Zvuci koji “bude” emocije: mišofonija i kako se nositi sa njom

Da li vam zvuci žvakanja, disanja ili kucanja po tastaturi izazivaju nekontroliranu iritaciju ili čak bes? Ako je odgovor potvrdan, možda patite od mišofonije, poremećaja koji se karakteriše ekstremnom osetljivošću na određene tipove zvukova. Mišofonija je više od obične nervoze uzrokovane bukom omiljene kafeterije ili zvuka alarmnog sata. Ona može imati ozbiljan uticaj na kvalitet života pojedinca, ometajući svakodnevne aktivnosti i interpersonalne odnose. U ovom članku, osvrnućemo se na to šta je mišofonija, kako se manifestuje i koja su moguća rešenja za osobe koje se bore sa ovim izazovom.

Šta je mišofonija?

Mišofonija, što doslovno znači “mržnja prema zvuku”, je poremećaj koji izaziva snažne emocionalne ili fiziološke reakcije na određene zvuke, posebno one koje proizvode ljudske radnje, kao što su žvakanje, gutanje ili disanje. Ovi zvuci mogu izazvati reakcije od nelagodnosti do besa ili čak paničnih napada. Važno je napomenuti da mišofonija nije jednostavno pitanje preferencije ili neznatne iritacije; ona predstavlja značajan stres i teskobu za osobu koja je doživljava.

Simptomi i prepoznavanje mišofonije

Prvi korak ka rešavanju problema sa mišofonijom je prepoznavanje njenih simptoma. Ovo nisu samo osećanja razdražljivosti ili želje da se izbegne izvor zvuka, već intenzivne reakcije koje mogu uključivati:

  • Znojenje
  • Povećanje otkucaja srca
  • Tesnoba ili osećanje panike
  • Bes ili agresivne misli
  • Nagon za bekstvom od izvora iritacije

Ljudi koji pate od mišofonije često su svesni da su njihove reakcije prekomerne i da zvuci koji ih okidaaju obično nisu smetnja za druge. Uprkos toj svesti, prevladavanje reakcije može biti teško bez pomoći.

Strategije za nosanje sa mišofonijom

Kada govorimo o načinima za nosanje sa osećanjima koje izaziva mišofonija, važno je razmotriti višedimenzionalan pristup. Evo nekoliko strategija koje mogu pomoći:

1. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)

Ova vrsta terapije može pomoći osobama sa mišofonijom da razumeju i promene način svojih misli i reakcija na okidače. KBT se fokusira na identifikovanje negativnih obrasaca mišljenja i na učenje novih, zdravih načina reagovanja na okidače.

2. Tehnike opuštanja i suočavanja

Učenje tehnika opuštanja, kao što su duboko disanje, meditacija ili progresivno opuštanje mišića, može pomoći u smanjenju fiziološkog odgovora na mišofoniju. Takođe, pronalaženje aktivnosti koje odvraćaju pažnju može biti korisno u trenucima visoke stresa.

3. Prilagodba okruženja

Ukoliko su mogući, pokušajte izmeniti svoje okruženje ili navike kako biste izbegli izloženost okidačima. To može uključivati nošenje slušalica koji blokiraju zvuk kada ste u situacijama koje ne možete da kontrolišete, kao što je javni prevoz.

Lekovi i profesionalna pomoć

Iako trenutno ne postoji specifičan lek za mišofoniju, određeni lekovi mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti ili depresije koji mogu biti povezani sa poremećajem. Takođe, potraživanje profesionalne pomoći od strane psihologa ili psihijatra može biti veoma korisno u procesu lečenja.

Zaključno, mišofonija je poremećaj koji može dramatično uticati na život onih koji se sa njom suočavaju. Iako je put ka prevazilaženju simptoma individualan i može biti izazovan, postoje strategije i pristupi koji mogu pomoći. Pravilnim prepoznavanjem simptoma i primenom odgovarajućih taktika i podrške, osobe sa mišofonijom mogu naučiti kako da bolje upravljaju svojim reakcijama i poboljšaju kvalitet svog života.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu