Šta jesti kada ste gladni: niskokalorična hrana

Kada osetimo glad, često je izazov pronaći zdravu opciju za užinu. Međutim, postoji niz niskokaloričnih namirnica koje možemo konzumirati kako bismo zadovoljili potrebe tela i održali zdravu ishranu. Ove namirnice su bogate hranljivim materijama, ali sadrže malo kalorija, što je idealno za održavanje energije i regulisanje telesne težine. U nastavku saznajte koje namirnice možete uvrstiti u svoje obroke kada osetite glad.

Koje namirnice su niskokalorične

Kada osetimo glad između obroka, često posežemo za grickalicama ili brzom hranom koja nam može pružiti trenutno zadovoljstvo, ali istovremeno i obilje kalorija. Međutim, postoje i namirnice koje su niskokalorične, a pružaju osećaj sitosti i zadovoljstva.

Povrće poput spanaća, kelja i krastavca ima vrlo malo kalorija, a bogato je vlaknima koja pružaju osećaj sitosti. Takođe, voće poput jabuka, kivija i bobičastog voća kao što su borovnice i maline, spadaju u niskokalorične namirnice koje mogu zadovoljiti našu glad i dati nam energiju.

Jaja su još jedna niskokalorična namirnica bogata proteinima koja može biti odličan izbor kada smo gladni. Ona sadrže i vitamine i minerale koji su neophodni za naše zdravlje.

Mahunarke kao što su pasulj, sočivo i grašak takođe mogu biti dobar izbor kada želimo da pojedemo nešto niskokalorično. Pored toga što sadrže malo kalorija, one su bogate proteinima i vlaknima koja pomažu u održavanju osećaja sitosti.

Losos i druga masna riba su takođe niskokalorični izvori proteina koji mogu pomoći u održavanju sitosti. Ova vrsta ribe sadrži i omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca.

Uz pravilan izbor namirnica, možemo zadovoljiti svoju glad i održavati zdrav životni stil. Pokušajte uvrstiti neke od ovih niskokaloričnih namirnica u svoju ishranu i osetiti razliku.

Najbolji izbor za niskokalorični obrok

Kada ste gladni, često vam se čini da je najlakše posegnuti za brzom i nezdravom hranom. Međutim, postoji rešenje koje je i ukusno i niskokalorično. Najbolji izbor za niskokalorični obrok može biti sveža salata od povrća sa ukusnom dresingom.

Salata od povrća je bogata hranjivim materijama, vlaknima i antioksidantima, a istovremeno je veoma niska u kalorijama. Možete koristiti različite vrste povrća kao što su zelena salata, krastavci, paradajz, paprika, šargarepa i brokoli. Dodajte malo proteina u obliku piletine, tunjevine ili tofu sira, kako biste imali osećaj sitosti.

Dresing možete napraviti sami kod kuće, koristeći maslinovo ulje, sveže sokove limuna ili limete, med i začine po izboru. Ovaj lagani i osvežavajući obrok pruža vam potrebne hranjive materije bez dodatnih kalorija.

Dakle, sledeći put kada osetite glad, razmislite o pripremi jednostavne i niskokalorične salate od povrća sa ukusnim dresingom. Vaše telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se osećati siti i zadovoljni.

Kako se hraniti kada ste gladni, a ne želite da se ugojite

Kada se nađete u situaciji da ste gladni, a želite da održite ili izgubite težinu, izbor hrane može biti izazov. Srećom, postoji mnogo niskokaloričnih namirnica koje će zadovoljiti vašu glad i obezbediti vam potrebne nutrijente bez preteranog unosa kalorija.

Jedna od opcija je da se oslonite na voće i povrće. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a imaju mali broj kalorija. Možete konzumirati jabuke, pomorandže, šargarepe, krastavce i brokoli kao zdrave grickalice koje će vas zasititi bez preteranog unosa kalorija.

Takođe, možete se odlučiti za nemasne proteinske izvore, poput piletine, ribe i mahunarki. Proteini su dugotrajni izvor energije i pomažu u održavanju osećaja sitosti. Na taj način ćete izbeći preteran unos kalorija, ali ćete obezbediti organizmu neophodne hranljive materije.

Još jedna opcija je da se koncentrišete na namirnice koje sadrže puno vode, a malo kalorija. Na primer, supa od povrća može biti hranjiva i zasititi vas sa relativno malo kalorija. Takođe, možete se poslužiti sa svežim salatama koje će obezbediti organizmu hidrataciju i nutrijente bez preteranog unosa kalorija.

Uz pravilan izbor hrane, možete zadovoljiti svoju glad i održati ili izgubiti težinu. Važno je da se usredsredite na hranu koja je bogata nutrijentima, ali siromašna kalorijama kako biste održali ravnotežu između zadovoljstva i zdravlja.

Niskokalorične opcije za zdravu užinu

Kada osetite glad između obroka, važno je izabrati zdrave i niskokalorične opcije. Ove užine mogu zadovoljiti vašu glad, a istovremeno pomažu održavanju zdrave težine.

Jedna od najboljih opcija za niskokaloričnu užinu je sveža voćka. Voće je bogato vlaknima i vodom, što pomaže da osećate sitost. Opcije poput jabuka, pomorandži, krušaka i bobičastog voća su odličan izbor, jer su bogati hranljivim sastojcima, a imaju relativno nisku kalorijsku vrednost.

Još jedna zdrava užina su povrće i humus. Mrkva, krastavac, paprika i brokoli su odlični izbori, jer su bogati antioksidantima i hranljivim sastojcima. Kombinovanje povrća sa humusom koji je napravljen od niskokaloričnih sastojaka poput leblebija ili celera, daje ukusan i zdrav obrok.

Niskokalorični jogurt je takođe dobar izbor za užinu. Jogurt je bogat proteinima, koji pomažu osećaju sitosti, a istovremeno je relativno nizak u kalorijama. Možete ga kombinovati sa svežim voćem ili orašastim plodovima za dodatan ukus i hranljive sastojke.

Naravno, uvek je važno obratiti pažnju i na veličinu porcije. Iako su ove opcije niskokalorične, preterivanje može dovesti do povećanog unosa kalorija. Pravilan izbor užine može vam pomoći da ostanete zdravi i održavate zdravu težinu.

Hrana koja zadovoljava glad, a ne goji

Kada smo gladni, često posežemo za brzom i nezdravom hranom koja nam pruža trenutno zadovoljstvo. Međutim, s vremenom takva ishrana dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma i lošeg zdravlja. Kako bismo izbegli te probleme, važno je da biramo hranu koja će nas zadovoljiti, ali neće dovesti do prekomernog unosa kalorija.

Postoji mnogo namirnica koje možete jesti kada osetite glad, a one će vas istovremeno zasititi, ali neće doprineti gojenju. Voće, povrće, mahunarke, celovite žitarice i nemasno meso su odličan izbor. Ove namirnice su bogate vlaknima, proteinima i hranljivim materijama koje će vas držati sito, ali neće izazvati nagli skok šećera u krvi.

Voće kao što su jabuke, kruške, jagode i borovnice su slatkiši prirode koji su bogati antioksidansima i vlaknima. Povrće poput šargarepe, paprike, brokolija i spanaća sadrži visok nivo vlakana, ali je niskokalorično. Mahunarke kao što su pasulj, sočivo i leblebije su bogate proteinima, što je važno za osećaj sitosti.

Celovite žitarice poput smeđe riže, quinoa i ovasa su još jedna odlična opcija. One su bogate vlaknima i sporim ugljenim hidratima, što će vam pružiti dugotrajan osećaj sitosti.

Nemasno meso, poput piletine i ribe, je takođe idealna hrana za zadovoljavanje gladi. Ove namirnice su bogate proteinima, koji se digeriraju sporije i pružaju dugotrajan osećaj sitosti.

Dakle, budite mudri u izboru hrane kada osetite glad. Birajte namirnice koje će vas zasititi, ali neće doprineti gojenju i lošem zdravlju.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu