Otkucaji srca i sagorevanje masti: šta je to i kako ga ciljati

Kardio trening je jedan od najpopularnijih načina za sagorevanje masti i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Međutim, postoji način da ga ciljate na efikasniji način. U ovom članku otkrijte kako otkucaji srca mogu uticati na sagorevanje masti i naučiti kako da ciljate određene zone srca tokom vežbanja kako bi maksimizirali rezultate.

Značaj otkucaja srca u procesu sagorevanja masti

Otkucaji srca mogu da igraju ključnu ulogu u procesu sagorevanja masti i povećanju fizičke spremnosti. Kako srce intenzivno radi, telo troši više kalorija i masti se brže sagorevaju.

Međutim, da bi se otkucaji srca koristili za ciljanje procesa sagorevanja masti, potrebno je imati pravilnu vežbu koja odgovara nivou fizičke spremnosti pojedinca. Za one koji su manje spremni, cilj bi trebao biti vežbanje na nižim intenzitetima, gde je srčani ritam između 50 i 70% maksimalnog pulsa. Ovo dovoljno opterećuje srce, a istovremeno dozvoljava sagorevanje masti.

Za one koji su već u boljoj formi, cilj treba biti vežbanje na intenzitetima između 70 i 85% maksimalnog pulsa. Ovo će doprineti bržem sagorevanju masti, ali istovremeno će zahtevati veću izdržljivost srca i pluća.

Ako se otkucaji srca drže u optimalnom rasponu tokom vežbanja, sagorevanje masti će biti maksimalno. Važno je napomenuti da otkucaji srca nisu jedini faktor koji utiče na sagorevanje masti. Ishrana, san i drugi aspekti života takođe imaju uticaj na ovaj proces.

Uz pravilno vođenje i planiranje, otkucaji srca mogu biti oruđe za postizanje ciljeva u procesu sagorevanja masti i povećanju fizičke spremnosti.

Kako podesiti svoj ciljani broj otkucaja srca tokom treninga

Podesiti ciljani broj otkucaja srca tokom treninga je ključni korak u sagorevanju masti i postizanju optimalne fizičke forme. Prvo što treba da uradite jeste da izračunate maksimalni broj otkucaja srca tokom vežbanja. To možete uraditi subtrahovanjem vaše starosti od broja 220. Od tog broja znaćete koliki je vaš maksimalni broj otkucaja srca.

Ciljani broj otkucaja srca za sagorevanje masti se obično kreće između 60 i 70% od maksimalnog broja otkucaja srca. Pored toga, možete koristiti tzv. “govornu zonu” koja podrazumeva trening u kojem možete udahnuti i izgovoriti nekoliko reči bez problema.

Kako bi održavali ciljani broj otkucaja srca tokom treninga, korisno je koristiti pulsne satove ili praćenje pulsa na vašem pametnom telefonu.

Ipak, treba da vodite računa da ciljanje otkucaja srca nije univerzalna metoda koja odgovara svakom pojedincu i da postoji mnogo faktora koji mogu uticati na otkucaje srca tokom treninga, kao što su nivo hormona, nivo stresa, karakteristike treninga i slično. Stoga, pre nego što se upustite u ciljanje otkucaja srca, konsultujte se sa svojim lekarom ili stručnjakom za fitnes kako bi vam preporučio najbolji režim vežbanja koji odgovara vašem telu i vašem zdravstvenom stanju.

Kombinacija kardiovaskularnog treninga i ishrane za optimalno sagorevanje masti

Kombinacija kardiovaskularnog treninga i ishrane ključna je za postizanje optimalnog sagorevanja masti u organizmu. Kardiovaskularni trening ubrzava otkucaje srca i povećava disanje, što čini da organizam sagoreva velike količine kalorija, te samim tim pomaže u gubljenju masti. Međutim, neophodno je da se uz kardiovaskularni trening prilagodi i ishrana, kao neophodan faktor u celom procesu. Izbor namirnica koje su bogate proteinima i vlaknima, voće i povrće, kao i unos dovoljnih količina vode, pomoći će u sagorevanju masti i postizanju zadovoljavajućih rezultata. Takođe, izbegavajte namirnice koje su bogate šećerom i zasićenim mastima, a uključite u ishranu i zdrave masti, poput omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u masnom ribljem mesu. Uz redovno vežbanje i pravilnu ishranu, vaš organizam će biti u stanju da sagoreva masti efikasnije i postigne zavidne rezultate.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu