Kako šećerni alkoholi utiču na vaše telo

Šećerni alkoholi su često prisutni u brojnim namirnicama sa smanjenim sadržajem šećera. Iako su često reklamirani kao zdravija alternativa, postoje određeni efekti koje nisu svi svesni. Ovaj članak će vam pružiti korisne informacije o uticaju šećernih alkohola na vaše telo i kako ih prepoznati u namirnicama.

Šta su šećerni alkoholi i kako se razlikuju od običnog šećera?

Šećerni alkoholi su vrsta ugljenih hidrata koja se često koristi kao zamena za šećer u mnogim proizvodima namenjenim za osobe sa dijabetesom ili onima koji pokušavaju da smanje unos šećera. Međutim, iako se čine kao zdravija opcija, šećerni alkoholi mogu uticati na naše telo na različite načine.

Šećerni alkoholi su različiti od običnog šećera jer se hemijski obrađuju kako bi se izbegla potreba za insulinom ourga organizma i kako bi se smanjio njihov uticaj na nivo šećera u krvi. Međutim, iako se čine kao zdravija opcija, šećerni alkoholi mogu izazvati probavne probleme kao što su gasovi, dijareja i nadutost.

Takođe su potreban veći broj šećernih alkohola da bi se dobila ista slatkoća kao kod običnog šećera, što znači da nam je potrebno više proizvoda da bismo zadovoljili našu želju za slatkim ukusom. Ovaj veći unos šećernih alkohola može dovesti do dehidratacije i povećanog rizika od karijesa.

Iako se šećerni alkoholi u nekim situacijama pokazuju kao bolja opcija u odnosu na šećer, važno je imati na umu moguće negativne efekte na naše telo i konzumirati ih u umerenim količinama. Preporučuje se čitanje deklaracija pre kupovine proizvoda kako bi se utvrdio sadržaj šećernih alkohola.

Kako šećerni alkoholi utiču na nivo šećera u krvi i kalorijski unos?

Šećerni alkoholi su sintetički zaslađivači koji se često koriste kao zamena za šećer u raznim namirnicama, posebno u namirnicama namenjenim dijabetičarima i osobama koje su na dijeti. Za razliku od običnog šećera, šećerni alkoholi uglavnom se ne apsorbuju u telu na isti način, i to može imati uticaj na nivo šećera u krvi i kalorijski unos.

Iako su šećerni alkoholi nazvani ‘alkoholima’, oni ne sadrže etanol i ne izazivaju pijanstvo. Dakle, šećerni alkoholi neće uzrokovati posledice koje inače biste doživeli ako biste konzumirali alkoholna pića.

Međutim, preterana upotreba šećernih alkohola može dovesti do nekih neugodnih posledica, poput nadimanja, gasova i dijareje. Stoga, ako se odlučite za konzumiranje proizvoda sa šećernim alkoholom, važno je da proverite koliko konkretan proizvod sadrži ovih zaslađivača. Takođe, neki ljudi ne podnose šećerne alkohole, stoga je najbolje biti oprezan.

U zavisnosti od vrste šećernog alkohola i količine koja se konzumira, ovi zaslađivači mogu uticati na nivo šećera u krvi. Na primer, ksilitol se apsorbuje znatno sporije nego glukoza i fruktoza, dok sorbitol ima veći glikemijski indeks od ksilitola. Stoga, osobe koje pate od dijabetesa treba da obrate pažnju na količinu pojedinih šećernih alkohola koje konzumiraju.

S obzirom na to da šećerni alkoholi ima između 1,2 i 2,4 kalorija po gramu, obično imaju manju energetsku vrednost od običnog šećera. Međutim, treba imati na umu da iako su kalorije smanjene, ipak postoji kalorijski unos koji može uticati na metabolizam i težinu.

U zaključku, šećerni alkoholi mogu biti korisni u određenim okolnostima, ali je važno biti svestan svih faktora. Bitno je znati koliko šećernih alkohola unosimo, u kom obliku ih konzumiramo i u kojoj količini. U svakom slučaju, preporučuje se da se pre upotrebe proizvoda sa šećernim alkoholima obratite lekaru ili dijetetičaru.

Koji su najbolji izvori šećernih alkohola i koje su zdravstvene prednosti i rizici?

Šećerni alkoholi su popularni alternativni zaslađivači koji se nalaze u mnogim namirnicama koje jedemo. Neki od najčešćih izvora šećernih alkohola uključuju ksilitol, eritritol, sorbitol i laktitol. Ove supstance su slične po ukusu i strukturi sa običnim šećerom, ali imaju nižu kalorijsku vrednost.

Zdravstvene prednosti konzumiranja šećernih alkohola uključuju podršku zdravlju zuba i smanjenje rizika od karijesa. Takođe, ne utiču značajno na nivo glukoze u krvi, što je pogodno za osobe koje paze na nivo šećera u krvi ili koje imaju dijabetes. Međutim, kao i sa bilo kojim drugim zaslađivačem, važno je paziti na količinu koja se konzumira, posebno ako je u pitanju dijeta sa ograničenim unosom ugljenih hidrata.

Iako su šećerni alkoholi relativno bezbedni, mogu dovesti do nekih zdravstvenih problema kada se konzumiraju u velikim količinama. Neke od mogućih negativnih posledica uključuju dijareju, nadimanje, grčeve u stomaku i probleme sa varenjem. Takođe, izbegavanje šećernih alkohola za trudnice i dojilje se preporučuje zbog nepoznatih komplikacija i nedostatka istraživanja.

U celini, umjeriće konzumiranja šećernih alkohola može imati zdravstvene prednosti bez velikih rizika za većinu ljudi. Važno je pažljivo pročitati etiketu pre nego što se odlučite za proizvod koji sadrži šećerne alkohole i razgovarati sa svojim lekarom ako ne znate da li su oni sigurni za vas.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu