Da li treba koristiti pojas za tegove prilikom dizanja

Dizanje tegova je sastavni deo vežbanja za jačanje mišića. Međutim, mnogi se pitaju da li je neophodno koristiti pojas za tegove prilikom ovog tipa vežbanja. Dok neki tvrde da pojas pomaže da se spreči povreda i poveća snaga, drugi veruju da to može dovesti do slabosti mišića stomaka i leđa. U ovom članku ćemo razmotriti argumente i pružiti odgovore na ovo pitanje.

Pojas za tegove – korisno ili ne?

Kada je reč o dizanju tegova i snazi, pojas za tegove se često preporučuje kao neophodan i koristan dodatak. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zaista tako. Iako se pojas za tegove čini kao potencijalno korisna opcija, neki stručnjaci tvrde da on zapravo može biti štetan za telo.

Pojas za tegove može pomoći u održavanju ispravne telesne pozicije tokom podizanja teških tereta i olakšati pritisak na kičmu. To može dovesti do smanjenja rizika od povreda i bolova u leđima. Međutim, istraživanja su pokazala da se mišići koji drže kičmu čvrsto ne razvijaju kada se koristi pojas za tegove, što na duge staze može dovesti do slabljenja mišića kičme i povećanih problema.

Drugim rečima, pojas za tegove može biti koristan za kratkoročno podizanje teških tegova, ali stalna upotreba može dovesti do dugotrajnih posledica. Bolje je fokusirati se na razvoj snage leđa i corea kroz vežbe koje su prilagođene nivou fitnesa pojedinca, a zapamtite da je ispravna tehnika pri dizanju tereta ključna za održavanje zdravog tela na duge staze.

Kada i kako treba nositi pojas za dizanje tegova?

Pojas za dizanje tegova može biti veoma koristan ali i opasan predmet kada se ne koristi na pravilan način. Preporučljivo je da pojas za dizanje tegova koristite samo kada trenirate sa velikim težinama, a ne pri svakom setu vežbi. Važno je da pojas nosite tako da bude pravilno zategnut oko trbuha, a ne preblizu rebara ili previsoko na stomaku. Takođe, morate se uveriti da je pojas kompresovao vazduh u plućima, a ne u gastrointestinalnom traktu jer to može dovesti do nuspojava kao što su gorušica ili čak povraćanje. Uz pravilnu upotrebu, pojas za dizanje tegova može pomoći pri održavanju stabilnosti kičme i smanjenju rizika od povreda tokom vežbanja.

Zašto je važno pravilno korišćenje pojasa za tegove prilikom treninga?

Korišćenje pojasa za tegove tokom treninga sa opterećenjem je jedna od najčešćih tema o kojoj se debatuje u fitnes zajednici. Mnogi tvrde da je korišćenje pojasa neophodno prilikom podizanja težine, dok drugi smatraju da je to ograničenje i da utiče na prirodni rad mišića i stabilizaciji kičme.

Međutim, pravilno korišćenje pojasa za tegove tokom treninga ima mnoge prednosti. Prvo, pravilno pozicioniran pojas može pomoći u održavanju pravilnog držanja tela i stabilnosti tokom podizanja teških utega. Ovo je posebno važno za osobe koje imaju probleme sa leđima ili su podložne povredama kičme.

Drugo, korišćenje pojasa za tegove omogućuje veću kontrolu disanja tokom podizanja težine. Ovo je važno jer omogućava veću eksplozivnost i jačinu tokom podizanja težine, što može dovesti do bržeg napretka u treningu.

Konačno, pojas za tegove pruža veću stabilnost abdomenu i donjem delu leđa tokom podizanja težine. Ovo je naročito važno za osobe koje su podložne povredama donjih delova tela.

Međutim, važno je napomenuti da pravilno korišćenje pojasa za tegove treba da bude samo jedan deo celokupne strategije za prevenciju povreda i poboljšanje treninga. Korišćenje pojasa ne može u potpunosti zameniti pravilno zagrevanje pre početka treninga, pravilno pozicioniranje u vreme podizanja težine, kao i kvalitetnu ishranu i oporavak nakon treninga.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu