Kako se suočiti sa fomo osećanjem u svom životu

Živimo u dobu društvenih mreža gde svakodnevno gledamo brojne fotografije i statusne objave koje nam prikazuju sjajne aspekte tuđih života. Od putovanja na egzotične destinacije do poslovnih uspeha, od savršenih odnosa do idealnih obroka – slike savršenstva su svuda oko nas. Ovakva izlaganja mogu da izazovu osećaj FOMO (Fear of Missing Out), ili strah od propuštanja, koji se odnosi na osećaj anksioznosti ili zabrinutosti da možemo propustiti nešto važno ili uzbudljivo što se dešava negde drugde. Kako se onda suočiti sa ovim rasprostranjenim fenomenom današnjice?

Razumevanje FOMO osećanja

FOMO je postao toliko uobičajen pojam da je čak i Oxford English Dictionary uvrstio ovu skraćenicu u svoje izdanje 2013. godine. Strah od propuštanja je zapravo socijalna anksioznost koja proizlazi iz verovanja da drugi mogu imati korisna iskustva iz kojih mi možemo biti isključeni. Osećanje je često pojačano kad vidimo da se naši prijatelji, rodbina ili čak stranci zabavljaju bez nas dok mi provodimo vreme radeći nešto manje uzbudljivo ili čak ništa posebno.

Osećanje FOMO može biti vrlo štetno jer može izazvati ne samo psihološki, već i fizički stres. Stoga je razumevanje i pravilno upravljanje ovim osećanjem ključno za očuvanje mentalnog zdravlja i opšteg blagostanja.

Prihvatanje sopstvenih odluka

Prvi korak ka prevazilaženju FOMO meri je prihvatanje sopstvenih izbora i situacija. Razumite da je nemoguće biti svuda i raditi sve. Svaka odluka koju donesemo neminovno znači da nešto drugo ostaje nepostignuto. Treba da naučimo da cenimo trenutne aktivnosti bez stalnog razmišljanja o alternativama koje smo mogli odabrati.

Prihvatanjem realnosti da je naš izbor bio najbolji u datom trenutku i okolnostima, možemo smanjiti pritisak koji FOMO vrši na nas. Ovo takođe uključuje prepoznavanje i vrednovanje sopstvenih postignuća i uspeha bez neprestanog poređenja sa drugima.

Odvojite se od društvenih mreža

Društvene mreže su često gorivo FOMO osećanja. Kada vidimo slike i objave koji prikazuju savršene trenutke u životima drugih ljudi, automatski počnemo da upoređujemo svoje iskustvo sa njihovim. Zbog toga je važno odvojiti se od društvenih mreža kad god osetimo da nam postaju izvor negativnih emocija.

Napravite pauzu od društvenih mreža tako što ćete se detoksikovati od njih na određeni period. To može biti jedan dan nedeljno ili neka dugotrajnija pauza. Ovo će vam omogućiti da se ponovo usredsredite na vašu stvarnost i vratite se aktivnostima koje vas ispunjavaju. Manje vremena na društvenim mrežama može zauzvrat dovesti do manje osećanja anksioznosti i većeg emocionalnog zadovoljstva.

Uzimanje kontrole nad FOMO osećanjem možda nije lako, ali je svakako moguće. Važno je razumeti da je sreća subjektivna i personalizovana stvar, te da se ona nalazi u malim trenucima i stvarima koje nas zaista ispunjavaju, a ne u neprekidnom traganju za onim što drugi imaju ili rade. Kada shvatite i prihvatite ovu misao, bićete na dobrom putu da pobedite FOMO i u potpunosti uživate u svojim izborima i životu koji gradite za sebe.

Tehnike za prevazilaženje FOMO

Postoje različite tehnike koje nam mogu pomoći da se nosimo sa osećanjem FOMO. Evo nekoliko primera:

  • Praktikujte zahvalnost: Fokusirajte se na stvari za koje ste zahvalni u svom životu. Kada prepoznate i cenite ono što imate, osećaj da vam nešto nedostaje može se smanjiti.
  • Meditacija i mindfullnes: Tehnike usredsređivanja na trenutak i prihvatanje sadašnjosti mogu umanjiti anksioznost koju FOMO izaziva. Biti prisutan u sadašnjem trenutku pomaže da manje brinemo o onome što smo mogli propustiti.
  • Ograničite izloženost društvenim mrežama: Postavite specifično vreme tokom dana kada ćete proveravati društvene mreže. Korišćenje aplikacija ili alatki za praćenje vremena koje provodite na njima može pomoći u smanjenju ovog vremena.
  • Razvijte zdrave odnose: Ako provodite vreme sa ljudima koje volite i cenite, FOMO osećanje može popustiti. Kvalitetni međuljudski odnosi nas čine srećnijim i ispunjenijim nego bilo koje materijalno dobro ili digitalno iskustvo.
  • Postavljanje ciljeva: Fokusirajte se na svoje lične ciljeve i ambicije umesto da stalno gledate šta drugi rade. Razvijanje osećaja smisla i svrhe u životu može smanjiti impact koji FOMO ima na vas.
  • Prihvatanje da ne možete biti deo svega: Bitno je naučiti da je u redu propustiti određene događaje ili prilike. Nema mogućnosti da budemo prisutni u svakom trenutku, i to je sasvim u redu.
  • Društveni događaji: Birajte događaje i aktivnosti koje vam zaista znače, umesto da se trudite da se pojavite na svakom mogućem okupljanju ili eventu.
  • Vraćanje u realnost: Kada nas obuzme FOMO, korisno je setiti se stvarnih okolnosti koje stoje iza pojedinih objava na društvenim mrežama. Mnoge od savršenih slika koje vidimo su samo momenti izrežirani da izgledaju idealno.
  • Budite strpljivi: Promena navika i preokretanje negativnih osećanja poput FOMO-a nije proces koji se dešava preko noći. Budite strpljivi sa sobom i priznajte malene korake koje pravite ka svom cilju.

Uz ove strategije, individualno možemo pronaći puteve ka stabilnom i srećnom životu, bez straha od propuštanja. Važno je imati na umu da svi imamo različite puteve i ritmove života. Naučiti ceniti i poštovati svoj put je ključ prevazilaženja FOMO-a.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu