Zašto krompir podiže glukozu u krvi više od šećera

Krompir je namirnica koju mnogi od nas često konzumiraju. No, da li ste se ikad pitali zašto krompir ima veći uticaj na šećer u krvi u poređenju sa šećerom? Naime, krompir ima visok glikemijski indeks, što znači da se brzo pretvara u glukozu u našem telu i tako podiže nivo šećera u krvi. Ali, zbog čega se to dešava i koliko možemo da konzumiramo krompira bez štetnog uticaja na naše zdravlje? Pročitajte dalje da biste saznali više o tome.

Zašto krompir povećava nivo glukoze u krvi brže od šećera

Krompir je jedna od najpopularnijih namirnica u svetu, posebno u zemljama kao zemlje Balkana. Međutim, mnogi od nas nisu svesni da krompir može podići nivo glukoze u krvi brže i više od šećera. Ali, zašto?

Razlog leži u činjenici da se krompir sastoji uglavnom od skroba, koji se lako i brzo pretvara u glukozu u telu. Skrob se zapravo sastoji od dugih lanaca glukoze, koji se tokom varenja razgrađuju na manje molekule, a zatim se brzo apsorbuju u krvotok i povećavaju nivo glukoze u krvi.

Sa druge strane, šećer (saizdvojen šećer) se sastoji uglavnom od jednostavnih šećera, kao što su glukoza i fruktoza, koji se takođe lako vare. Međutim, šećer ima niži glikemijski indeks u odnosu na krompir, što znači da se sporije apsorbuje u krvotok i manje povećava nivo glukoze u krvi.

Iako krompir ima visok glikemijski indeks, to ne znači da bi se trebalo potpuno izbegavati. Krompir je bogat hranljivim materijama, posebno vitaminom C, vitaminom B6 i kalijumom, te se može i dalje jesti u količinama koje odgovaraju individualnim potrebama. Međutim, važno je imati u vidu da je preterano konzumiranje krompira, naročito u sklopu brze hrane i prerađenih namirnica, povezano sa povećanim rizikom od raznih bolesti.

Stoga, umesto da se izbegava krompir, preporučuje se da se kombinuje sa drugim namirnicama koje imaju niži glikemijski indeks, kao što su povrće sa niskim sadržajem šećera i vlakana, proteinima i zdravim mastima. Na taj način, možete osigurati stabilan nivo glukoze u krvi i poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Kako se krompir razlaže u organizmu

Krompir je omiljena namirnica mnogih ljudi i uključen je u mnoge različite recepte. Međutim, kada ga jedemo, krompir se brzo razgrađuje u organizmu i podiže nivo glukoze u krvi. Ovaj proces se dešava zbog velike količine ugljenih hidrata koja se nalazi u krompiru.

Kada jedemo krompir, ugljeni hidrati se brzo razlažu na glukozu, koja se zatim apsorbuje u krvotok. Zbog toga krompir može da podigne nivo glukoze u krvi brže nego što to čini šećer ili druge namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Ovaj efekat se povećava kada se krompir jede u obliku pirea ili prženih krompirića, jer u tim oblicima krompir ima veću površinu izloženu kontaktu sa crevnim enzimima koji razlažu ugljene hidrate.

Međutim, to ne znači da krompir treba potpuno izbegavati. Krompir je bogat vlaknima i hranljivim materijama, kao što su vitamini C i B6, kalijum, magnezijum i vlakna, koji su važni za zdravlje srca i digestivni sistem. Preporučuje se da se krompir jede u umerenim količinama i u kombinaciji sa drugim namirnicama bogatim proteinima i vlaknima. Naduveni krompir, salata od krompira i pečeni krompir su zdravije opcije za konzumiranje ovog ukusnog povrća.

Koji tip krompira ima najmanji uticaj na nivo šećera u krvi

Krompir uvršten u našu ishranu može da ima veći uticaj na nivo šećera u krvi nego što to često mislimo. Međutim, ne bismo trebali odustati od ovog popularnog povrća zbog njegovih hranljivih vrednosti i mogućnosti za raznovrsne recepte.

Najbolji izbor za one koji vode računa o nivou šećera u krvi su sorte krompira sa nižim glikemijskim indeksom. U pitanju su krompiri srednje veličine koje imaju više skroba, a manje šećera. Ovakve vrste krompira postepeno oslobađaju glukozu u krv, što znači da će nivo šećera u krvi ostati stabilan nakon obroka.

Kada jedemo krompir, naš organizam ga razgrađuje u šećere koji se zatim apsorbuju u krvotok. Međutim, glikemijski indeks varira u zavisnosti od načina obrade krompira. Prženje, pečenje ili kuvanje sa mnogo masnoće mogu povećati glikemijski indeks krompira i time uticati na povećan nivo šećera u krvi. Takođe, zapamtite da kombinovanje krompira sa drugim namirnicama koje imaju niži glikemijski indeks, kao što su zeleno povrće, integralne žitarice i proteinske namirnice, može smanjiti uticaj na nivo šećera u krvi.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu