Restorativna joga: Šta je to, koje su koristi i poze

Restorativna joga je vrsta joge koja se fokusira na opuštanje i obnovu uma i tela. Koristi se niz nežnih poza koje omogućavaju telu da se opusti i odmori. Ova vrsta joge je idealna za one koji žele da smanje stres, poboljšaju san, smanje bolove u telu i povećaju opšti osećaj mira i zadovoljstva. U ovom članku ćemo detaljnije pogledati šta je restorativna joga, koje su njene koristi i koje su najbolje poze za ovaj stil joge.

Oporavak uma i tela: Restorativna joga

Restorativna joga je opuštajuća i meditativna praksa koja se fokusira na oporavak i obnovu uma i tela. Postoje brojne poze koje se koriste u restorativnoj jogi i koje su namenjene da umanje stres, napetost i anksioznost, koriguju držanje tela i poboljšaju kvalitet sna.

Svaka poza traje nekoliko minuta i fokusirana je na disanje i opuštanje. U pozi se koriste jastuci, blokovi, ćebad ili druge pomagala kako bi se osiguralo pravilno pozicioniranje tela i maksimalna relaksacija mišića.

Restorativna joga je idealna za osobe koje se bave intenzivnim fizičkim i mentalnim aktivnostima ili su pod stresom. Uz redovnu praksu, ova joga može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska, poboljša imunitet i proveri koncentraciju.

Za razliku od drugih vrsta joge koje fizički aktiviraju telo i unapređuju kondiciju, restorativna joga se fokusira na unutrašnju obnovu i povratak osnovama zdravog tela i uma.

Idealan način za ublažavanje stresa

Restorativna joga je izvanredan način za ublažavanje stresa i opuštanje od napornih dana. Ova vrsta joge fokusira se na povezivanje daha i fizičkog tijela sa umom, što dovodi do povećanja svjesnosti o vlastitim mislima i tijelu. Restorativna joga koristi kombinaciju tehnika disanja, meditacije i yoga poza koje su usmjerene na opuštanje i smirivanje živčanog sustava.

Kada ste izloženi stresu, tijelo proizvodi adrenalin, što dovodi do povećanja razine krvnog tlaka i srčane frekvencije. Restorativna joga pomaže u smanjenju ovih fizioloških reakcija na stres, te stoga djeluje kao protuotrov za stresne situacije.

Osim toga, restorativna joga pomaže u jačanju imunološkog sustava i u poboljšanju metabolizma. Poze koje se koriste u ovoj vrsti joge usmjerene su na ispravno držanje tijela i na smanjenje napetosti u mišićima, što u konačnici dovodi do bolje cirkulacije i smanjenja boli u tijelu.

Dakle, ako ste u potrazi za načinom za ublažavanje stresa i opuštanje svog tijela i uma, restorativna joga može biti idealna opcija za vas. Pokušajte sa nekoliko poza i vidjet ćete kako se osjećate bolje i opuštenije nakon samo nekoliko dana.

Najbolje poze za obnavljanje energije

Restorativna joga je vrsta joge koja se fokusira na obnavljanje i punjenje energije tela i uma. Ova vrsta joge obuhvata duboke, pasivne i udobne poze koje pomažu da se smanji stres i napetost, a da se poveća fleksibilnost i protok energije.

Top 5 poza za obnovu energije su:

1. Balasana (poza deteta) – Ova poza pomaže da se umiri um i oslobodi napetost u leđima i vratu.

2. Viparita Karani (poza nogu uzdignutih na zidu) – Ova poza isteže telo i umiruje um, dok poboljšava protok krvi.

3. Supta Baddha Konasana (ležeći položaj sove) – Ova poza pomaže da se opusti telo i um i poboljša cirkulacija krvi.

4. Savasana (poza leša) – Ova poza je idealna za opuštanje i ispuštanje svega što se nalazi u telu i umu.

5. Adho Mukha Svanasana (poza nizvodno upravljenog psa) – Ova poza pomaže da se poboljša cirkulacija krvi i pruža osjećaj osveženja.

Osim ovih poza, restorativna joga takođe uključuje meditaciju, disanje i pozitivno razmišljanje kako bi se postigao potpuni oporavak tela i uma. Ukoliko redovno praktikujete restorativnu jogu, možete očekivati dodatnu energiju, mir i spokojstvo u svom životu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu