Kako opustiti napete mišiće psoasa

Psoas mišić se često pominje kao jedan od glavnih uzročnika bola u donjem delu leđa ili kukovima. Ovaj mišić se pruža od donjih pršljenova do bedrene kosti, i spušta se kroz karličnu šupljinu. Zbog svoje važne uloge u stabilizaciji i pokretu tela, često je podložan napetosti i bolovima. U ovom članku saznajte kako možete opustiti napete mišiće psoasa i smanjiti bolove u donjem delu leđa i kukovima.

Kako pravilno izvoditi vežbe za opuštanje mišića psoasa

Mišić psoas je jedan od glavnih mišića koji obezbeđuju pokretljivost karlice i donjeg dela leđa. Često se zategne zbog dugog sedenja, lošeg držanja tela ili preteranog vežbanja. Kada je psoas zategnut, može izazvati bol u donjem delu leđa, kukovima ili nogama.

Da biste opustili napete mišiće psoasa, prvo treba da se istegnete što je više moguće. Možete leči duboku pozu prednjeg istezanja ili klečeći pozu istezanja. Važno je da ostanete u istoj pozi najmanje 30 sekundi kako bi mišići mogli da se opuste.

Druga vežba koja je dobra za opuštanje mišića psoasa je poza joge nazvana “anjaneyasana”. Stajite na kolenima sa jednom nogom ispred vas, sa zglobovima kolena savijenim pod pravim uglom. Savijte drugu nogu na kolenu i pustite je da se spusti prema podu. Polako ispružite ruke iznad glave i držite ovu pozu najmanje 30 sekundi.

Treća vežba koja će vam pomoći da opustite napete mišiće psoasa je vežba nazvana “lagano vrtenje kukova”. Legnite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Polako okrećite kukovima u jednu i drugu stranu, oslanjajući se samo na lopatice i ramena.

Redovno izvođenje ovih vežbi pomoći će vam da opustite napete mišiće psoasa i smanjite bol u donjem delu leđa i kukovima. Važno je da vežbe radite polako i ne preterujete sa intenzitetom, već da se postepeno približavate maksimalnom istezanju kako biste izbegli povrede.

Prirodni načini za smanjenje napetosti u mišićima psoasa

Mišići psoasa su jedni od najvažnijih mišića u ljudskom telu, jer pomažu u održavanju stabilnosti i ravnoteže dok hodamo, trčimo ili se krećemo u svakodnevnom životu. Međutim, konstantna napetost ovih mišića može dovesti do neprijatnih simptoma kao što su bol u leđima, kukovima i stomaku, što može uticati na našu sposobnost da se bavimo aktivnostima koje volimo.

Srećom, postoje prirodni načini za smanjenje napetosti u mišićima psoasa koji mogu poboljšati našu pokretljivost, smanjiti bol i poboljšati našu opštu dobrobit. Jedan od najboljih načina za opuštanje mišića psoasa je da redovno vežbate jogu ili istezanje. Ove vežbe se fokusiraju na ravnomerno istezanje mišića, što može pomoći u smanjenju napetosti i poboljšanju opšteg zdravlja.

Drugi načini uključuju masažu, toplu kupku ili primenu toplog obloga u predelu kukova i leđa. Takođe se preporučuje briga o svojoj ishrani i zdravom načinu života, jer nezdravi životni stil može doprineti napetosti u mišićima psoasa.

Ukratko, ako imate napete mišiće psoasa, ne očajavajte! Postoji mnogo prirodnih načina za smanjenje napetosti i poboljšanje vašeg opšteg zdravlja, uključujući vežbanje joge, masažu i brigu o vašem zdravom načinu života. Vaši mišići će vam biti zahvalni.

Kako uticati na bolju pokretljivost i smanjiti bolove u predelu karlice.

Predeli karlice, uključujući mišić psoas, često su izloženi napetostima i bolovima usled sedentarnog načina života i stresa. Međutim, redovnim vežbanjem i pravilnom tehnikom disanja, moguće je smanjiti bolove i povećati pokretljivost ovog dela tela.

Jedan od načina da opustite napete mišiće psoasa je vežbanje istezanja i dubokih disanja. Ove vežbe će vam pomoći da se oslobodite napetosti i stresa, poboljšate cirkulaciju i ubrzate proces regeneracije.

Jedna od efikasnih vežbi je “klečeći pad” (ili “low lunge” u jogi). Ovu vežbu možete izvoditi lagano i postepeno, dok se vaši mišići ne opuste. Duboko udišite i izdišite dok izvodite vežbu, kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili stres.

Takođe, postoje i vežbe disanja koje se fokusiraju na dubok dah u predelu stomaka i karlice. Ove vežbe pomažu u opuštanju mišića psoasa, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju stres.

Ukoliko osećate bolove i napetost u predelu karlice, preporučuje se da posetite stručnjaka za fizikalnu terapiju koji će vam preporučiti odgovarajuće vežbe i tehnike koje će vam pomoći da se rešite napetosti i bolova. Redovno vežbanje i pravilna tehnika disanja mogu biti od velike pomoći u smanjenju bolova u predelu karlice i opuštanju napetih mišića.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu