Najgori sastojci salate za gubitak težine

Salate mogu biti odličan izbor za mršavljenje, ali neki sastojci mogu napraviti više štete nego koristi u vašem cilju. Kao što je slučaj sa svakom hranom, važno je pažljivo birati sastojke koji će podržati vaš gubitak težine. U ovom članku razmatramo neke od najgorih sastojaka koje biste trebali izbegavati ako želite da vaša salata bude zdrava i podsticajna za mršavljenje.

Šta ne smete dodavati u salatu ako želite da smršate

Kada pokušavamo da smršamo, često se okrećemo ka salatama kao zdravoj i laganoj opciji. Međutim, čak i salate mogu da sabotiraju naše napore za gubitkom težine ako ne pazimo na sastojke koje dodajemo. Evo nekoliko sastojaka koje treba izbegavati ako želite da salata bude zdrava i pomaže vam u mršavljenju.

Prvo, izbegavajte preteranu upotrebu maslinovog ulja, sira i prelivima od pavlake. Iako su ovi sastojci ukusni i hranljivi, sadrže puno kalorija i masti koje mogu da uspore vaš napredak u mršavljenju. Umesto toga, možete koristiti limunov sok, senf, sirće, ili kombinaciju začina koji će dati vašoj salati ukusan i lagani dodatak bez dodatnih kalorija.

Druga stvar koju treba izbegavati su prerađeni sastojci poput šunke, kobasice i slanine. Ovi sastojci su visoko u mastima, natrijumu, i kalorijama pa bi trebalo da tražite alternativu poput kuvanog jaja, tunjevine, ili piletine.

Krompir i testenina su takođe sastojci koje treba izbegavati ili smanjiti količinu ako želite da salata bude efikasna u sagorevanju masti. Oba sastojka su visoko u ugljenim hidratima, koji mogu usporiti vaš metabolizam i uzrokovati da se masti skladište u telu.

Na kraju, treba paziti na količinu orašastih plodova, semenki, i suvog voća koje dodajemo u salatu. Iako su ovi sastojci označeni kao zdravi izvor masti i proteina, dodavanje previše može dodati veliki broj kalorija i masti. Stručnjaci preporučuju količinu ne veću od jedne kašike po salati.

Na kraju dana, salata je zdrav obrok koji može da pomogne u mršavljenju ako birate prave sastojke. Držeći se ovih saveta, možete napraviti ukusnu i zdravu salatu koja će biti od pomoći u postizanju vaših ciljeva za mršavljenje.

Gdje se kriju veštački dodaci u vašoj omiljenoj salati

Svima nam je poznato koliko salata može biti zdrava i hranjiva opcija za obrok. Međutim, treba biti oprezan pri odabiru sastojaka jer se u njima mogu kriti veštački dodaci i aditivi kojih se treba kloniti ukoliko želimo izgubiti kilograme.

Prva stvar koju treba izbegavati su prelivima iz bočice ili kesice, koji sadrže šećer, so i razne aditive koji mogu negativno uticati na telo. Umesto kupovnih preliva, možete napraviti svoj prirodni preliv od maslinovog ulja, limuna ili sirćeta.

Drugi sastojak kojem se treba kloniti su konzervirani grah, kukuruz ili bilo koja druga konzervirana namirnica koja sadrži visok unos soli i aditiva. Bolje opcije su sveže namirnice koje sami iseckate i dodate u salatu.

Treći sastojak koji može biti skriven u salati su sušeni voćni komadići koji se obično prodaju u kesicama i sadrže dodate šećere kako bi im se produžio rok trajanja. Umesto toga, možete dodati sveže voće ili orašaste plodove za dodatni ukus i hranljive sastojke.

Kada sastavljate salatu za gubitak težine, važno je paziti na sastojke i držati se prirodnih namirnica bez dodataka. Takođe, treba voditi računa o veličini porcije i umjereno uživati u ukusu.

Kako izbjeći kalorične zamke u salati i ubrzati mršavljenje

Salate su veoma popularne kada je u pitanju zdrava ishrana i mršavljenje, međutim, neke od namirnica koje često dodajemo u salatu mogu biti vrlo kalorične i sprečiti nas u ostvarenju cilja gubitka težine. Kako bismo izbjegli ove zamke, važno je obratiti pažnju na sastojke koje dodajemo u salatu.

Najgore namirnice koje sabotiraju našu dijetu su masni preljevi poput majoneze i sira, pržena hrana, kao što su pohovani pileći fileti i slanina, te umaci poput ranch i blue cheese. Umesto ovih namirnica, možemo birati neke od alternativa poput maslinovog ulja, grčkog jogurta, tostu od hleba ili svježeg povrća i voća.

Važno je pratiti količinu koju unosimo, tako da umesto prekomjerne upotrebe preljeva, koristimo malu količinu maslinovog ulja i limunovog soka kako bismo dodali malo ukusa salatama. Takođe, možemo birati nemasne proteine poput piletine ili ribe umesto slanine i drugih prerađenih mesnih proizvoda. Čak i dodavanje velike količine povrća sa niskim sadržajem kalorija može pomoći da se održimo sitim i povećamo unos vlakana.

Kada pravimo salate kod kuće, možemo kontrolisati sastojke i napraviti zdrave kombinacije koje podržavaju naše ciljeve mršavljenja. Iako postoje zamke u izboru sastojaka za salatu, pravilnim izborom možemo stvoriti ukusne i hranljive obroke koji nam pomažu u gubitku težine.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu