Koja je razlika između Bikram i Hot joge

Bikram joga i Hot joga su dve vrlo popularne vrste joge koje se praktikuju u zagrejanim prostorijama, ali one se razlikuju po nekoliko ključnih karakteristika. Dok se Bikram joga sastoji od niza poza koje se izvode u tačno određenom redosledu, Hot joga iskorišćava mnoge elemente tradicionalne joge, a kombinuje ih sa dinamičnim pokretima. U ovom članku ćemo uporediti ove dve vrste joge i naznačiti razlike u pristupu, po težini izvođenja i koristima za zdravlje.

Bikram joga vs Hot joga: Šta je razlika?

Bikram joga i Hot joga često se mešaju i zamenjuju, ali su zapravo dve različite vrste vežbi. Takođe, Bikram joga je jedna od vrsta Hot joge, ali nije isto što i klasična Hot joga.

Bikram joga se sastoji od 26 asana i dva vežbanja disanja, a vežba se u prostoriji zagrejanoj na 40 stepeni Celzijusa i sa 40% vlage. Svaka asana se ponavlja dva puta, a čitava vežba traje 90 minuta. Bikram joga je osmišljena tako da se ceo organizam istovremeno zagreje i smiri, a kako su sve asane iste u svakom času, postoji konsistentnost u vežbi.

Hot joga, sa druge strane, podrazumeva bilo koju vrstu joge koja se izvodi u zagrejanoj prostoriji od 32 do 38 stepeni Celzijusa. Ovo može biti različito za svaki studio koji nudi ovu vrstu vežbi, a skup asana može varirati u zavisnosti od instruktora i studija. Hot joga se smatra korisnom za smanjenje stresa, ubrzavanje metabolizma i jačanje srčanog mišića.

Ukratko, Bikram joga je vrsta Hot joge koja se sastoji od 26 fiksiranih asana i vežba se u prostoriji zagrejanoj na 40 stepeni Celzijusa. Hot joga, s druge strane, predstavlja širi pojam i podrazumeva bilo koju vrstu joge koja se vežba u zagrejanoj prostoriji.

U čemu se razlikuju Bikram i Hot joga?

Iako Bikram joga i Hot joga spadaju u kategoriju toplih stilova joge, postoje neke bitne razlike između ova dva pristupa. Bikram joga se praktikuje u prostoriji zagrejanoj na 40 stepeni Celzijusa, uz 26 specifičnih položaja koji se izvode u istom redosledu u svakom času. Hot joga, s druge strane, nije vezana za određeni redosled položaja, a temperatura prostora u kojoj se praktikuje je nešto niža, obično između 32 i 38 stepeni Celzijusa.

Pored razlika u temperaturi i redosledu položaja, postoji još nekoliko razlika u pristupu Bikram i Hot jogi. Bikram joga se ističe strogošću u pogledu hygiene i edukacije instruktora, dok Hot joga obično nema takva pravila. Osim toga, Bikram joga ima specifične upute za disanje koje se ne koriste u Hot jogi.

Bez obzira na ove razlike, oba stila joge donose brojne blagodeti za telo i um, a izbor između njih zavisi od individualnih preferencija i potreba. Bikram joga može biti posebno korisna za početnike zbog svog strogo definisanog pristupa i predvidivog redosleda položaja, dok Hot joga može biti privlačnija za one koji vole izazov i fleksibilnost u prilagođavanju.

Bikram ili Hot joga: Koji je izbor za vas?

Bikram i Hot joga su sve popularniji oblici joge širom sveta, ali koja je razlika između ova dva stila joge i koja je najbolja za vas? Bikram joga se praktikuje u sobi zagrijanoj na 40 stepeni, dok je Hot joga nešto manje topla i praktikuje se na temperaturi od oko 35 stepeni. Oba stila uključuju seriju pozicija koje se izvode u određenom redosledu, ali Bikram joga obuhvata 26 pozicija koje se ponavljaju dva puta, dok Hot joga ima različite varijacije i može se menjati iz sata u sat. Bikram joga je idealna za osobe koje žele da se izbore sa bolovima u zglobovima i kralježnici, dok je Hot joga savršena za one koji žele da se osećaju opušteno i smireno. Oba stila joge su izvrsna opcija ako želite da popravite svoje zdravlje, ali odabrati koji je stil najbolji za vas zavisi od vaših osobnih preferencija i ciljeva.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu