Osnovne i napredne sedeće joga poze

Sedeća joga poza jedna je od najosnovnijih i najvažnijih poza u jogi. Ove poze su idealne za one koji tek počinju da praktikuju jogu i žele da unaprede svoje znanje i veštinu. U ovom članku ćemo se fokusirati na osnovne i napredne sedeće joga poze koje će pomoći u jačanju mišića, fleksibilnosti, a takođe i poboljšati fokus i koncentraciju.

5 osnovnih sedećih joga poza za početnike

Joga predstavlja izuzetno koristan alat za održavanje zdravlja uma i tela. Kao jedna od njenih osnovnih oblasti, sedeće poze pružaju sjajan način da poboljšate svoje držanje, ojačate mišiće leđa i stomaka, poboljšate cirkulaciju i smanjite napetost u telu.

Za početnike, postoji pet osnovnih sedećih poza koje su izuzetno korisne za poboljšanje zdravlja. Prva poza koju treba da savladate je Easy poza, koja je upravo ono što joj naziv kaže – laka. Sledeća poza se zove Seated Forward Bend, koja opušta leđa i mišiće nogu, poboljšava cirkulaciju i pruža osećaj mira i opuštenosti.

Treća poza za početnike je Cow Face poza, koja se fokusira na duboko rastezanje butina i ramena. Četvrta poza je Butterfly poza, koja pomaže u otvaranju kukova, poboljšava cirkulaciju i stimuliše abdominalne mišiće. Poslednja poza u ovoj seriji je Seated Spinal Twist, koja umiruje i opušta, dok se istovremeno poboljšava cirkulacija i tonus mišića.

Svi ovi aspekti sedećih joga poza mogu poboljšati opšte zdravlje, smanjiti stres i poboljšati osećaj mira i smirenosti. Sledite ove praktične savete za početnike i bićete spremni da započnete svoj put ka ostvarenju suštinskog balansa i rastu u jogi.

Kako se izvoditi napredne sedeće joga poze

Napredne sedeće joge poze pružaju dodatni izazov za vežbače koji već imaju iskustva sa osnovnim položajima. Iako zahtevaju veću fleksibilnost i snagu, s pravilnim tehnikama, svako može da ih izvodi.

Jedna od poza koja se smatra naprednom je “Padmasana” ili “Lotus poza”, koja zahteva fleksibilnost kukova i kolena. Krenite sa sedećim položajem, a zatim savijte jednu nogu i položite je na suprotnu butinu, a drugu nogu savijte i položite na pod. Polako postavljajte stopala, pazeći da su pravilno postavljena, i uzdižite se iz zadnjeg dela tela. Držite držanje 30 sekundi do jedne minute i ponovite sa drugom nogom.

Još jedna napredna poza za sedeće joge je “Ardha Matsyendrasana” ili “Položaj ribe”. Sedeći na podu, savijte jednu nogu i stavite stopalo na spoljašnu stranu suprotne butine. Uzdižite se iz želuca, a zatim se okrenite sa otvorenom šakom i stavite je iza leđa na pod, a drugu ruku stavite na koleno savijene noge i držite držanje 30 sekundi do jedne minute. Ponovite sa drugom stranom.

Ove napredne sedeće joge poze mogu da imaju pozitivan uticaj na telo i um jer pružaju dodatni izazov i pomažu u jačanju fokusa i koncentracije. Međutim, pre nego što počnete sa vežbanjem ovih poza, neophodno je da se posavetujete sa stručnjakom kako biste izbegli povrede ili neželjene efekte.

Prednosti redovnog izvođenja sedećih joga poza

Redovno izvođenje sedećih joga poza ima mnogo prednosti za naše telo i um. Ove poze nas mogu osloboditi od bolova u leđima, ublažiti stres i anksioznost, poboljšati cirkulaciju i pomoći nam da se fokusiramo i umirimo.

Kada sedimo duže vreme, naša tela postaju kruta i napeta, a to može dovesti do bolova u leđima i vratu. Redovno izvođenje sedećih joga poza pomaže u razvijanju snage i fleksibilnosti u tim područjima, što može ublažiti bolove i otvoriti tela.

Zbog stresa i napetosti koju svakodnevno doživljavamo, naš um može postati preopterećen. Izvođenjem sedećih joga poza, možemo se opustiti i ublažiti stres koji osećamo. Duboko disanje koje pratimo tokom izvođenja ovih poza takođe pomaže u smirivanju uma i oslobađanju napetosti.

Kada sedimo u neugodnom položaju ili dugo sedimo bez kretanja, može doći do smanjene cirkulacije, što može uzrokovati trnce i utrnulost. Izvođenjem sedećih joga poza, promovišemo cirkulaciju krvi i limfnih čvorova, što pomaže u transportu kiseonika i hranjivih materija kroz naše telo.

Konačno, izvođenjem sedećih joga poza, možemo se mentalno pripremiti za svoj dan ili opustiti nakon napornog dana. Koncentracija koja je potrebna za izvođenje poza pomaže u poboljšanju naše mentalne jasnoće i fokusa, a duboko disanje pomaže u smirivanju uma i centriranju. Dakle, redovno izvođenje sedećih joga poza predstavlja odličan način da poboljšamo svoje celokupno zdravlje i blagostanje.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu