Gubitak težine i strije

Gubitak težine može imati mnoge prednosti za zdravlje, ali često može dovesti do pojave strija na koži. Strije su ožiljci koji se formiraju kada koža nije u stanju da se elastično prilagodi brzoj promeni težine. One se najčešće pojavljuju na stomaku, butinama, grudima i bokovima. Dok ne postoji magični lek koji može sprečiti pojavu strija, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da umanjite njihovu vidljivost. U ovom članku ćemo razgovarati o tome kako se gubitak težine odražava na pojavu strija i dati savete za negu kože koje mogu pomoći u smanjenju vidljivosti strija.

Gubitak težine: Kako se rešiti strija jednom za svagda

Gubitak težine je cilj mnogih, ali zbog brzog mršavljenja ili promena u telu, mogu se pojaviti strije. One su linije smedje ili crvene boje koje se javljaju na koži kao posledica razvlačenja kože ili pucanja vezivnog tkiva ispod površine kože. Najčešće se pojavljuju na stomaku, butinama, zadnjici, grudima i nadlakticama.

Na sreću, postoje načini kako se rešiti strija i izgledati bolje nakon gubitka težine. Prva stvar koju treba da uradite je da održavate adekvatnu hidrataciju kože kako bi ona ostala elastična. Uz to, potrebno je primeniti preparate koji sadrže kolagen, vitamin E i retinol koji doprinose očuvanju i poboljšanju zdravlja kože.

Takođe se preporučuje upotreba exfoliatora koji će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože, što će omogućiti bolje prodiranje hranjivih sastojaka.

U zavisnosti od težine problema, postoje različiti tretmani koji pomažu u rešavanju strija. Laserska terapija ili mikrodermoabrazija su neke od opcija. Ove procedure pomažu u poboljšanju izgleda kože, pažljivo uklanjajući oštećene slojeve i stimulišući rast novog i zdravog tkiva.

Sve u svemu, gubitak težine može dovesti do strija, ali ne treba očajavati. Pridržavanjem zdravog načina života i nekoliko jednostavnih dnevnih tretmana, možete odstraniti strije i vratiti samopouzdanje u svoj izgled.

Saveti za mršavljenje: Smanjite pojavu strija

Kada se brzo gubi na težini, kao na primer kod dijeta koje uključuju drastično smanjenje unosa kalorija ili kod vežbanja sa ciljem gubitka kilograma, koža se može rastegnuti i nastaju strije. Ove sitne linije koje izgledaju poput ožiljaka mogu biti veoma neugodne i izazvati osećaj nesigurnosti kod mnogih. Ipak, postoje neki saveti koji vam mogu pomoći da smanjite pojavu strija tokom procesa mršavljenja.

Prvi korak je održavanje hidriranosti kože. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali elastičnost kože i smanjili pojavu strija. Osim toga, masirajte kožu prirodnim uljima, kao što su bademovo ili kokosovo ulje, kako biste povećali cirkulaciju i osigurali da koža bude dovoljno hidrirana.

Drugi korak je nežno istezanje kože pre, tokom i nakon vežbanja kako biste sprečili naglo rastezanje kože koje stvara strije. Koristite kreme i losione protiv strija kako biste dodali dodatnu hidrataciju koži i smanjili pojavu strija.

Ukoliko se oporavljate od trudnoće ili bilo koje druge situacije koja uzrokuje pojavu strija, redovno vežbajte kako biste održali mišiće pod kožom čvrstim i zategnutim. Ovo će smanjiti pojavu strija i pomoći vam da u potpunosti povratite izgled kože. Sa malo truda i pažnjom, možete smanjiti pojavu strija čak i ako mršavite brzo ili se borite sa drugim faktorima koji uzrokuju ovaj problem.

Najbolje vežbe za mršavljenje i manje strija

Kada je u pitanju mršavljenje, ne postoji magična formula koja će učiniti da se kilogrami tope preko noći. Ali, uz redovno vežbanje, zdravu ishranu i strpljenje, možete postići znatne rezultate. Naravno, prilikom mršavljenja, često dolazi i do pojave strija. Međutim, ne brinite, postoje vežbe koje vam mogu pomoći da smanjite strije i istovremeno izgubite kilograme.

Kardio vežbe kao što su trčanje, brzo hodanje, biciklizam ili aerobik su idealne za sagorevanje kalorija i pomaganje u gubitku težine. One će takođe povećati cirkulaciju i poboljšati elastičnost kože, što je ključno u smanjenju pojave strija.

Joga, pilates i vežbe snage su takođe odlične za mršavljenje i smanjenje strija. Joga i pilates će poboljšati fleksibilnost, a vežbe snage će pomoći u izgradnji mišića. Mišićno tkivo je važno za sagorevanje kalorija, pa ćete tako poboljšati vaš metabolizam, što će vam pomoći u mršavljenju.

I na kraju, pazite na svoju ishranu. Važno je da jedete zdravo i uravnoteženo, bez preterivanja. Uključite što više voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnog proteina i zdravih masti. Kombinujuci zdravu ishranu i vežbanje, primetićete kako strije polako nestaju i kako se kilogrami tope.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu