rizik od povreda i poboljšanu funkciju srca i pluća.

Prednosti treninga otpora u izgradnji mišićne mase

Jedna od najvećih prednosti treninga otpora je povećanje mišićne mase. Ovo je posebno korisno za osobe koje žele da dobiju mišićnu masu, poboljšaju svoje sportove performanse, ili jednostavno održe mišićnu masu s obzirom na godine. Svakodnevni trening otpora pomaže u stvaranju mikro oštećenja u mišićnim vlaknima, koja zauzvrat potiču rast mišićne mase kada se hrana i proteini ispravno unose u organizam. Osim toga, trening otpora stimulira i proizvodnju hormona kao što su testosteron i rastući hormon, koji pomažu u oporavku, rastu i održavanju mišićne mase. Još jedna važna prednost treninga otpora je da povećava gustoću kostiju, što može smanjiti rizik od osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa starenjem. Konačno, trening otpora poboljšava telesni izgled i samopouzdanje, što može povećati kvalitet života i poboljšati mentalno zdravlje.

Kako trening otpora poboljšava zdravlje kostiju i zglobova

Trening otpora je vrsta fizičke aktivnosti koja uključuje korišćenje tegova, sprava za vežbanje i drugih pripomažućih sredstava za postizanje otpora. Ova vrsta treninga najčešće se koristi za izgradnju mišićne mase ili snage, ali ona takođe ima brojne benefite za zdravlje kostiju i zglobova.

Dok mišići jačaju, oni takođe stimulišu rast i razvoj kostiju. Ovo se dešava jer se kod treninga otpora povećava opterećenje na kostima, čime se podstiče proizvodnja izuzetno snažnih i gustih kostiju. Zato, trening otpora igra važnu ulogu u prevenciji osteoporoze, stanja koja se javljaju zbog smanjivanja gustine kostiju.

Osim toga, ovaj trening utiče na poboljšanje zdravlja zglobova. Razlog za to je jednostavan – veća snaga mišića oko zgloba znači veću stabilnost. Ovo je posebno korisno za starije odrasle osobe i osobe koje pate od hroničnih stanja koja mogu pogoršati zdravlje zglobova, kao što su osteoartritis.

Kroz redovno vežbanje otpora, može se takođe poboljšati fleksibilnost i raspon pokreta, što smanjuje rizik od povreda i olakšava kretanje. Ova vrsta treninga takođe utiče na opštu funkciju tijela, što povećava osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja kod pojedinaca.

Kao što se vidi, trening otpora je važna i korisna forma vježbanja za sve, uključujući i osobe koje žele poboljšati zdravlje kostiju i zglobova. Kako se vrijeme u teretani povećava, tako se povećava i korist za zdravlje.

Kako trening otpora ubrzava mršavljenje i gubitak masnog tkiva.

Trening otpora ili snage može biti veoma koristan za one koji žele da izgube suvišne kilograme. Kada govorimo o gubitku telesne težine, većina ljudi se najpre fokusira na kardiovaskularne vežbe poput trčanja ili vožnje bicikla. Međutim, treniranje mišića takođe može biti veoma efikasno u procesu mršavljenja.

Treniranje mišića ne samo da povećava mišićnu masu, već takođe povećava metabolizam, što može dovesti do bržeg sagorevanja kalorija. Takođe, povećana mišićna masa znači da telo sagoreva veći broj kalorija i nakon što se prestane trenirati, jer mišići koriste energiju čak i kada mirujemo.

Trening otpora takođe podstiče gubitak masnog tkiva. Kada vežbamo sa težinama, mišići se lome, a telo se trudi da ih popravi. Kao odgovor na ovaj proces, telo troši energiju koju dobija iz rezervi masnog tkiva kako bi popravilo mišiće. U stvari, jedna studija je pokazala da 10 nedelja treninga otpora može dovesti do gubitka masnog tkiva za oko 1,8 kg, dok se mišićna masa povećava za oko 1,4 kg.

Zbog toga je trening otpora koristan kada želite da izgubite suvišne kilograme. Međutim, važno je napomenuti da ne možete samo trenirati mišiće, već morate voditi računa i o ishrani i kardiovaskularnim vežbama kako bi imali sveobuhvatan pristup gubitku telesne težine.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu