Možete li jesti tapioku ako ne jedete gluten

Tapioka je hrana koja igra važnu ulogu u kuhinji južnoameričkih zemalja, a sve se češće pojavljuje na menijima restorana širom sveta. Međutim, ako ne jedete gluten, verovatno vas zanima da li je tapioka bezbedna namirnica za vas. U ovom članku saznajte šta je tapioka, da li ona sadrži gluten, koji su alternativni izvori ugljenih hidrata i kako možete uključiti tapioku u vašu ishranu.

Zdrava alternativa bez glutena: Tapioka

Tapioka je ukusna alternativa bez glutena koja se može koristiti u različitim receptima. Dobijena iz korena biljke manioke, ova biljka je odlična za one koji su alergični na gluten ili koji žele izbegavati glutenske namirnice.

Tapioka se može koristiti u pripremi različitih jela, poput kolača od jabuka, palačinki, hleba i drugih peciva. Takođe, tapioka je vrlo bogata škrobom, što znači da je odlična alternativa za žitarice koje sadrže gluten.

Uz to, tapioka je puna vitamina i minerala, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor, a takođe sadrži i probiotike koji poboljšavaju varenje i jačaju imuni sistem.

Tako da, ako ste alergični na gluten ili jednostavno želite izbegavati glutenska jela, tapioka predstavlja odličnu alternativu koja će vašim obrocima dati novi ukus i dobitke po zdravlje.

Kako uvrstiti tapioku u bezglutensku ishranu

Tapioka je prirodno bezglutenska namirnica koja je idealna za osobe koje ne jedu gluten. Tapioka se dobija iz korena biljke koja se naziva kasava. Bez obzira na to što se koren kasave smatra ugljenohidratnom namirnicom, on ne sadrži gluten. Upravo zbog toga je tapioka savršena zamena za gluten u ishrani.

Da biste uvrstili tapioku u svoju bezglutensku ishranu, možete je konzumirati na različite načine. Tapioka brašno je popularno za pripremu kolača, kiflica i hleba bez glutena. Tapioka se takođe može koristiti za zgušnjavanje juha, i kao zamjena za pire krompir. Tapioka perle su popularne u azijskoj kuhinji i koriste se u supama i rižotima, dok se tapiokin skrob često koristi u pripremi sladoleda.

Kada kupujete tapioka proizvode, uvek treba proveriti da li na pakovanju stoji oznaka “bez glutena”. Ovo je posebno važno ako kupujete tapioku u obliku brašna, praha ili perlica, koje se mogu mešati sa drugim sastojcima. Neki proizvođači od tapioka mogu napraviti proizvode koji sadrže gluten, žitarice ili druge sastojke koji nisu bezglutenski.

Ukratko, tapioka je odličan dodatak bezglutenskoj ishrani i može se koristiti na mnogo načina. Uvek treba proveriti da li tapioka proizvod ima oznaku “bez glutena” kako bi se izbegle situacije u kojima se nenamerno konzumira gluten.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu