Kako se izmeriti da biste procenili sastav svog tela

Meriti svoju telesnu masu nijednostavno dovoljno da biste razumeli svoje zdravlje i fizičku kondiciju. Postoje razni načini merenja i procenjivanja sastava tela, od kojih su neki precizniji od drugih. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko najčešćih načina merenja koje možete koristiti kako biste dobili jasniju sliku o vašem sastavu tela i napravili ciljeve za unapređenje vaše fizičke kondicije.

Kako uz pomoć tehnologije izmeriti sastav tela

U današnje vreme, tehnologija nam omogućava da se na jednostavan način izmerimo i procenimo sastav svog tela. Postoji nekoliko načina za to, a jedan od najpopularnijih je bioelektrična impedanca (BIA).

BIA se sastoji od isporučivanje slabih električnih signala kroz telo uz pomoć elektroda postavljenih na rukama, nogama i trupu. Na osnovu vremena koje je potrebno da se signal prenese kroz telo, BIA procenjuje količinu mišićne mase, masnih naslaga i vode u telu.

Drugi popularan način za merenje telesne kompozicije je bodi sken. Bodi sken koristi rendgenske zrake kako bi se izmerilo količina masti, mišića i kostiju u telu. Ova metoda je skuplja i zahteva kvalifikovane tehničare da bi se izveo, ali je preciznija od BIA.

Neki drugi načini da se izmeri sastav tela uključuju hidrostatsko merenje, DEXA skeniranje i infracrvenu spektroskopiju.

Važno je napomenuti da je merenje sastava tela samo po sebi ograničeno. Osim što merenje ne uzima u obzir faktore poput metabolizma i nivoa fizičke aktivnosti, telo je mnogo više od jednostavne kolotečine procenjenog sastava. Međutim, korišćenje tehnologije za merenje kompozicije tela može biti korisno u kombinaciji sa drugim strategijama za unapređenje zdravstvenog stanja.

Kako uporediti procenat mišićne mase i masnog tkiva

Kada se radi o proceni sastava tela, važno je da znate kako uporediti procenat mišićne mase i masnog tkiva. To se obično vrši uz pomoć najnovijih uređaja za analizu sastava tela, koji koriste bioelektričnu impedancu ili skeniranje na rendgen, magnetnu rezonancu ili CT.

Kod kuće, postoje i neki jednostavniji načini za izračunavanje procenata mišićne mase i masnog tkiva, kao što je korišćenje tzv. bodi-mas-indeksa (BMI). Ovaj indeks se dobija delenjem telesne mase (izražene u kilogramima) sa kvadratom visine (izražene u metrima). Međutim, ovaj način nije najprecizniji, jer ne razlikuje između mišićne mase i masnog tkiva.

Postoji i drugi način da se izračuna procenat masnog tkiva, a to je korišćenjem kaliperske metode, tj. merenjem debljine kože u nekoliko tačaka na telu. Ovaj proces je precizniji od BMI, ali zahteva obuku i praksu kako bi bio tačan.

Kada imate tačnu meru mišićne mase i masnog tkiva, možete koristiti ove podatke da biste pratili svoj napredak i razvoj, i da biste prilagodili svoj plan treninga i ishrane prema svojim ciljevima. Važno je zapamtiti da je zdrav sastav tela ravnoteža između mišićne mase i masnog tkiva, i da ne treba da težite ekstremima u bilo kojem pravcu.

Najbolji načini za praćenje svojih fitness ciljeva

Najbolji način da pratite i postavljate ciljeve za svoj fitness je da imate jasan plan. Prvo, treba da odredite vrstu treninga i vežbi koje želite raditi. Sledeće, potrebno je da postavite ciljeve koji će vas motivisati. Kada se odlučite da se fokusirate na određeni aspekt vašeg tela ili kondicije, ciljevi će vam pomoći da vidite napredak i motivišu vas da nastavite dalje.

Najbolji način da procenite svoj napredak je da koristite merenja tela i testove kondicije. Možete pratiti obim pojedinih delova tela, kao što su struk i bokovi, meriti svoju težinu, a možete izvršiti i pritisak, fleksibilnost i druge testove kondicije. Kada svi ovi podaci budu prikupljeni, možete kreirati program vežbi i ciljeve koji će vam pomoći da poboljšate rezultate.

Osim toga, treba da imate zdrav plan ishrane koji će vam omogućiti da izgubite masti ili povećate mišićnu masu. Uz pravilnu ishranu i konzistentan trening program, postavićete temelje za dugoročno zdrav život i uspešno postizanje vaših ciljeva. Na kraju, koristite tehnologiju na svoju korist i preuzmite aplikacije za praćenje fitnessa i zdravlja – one će vam pomoći da pratite napredak i osiguraju kontinuitet u vašem uspehu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu