Sigmund frojd i stages razvoja ličnosti

Sigmund Frojd, austrijski neurolog i osnivač psihoanalize, jedna je od najvažnijih figura u proučavanju ljudskog razvoja i ličnosti. Teorija razvoja koju je Frojd predstavio je revolucionarna u vreme kada je osmišljena. Ona se fokusira na series psihoseksualnih faza kroz koje prolazi pojedinac tokom svog odrastanja, od detinjstva do zrelosti. Svaka od ovih etapa karakterišu specifični konflikti koji mogu imati dugoročni uticaj na karakter i ponašanje odrasle osobe. U ovom članku ćemo detaljno istražiti pojedinačne faze, njihov značaj, kao i Frojdovo shvatanje uticaja koji one imaju na razvoj ličnosti.

Oralna faza (0-1 godina)

Prema Frojdovoj teoriji, prva faza razvoja počinje odmah nakon rođenja i traje do kraj druge godine života. U ovoj fazi, glavni izvor zadovoljstva i frustracije za dete proizilazi iz oralnih aktivnosti kao što su sisanje i kasnije grickanje i grizenje. Ovo je vreme kada se beba oslanja na majku ili negu u smislu hranjenja, što rezultuje formiranjem prvih emocionalnih veza.

Prema Frojdu, iskustva tokom ove faze mogu uticati na osobe u njihovom daljem životu. Na primer, osoba koja je imala otežane ili konfliktne iskustva tokom oralne faze može razviti sklonosti ka pušenju ili prejedanju u odraslom dobu kao oblike regresije ili traženje oralnih zadovoljstava.

Analna faza (1-3 godine)

Sledeća faza po Frojdovoj teoriji jeste analna faza, koja počinje oko prve godine života i traje sve do treće. U ovom periodu, dete uči da kontroliše sfinkter, što Frojd tumači kao borbu između želje za zadovoljenjem potreba i pritiska roditelja da se postignu snošljivi društveni normi. U ovoj etapi, fokus se shiftuje sa oralnog na analni deo tela, gde se kroz proces obuke za korišćenje toaleta dete susreće sa konceptima reda i nereda.

Neki psiholozi smatraju da iskustva tokom analne faze mogu oblikovati ne samo stavove pojedinca prema kontroli impulsivnosti, već i njihove kasnije stavove prema autoritetu i moći. Poremećaji u ovoj fazi mogu dovesti do razvoja kompulsivne pedantnosti ili, u suprotnom, nemara i nepoštovanja prema pravilima.

Falična faza (3-6 godina)

Falična faza, koja obuhvata period otprilike treće do šeste godine života, karakteriše se povećanim interesovanjem za sopstvene genitalije kod dece. Frojd je ovu fazu smatrao ključnim trenutkom u razvoju, navodeći da počinje proces identifikacije sa istopolnim roditeljem, poznat kao Edipov ili Elektrin kompleks, gde se, kako je tvrdio, dečaci identifikuju sa očevima dok devojčice razvijaju ljubomoru prema majkama.

Koncepti kao što su muškost i ženskost tu dobijaju prvi put jači oblik, a rano razumevanje rodnih uloga može se formirati. Problemi ili konflikti koji ostaju neotklonjeni u faličnoj fazi mogu voditi ka problemima sa pronalaženjem ili održavanjem seksualnih odnosa, ili mogu doprineti razvoju neuroza s taktama vezanim za agresiju i takmičenje.

Sigmund Frojd je nesumnjivo imao ogroman uticaj na razumevanje ljudske psihologije. Iako su mnoge njegove teorije sporne i izazvale su značajnu kritiku, njegovi koncepti i dalje imaju mesto u psihološkoj nauci. Frojdove faze razvoja ličnosti, iako mogu biti svojevrstan odraz socio-kulturnog konteksta vremena u kom su nastale, obrazuju fundamentalni okvir za razumevanje kompleksnosti ljudskog razvoja i ličnosti.

Neosporno je da su se definicije i pristupi psihoanalize i razvoja ličnosti razvijali i prilagođavali savremenim teorijama i istraživanjima. Međutim, Frojdova teorija i danas nudi vredan kontekst za razmišljanje o ljudskom ponašanju i unutrašnjim konfliktima s kojima se svako pojedinačno može suočiti. Nezavisno od toga hoće li pojedinac prihvatiti ili odbaciti Frojdove ideje, njegov doprinos razumevanju duševnog života ostaje nezanemarljiv.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu