Da li je suši bez glutena? Naučite koje vrste sušija možete naručiti

Suši je popularno jelo koje potiče iz Japana i obično se pravi od sirove ribe, morskih plodova, pirinča i algi. Međutim, za one koji imaju intoleranciju na gluten ili prate bezglutensku ishranu, važno je znati da li suši sadrži gluten ili ne. U ovom članku naučićete koje vrste sušija možete naručiti kada želite izbeći gluten i uživati u ovoj ukusnoj japanskoj kuhinji.

Da li je suši bez glutena

Kada se govori o ishrani bez glutena, najčešće se misli na izbegavanje žitarica kao što su pšenica, ječam i raž. Međutim, kod sušija, koji je tradicionalno japansko jelo sastavljeno od kuvane pirinča i različitih morskih plodova, nije uvek lako odrediti da li je bez glutena.

Većina sušija ne sadrži gluten, ali postoji nekoliko vrsta koje mogu biti kontaminirane. Na primer, neki restorani koriste soy sauce (soja sos) koji ima dodatak pšeničnog brašna, što znači da sushi nije bez glutena. Takođe, premazi koji se koriste za pravljenje tempure mogu biti napravljeni od brašna koje sadrži gluten.

Međutim, postoje i mnoge vrste sušija koje su bez glutena. Na primer, nigiri suši, koji se sastoji od kolutića pirinča sa komadom ribe ili morske hrane na vrhu, obično je bez glutena. Uz to, sashimi, koji je samo sirova riba, takođe ne sadrži gluten.

Ako želite da budete sigurni da suši koji naručujete ne sadrži gluten, najbolje je da se obratite konobaru ili kuvaru. Oni će vam tačno reći koje su vrste sušija bez glutena i pomoći vam da napravite pravi izbor. Takođe, uvek možete pretražiti na internetu ili se konsultovati sa dijetetičarom koji je specijalizovan za ishranu bez glutena.

Koje vrste sušija možete naručiti

Suši je japansko jelo koje se tradicionalno pravi od kombinacije svinjetine, ribe, povrća i pirinča, smještenih u zamotan algom. Iako je poznat po svom jedinstvenom ukusu i atraktivnom izgledu, suši takođe može biti problematičan za one koji se pridržavaju bezglutenske ishrane.

Međutim, postoje vrste sušija koje možete naručiti bez glutena. Prva opcija je sashimi, verzija sušija koja se sastoji samo od svježe ribe ili morskih plodova, bez riže. Druga mogućnost je maki suši, koji se sastoji od riže, ribe, povrća i algi. Oprezno treba unositi suši s imitacijom krabe i suši sosom koji može sadržavati tragove glutena.

Takođe, važno je biti svjestan mogućnosti kontaminacije glutena prilikom pripreme sušija. Kuhari često koriste iste noževe i daske za rezanje ribe i testa koje sadrži gluten. Dakle, osobe koje su osjetljive na gluten trebalo bi da potraže restorane koji pridržavaju striktne higijenske standarde i nude opcije bez glutena.

Da biste se uvjerili da suši koji naručujete ne sadrži gluten, preporučuje se da razgovarate sa osobljem restorana i postavljate pitanja o sastojcima i načinu pripreme. Na taj način možete uživati u ovoj ukusnoj i zdravoj japanskoj trpezi, bez brige o glutenu. 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu