BHA i BHT održavaju svežinu hrane ali da li su bezbedni

Butilirani hidroksi anizol (BHA) i butilirani hidroksi toluol (BHT) su aditivi koji se često koriste u prehrambenoj industriji kako bi se produžio rok trajanja hrane i sprečilo kvarenje. Međutim, postavlja se pitanje da li su ovi aditivi bezbedni za konzumiranje, s obzirom na neke nedavne studije koje pokazuju potencijalne negativne efekte na zdravlje. U ovom članku ćemo istražiti ove aditive, njihove funkcije i bezbednost njihovog korišćenja u ishrani.

BHA i BHT – Prirodni ili opasni aditivi za hranu?

BHA i BHT (butildihidroksianisol i butilhidroksitoluen) su aditivi koji se obično koriste u procesu proizvodnje hrane kako bi se očuvala njena svežina i sprečilo kvarenje. Mnogi proizvođači hrane tvrde da su BHA i BHT bezbedni za konzumiranje, ali postoji zabrinutost da bi ovi aditivi mogli biti štetni za zdravlje.

Uprkos tome što je BHA označen kao “siguran” aditiv za hranu od strane FDA (Američka uprava za hranu i lekove), neki studijski radovi ukazuju da može izazvati kancerogene efekte. Takođe postoji zabrinutost da bi BHT mogao dovesti do ćelavosti, alergijskih reakcija i problema sa jetrom.

Iako su oba aditiva odobrena za upotrebu u SAD-u i u EU u određenim limitima, neki proizvođači hrane su našli alternativne načine očuvanja svežine, poput upotrebe prirodnih antioksidanata ili pakiranja hrane pod vakumom. Kako biste smanjili izloženost ovim aditivima, možete pokušati s izbegavanjem proizvoda koji ih sadrže ili biranjem organskih i prirodnih opcija kada god je to moguće.

Šta kažu istraživanja o BHA i BHT aditivima u hrani?

BHA i BHT su česti aditivi u hrani koji se dodaju kako bi se produžio rok trajanja namirnica i očuvala njihova svežina. Mnoga istraživanja su se bavila njihovim efektima na ljudsko zdravlje, a mi vam donosimo najvažnije istraživačke rezultate.

Prema nekim studijama, BHA se povezuje sa rakom želuca i jetre kod životinja. Druge studije su pokazale da BHT može imati toksični efekat na nervni sistem i da može uticati na hormone.

S druge strane, postoje i istraživanja koja su pokazala da BHA i BHT nisu toliko štetni koliko se smatra. Neka istraživanja su čak utvrdila da konzumiranje ovih aditiva u malim količinama neće imati negativne efekte na ljudsko zdravlje.

Ipak, najnovije studije su pokazale da su ovi aditivi bezbedni kada se konzumiraju u propisanim količinama, ali da prekomerno konzumiranje može dovesti do štetnih efekata. Zbog toga bi trebalo paziti na količine ovih i drugih aditiva u hrani i konzumirati ih umereno.

Koja je alternativa BHA i BHT aditivima u očuvanju svežine hrane?

Alternativa BHA i BHT aditivima u očuvanju svežine hrane mogu biti prirodni antioksidansi i konzervansi, kao što su vitamin C (askorbinska kiselina), vitamin E (tokoferol), ekstrakt ružmarina, ekstrakt čaja i crnog bibera ili natrijum askorbat. Prirodni antioksidansi i konzervansi mogu smanjiti rizik od štetnih efekata na zdravlje koji se mogu pripisati sintetičkim aditivima, a istovremeno mogu pomoći u sprečavanju propadanja i oksidacije hrane. Međutim, posebna pažnja se mora obratiti na količinu prirodnih aditiva koji se dodaju hrani, kao i na njihov potencijalni uticaj na ukus, miris i teksturu hrane. Potrebno je naglasiti da prirodni antioksidansi i konzervansi ne mogu u potpunosti zameniti BHA i BHT aditive u očuvanju svežine hrane, ali mogu biti zdravija alternativa. Kao sa svim aditivima, važno je da se pridržavate preporuka nadležnih agencija za hranu, pratite preporuke proizvođača hrane, i da se informišete o sastojcima u hrani koje kupujete.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu