Sedamnaestodnevna dijeta: šta je to

Sedamnaestodnevna dijeta je popularna dijeta koju su osmislili lekari i nutricionisti u cilju brzog gubitka kilograma. Ova dijeta definiše stroga pravila koja podrazumevaju konzumiranje određene hrane u određenim količinama u toku 17 dana. Preporučuje se da se uz ovu dijetu sprovode i vežbe kako bi se postigao bolji rezultat. S obzirom na kratko trajanje, ova dijeta može brzo dati vidljive promene na težini, ali se često upozorava da se dugotrajno sprovodenje ovakvih dijeta može negativno odraziti na zdravlje.

Mršavljenje uz sedamnaestodnevnu dijetu: pravila i saveti

Sedamnaestodnevna dijeta je plan ishrane koji se fokusira na brzo mršavljenje. Dijeta se sastoji od tri faze po sedam dana, koje pravila i preporuke koje je potrebno slediti se razlikuju tokom svake faze.

Prva faza dijete se zove ‘ubrzavanje metabolizma’ i fokusira se na unos hrane koja će “podići” vaš metabolizam, pa će samim tim i sagorevanje kalorija biti brže. U ovoj fazi se preporučuje unositi ugljenohidrate, proteine i masti u određenim količinama i kombinacijama.

Druga faza se bavi ‘aktiviranjem masnih zaliha’ i koristi se za sagorevanje viška masnoće. U ovoj fazi se ugljenohidrati izbacuju iz ishrane i fokus je na proteinima i mastima. Takođe, u drugoj fazi se izvode posebne vežbe koje su namenjene aktiviranju masnih zaliha u organizmu.

Treća faza se naziva ‘stabilizacija’ i fokusira se na održavanje postignute težine. Ova faza traje najduže – 10 dana – i nudi dosta prostora za varijaciju i izbor hrane. Naročito se preporučuju vlaknasti obroci, jer osiguravaju dobar probavni proces.

Saveti za sedamnaestodnevnu dijetu su da pripazite na unos kalorija, izbegavajte grickalice i gazirana pića, jedite više proteina i zdravih masti, i pripazite na unos ugljenih hidrata kao da koristite puno povrća i voća. Takođe, potrebno je da se redovno vežba i da se jede u odgovarajućim vremenskim intervalima. Sedamnaestodnevna dijeta nije za svakoga, i kao i svaka dijeta, treba konsultovati nutricionistu ili drugog stručnjaka pre pokretanja.

Dijeta koja menja navike: kako izdržati 17 dana

Sedamnaestodnevna dijeta je dizajnirana da vam pomogne izgubiti kilograme i promeniti navike dok jedete. Mnogi ljudi se pitaju kako će izdržati ovu dijetu, koja zahteva potpunu promenu ishrane i navika.

Prvo što treba da uradite je da se psihički pripremite za dijetu i da se fokusirate na svoje ciljeve. Za većinu ljudi, to znači gubitak kilograma i poboljšanje zdravlja. Kada odlučite zašto želite da sprovedete ovu dijetu, postajete motivisani da uspešno izdržite 17 dana.

Drugi korak je planiranje obroka i kupovina namirnica u skladu sa dijetom. Treba da se fokusirate na zdravu hranu, a izbegavate šećer, rafinisane ugljene hidrate i ishranu sa visokim sadržajem masti. Zapravo, najbolje bi bilo da se držite isključivo namirnica poput povrća, voća i nemasnog mesa.

Najvažnije za izdržavanje ove dijete je da pripremite svoje mentalne i emotivne resurse. Neophodno je da ostanete pozitivni i fokusirani na svoje ciljeve. Možete sebi postaviti male ciljeve na putu ka gubitku kilograma, poput jela manjih porcija, redovnog vežbanja ili izbegavanja nezdravih grickalica.

Ne postoje garancije u vezi sa ovom dijetom, ali potrebno je da se suočite sa izazovima i da imate jasno definisan cilj. Ako ste disciplinovani i predani, možete uspešno izdržati ovu dijetu i promeniti svoj životni stil na bolje.

Zdravi obroci na sedamnaestodnevnoj dijeti: jelovnik i recepti

Sedamnaestodnevna dijeta je plan ishrane koji se sastoji od tri faze, svaka traje po sedam dana. Cilj dijete je gubitak kilograma i održavanje idealne telesne mase. U prvoj fazi, dijeta se sastoji uglavnom od proteina, u drugoj fazi se uključuju povrće i voće, a u trećoj fazi se kombinuju namirnice iz prethodne dve faze.

Zdravi obroci su ključni za uspeh dijete, a recepti i jelovnik mogu vam pomoći da ostanete na pravom putu. U prvoj fazi, jela se uglavnom sastoje od mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda i zeleniša. Možete napraviti ukusan obrok sa piletinom i povrćem na pari, ili mesni rolat sa šunkom i sirom. U drugoj fazi, jelovnik se može obogatiti čorbom od povrća, salatom od šargarepe i jabuke ili domaćim sokom od ananasa i šargarepe. U trećoj fazi, možete kombinovati namirnice iz prethodne dve faze kako bi ste dobili obroke koji su bogati hranljivim materijama, poput pilećeg filea sa krompirom i spanaćem ili lososom s rukolom i krompirom.

Kombinacija zdravih namirnica i ukusnih recepata mogu vam pomoći da izbegnete izazove koje dijeta može predstavljati i postignete željene rezultate. Važno je pružiti vašem telu hranljive materije koje su potrebne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a ovi obroci će vam zasigurno pomoći u tome.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu