Boranija: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Boranija je povrće koje se često koristi u jelima širom sveta, a poznata je po svojim nutritivnim vrednostima i izuzetnom ukusu. Ovo povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima, a poznato je i po vitaminima B grupe, gvožđu, kalijumu i drugim hranjivim materijama. U ovom članku ćemo detaljno upoznati nutritivnu tablicu boranije, saznati koliko kalorija ima boranija i kojih benefita ima po naše zdravlje.

Boranija: Nutritivna tablica

Hranjiva vrijednost boranije u 100 grama:

Kalorije: 31 kcal
Proteini: 1,8 g
Masti: 0,2 g
Ugljikohidrati: 5,6 g
Vlakna: 3 g
Željezo: 0,8 mg
Vitamin C: 22 mg
Vitamin A: 690 IU
Kalcij: 33 mg
Natrij: 2 mg

Boranija: Proteini (sadržaj proteina)

Boranija je vrlo hranljivi pasulj bogat različitim nutrijentima, uključujući proteine. Ona pruža odličan izvor esencijalnih amino kiselina koje naša tela ne mogu proizvesti same. Sadržaj proteina u boraniji varira u zavisnosti od sorte i kulture, a takođe zavisi i od načina pripreme jela. Uopšteno, konzumiranje boranije je dobar način da se osigura unos proteina u našoj ishrani, posebno za ljude koji žele da smanje konzumiranje mesa. Uz to, boranija je niskokalorična hrana, pa se može koristiti i u dijetama.

Boranija: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Boranija je povrće koje nam može pružiti razne nutritivne sastojke, među kojima su ugljeni hidrati. U 100 grama boranije nalazi se oko 4 grama ugljenih hidrata, od kojih većina potiče od složenih ugljenih hidrata, poput skroba i vlakana. Skrob se polako razgrađuje u organizmu i pruža nam stabilnu energiju, dok vlakna poboljšavaju probavu, sprečavaju nagli porast nivoa šećera u krvi i pomažu u održavanju zdrave telesne mase. Boranija je stoga sjajno povrće koje može biti odličan izvor ugljenih hidrata u zdravoj ishrani.

Boranija: Masti (sadržaj masti)

Boranija je omiljeno povrće koje se često nalazi na tanjiru u našim domaćinstvima. Osim što je ukusna, bogata je hranljivim materijama kao što su proteini, vlakna, vitamini i minerali. Kada je reč o mastima, boranija sadrži minimalne količine, što je čini savršenim izborom za one koji žele da vode računa o svom zdravlju. U zavisnosti od načina pripreme, dodavanja drugih sastojaka i vrste ulja koje se koristi, boranija se može obogatiti zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje pozitivno utiču na naše srce i krvne sudove.

Boranija: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Boranija je jedna od najhranjivijih povrćki, puna hranjivih sastojaka koji su neophodni za dobro zdravlje. Ova zelena mahunarka bogata je vitaminima, posebno vitaminom C koji pospešuje imunitet, a takođe sadrži i vitamine B kompleksa koji su od ključnog značaja za zdravlje nervnog sistema. Minerali koji se nalaze u boraniji uključuju gvožđe, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu. Njena antioksidativna svojstva štite od kasnijih bolesti, poput raka. Birajte boraniju koja ima gusta i tamnozelena zrna kako biste dobili maksimalnu korist za vaše zdravlje.

Boranija: Kalorije (sadržaj kalorija)

Boranija je povrće koje pruža veliku količinu hranljivih sastojaka, a s druge strane, ima nisku kalorijsku vrednost. U jednoj šolji kuvane boranije ima samo 44 kalorije, što ih čini idealnom namirnicom za one koji paze na liniju. Ovo povrće je bogato vlaknima i proteinima, a istovremeno je siromašno mastima, što ga čini savršenim izborom za dijetu s niskim sadržajem ugljenih hidrata. Boranija je takođe bogata vitaminom C i folatima, a među mineralima se izdvajaju kalijum i magnezijum. Zbog svih ovih zdravstvenih prednosti, boranija bi svakako trebalo da bude redovni deo našeg jelovnika.

Boranija: Benefiti za zdravlje

Boranija, poznata i kao zelena ili grašak boranija, povrće je bogato nutritivnim sastojcima i može imati pozitivan uticaj na zdravlje. Ovo ovako malo povrće ima mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamine B kompleksa, magnezijum, kalijum i gvožđe.

Osim toga, boranija je takođe bogata dijetalnim vlaknima koja podržavaju zdravlje creva, a neka istraživanja su pokazala da je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kada se konzumira sirova ili kuvana, boranija takođe može poboljšati imunološki sistem, održavati zdravlje kostiju, podržavati gubitak težine i smanjiti upalu u organizmu.

Zato ako se jos uvek ne nalazi u vašoj ishrani, trebalo bi da uzmete u obzir ukljucivanje boranije u vaš jelovnik da biste iskoristili sve njeni prednosti za zdravlje.

Boranija: Rizici za zdravlje

Boranija je veoma popularna i često upotrebljavana namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta. Međutim, upotreba boranije kao hrane izaziva mnoge zdravstvene rizike. Boranija sadrži prirodne toksine koji se zovu lektini, a mogu prouzrokovati mučninu, povraćanje, dijareju, kao i druge probleme sa organima za varenje. Konzumiranje veće količine boranije tokom vremena može dovesti do problema sa zdravljem, kao što su gubitak kose, smanjenje plodnosti i oštećenje bubrega. Stoga, preporučujemo da se boranija pažljivo priprema kako bi se smanjio rizik od trovanja. Preporučuje se kuvanje boranije na temperaturi od 100 stepeni C tokom najmanje petnaest minuta, uz redovno mešanje. Na ovaj način, alarmantni nivo lektina u boraniji se smanjuje, a korisni sastojci su još uvek dostupni. Nemojte zanemarivati ​​ove rizike, već se posavetujte sa svojim lekarom i pazite na svoje zdravlje.

Boranija: Alergije

Boranija je povrće koje često uzrokuje alergijske reakcije. Ova alergija se naziva intolerancija na boraniju i češća je kod žena nego kod muškaraca. Alergija na boraniju može biti uzrokovana sastojcima koji se nalaze u ovom povrću, poput proteinske aminokiseline. Simptomi alergije na boraniju uključuju svrab i crvenilo kože, oticanje lica, usana i jezika, bolove u stomaku, proliv i povraćanje. U nekim slučajevima, ova alergija može biti ozbiljna i dovesti do anafilaktičkog šoka. Ako sumnjate da ste alergični na boraniju, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom kako biste utvrdili dijagnozu i dobili odgovarajuće savete i terapiju za prevenciju i lečenje alergijskih reakcija.

Boranija: Različite vrste koje postoje

Boranija je jedna od omiljenih vrsta povrća u srpskoj kuhinji, a naročito u prolećnom i letnjem periodu. Postoji više od 100 različitih sorti boranije koje se uzgajaju u svetu, a neke od najčešćih kod nas su: plosnata boranija, okrugla boranija, zelena boranija i žuta boranija.

Plosnata boranija se odlikuje ravnom, spljoštenom površinom i tankim koricama, a najbolje se priprema kao prilog uz meso ili kao deo salata. Okrugla boranija je nešto kruća od plosnate, ali ima isti karakterističan ukus i koristi se na isti način.

Zelena boranija ima dugu i vitku formu sa manje vidljivim semenkama, a idealna je za jela poput musake, čorbi i variva. Žuta boranija je retka vrsta koja se najčešće koristi u azijskoj kuhinji, sa slatkim i blagim ukusom.

U zavisnosti od njenog porekla i klimatskih uslova u kojima se uzgaja, boranija može varirati u ukusu, teksturi i boji. U svim svojim varijacijama, boranija ostaje bogat izvor vitamina i minerala i savršen sastojak za zdrav obrok.

Boranija: Kada je najbolje jesti

Boranija, povrće koje je poznato po visokom sadržaju proteina i koji je sastavni deo mnogih nacionalnih kuhinja, može se naći tokom cele godine. Ipak, da bi se ovaj nutritivno bogat sastojak maksimalno iskoristio, važno je znati kada je najbolje jesti.

Ukoliko želite da iskoristite sve prednosti boranije, najbolje bi bilo da je jedete u vreme kada je u sezoni, od marta do juna. Tada je najboljeg ukusa i sadrži više hranljivih sastojaka, a cena je takođe povoljnija.

Možete je naći i u zamrznutoj formi, ali u tom slučaju pazite da ne bude odmrznuta i ponovo zamrznuta. Ukoliko kupujete boraniju u konzervi ili staklenoj tegli, proverite da li je dodata previše soli i da li sadrži druge aditive.

Kada je spremate, najbolje bi bilo da je kratko kuvate kako biste sačuvali veći deo njenih hranljivih sastojaka. Boraniju možete pripremati na razne načine, kao prilog uz meso ili kao sastojak u obrocima sa povrćem ili u čorbama. Uz svu svoju hranljivu vrednost, boranija je zdrav izbor koji bi trebalo da se nađe na vašem tanjiru tokom proleća i leta.

Boranija: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Sveža boranija je ukusna i hranljiva namirnica, ali kako sačuvati njenu svežinu i kvalitet pre nego što je upotrebite? Postoji nekoliko trikova za čuvanje boranije koja može pomoći da ona ostane ukusna i hrskava.

Najbolje mesto za čuvanje boranije je u frižideru, u plastičnoj kesi ili u zamrzivaču. Kada kupujete boraniju, pazite da bude čvrsta i sjajna, bez bilo kakvih mrlja ili oštećenja.

Za svežu boraniju, preporučuje se držanje u frižideru na temperaturi od oko 4 stepena Celzijusa. Boraniju ne treba prati pre čuvanja, već samo pre upotrebe.

Ukoliko želite da boraniju sačuvate duže, možete je zamrznuti. Prepručuje se da boraniju prvo blanširate, tj. kratko kuvarite u ključaloj vodi, a zatim brzo ohladite u ledenoj vodi pre zamrzavanja.

Spremna boranija može da stoji u zamrzivaču do 8 meseci, a u frižideru oko 3-4 dana. Dakle, ako vam je ostalo nekoliko komada boranije, možete ih čuvati u frižideru i iskoristiti za sledećeg dana.

Ukratko, boranija je jedna od najukusnijih i najzdravijih zdravih namirnica i zahteva odgovarajuću čuvanje kako bi ostala sveža što duže. Pazite na njen izgled prilikom kupovine, držite u plastičnoj kesi u frižideru i blanširajte pre zamrzavanja kako bi se sačuvala svežina i kvalitet.

Boranija: Kako spremiti i jesti

Boranija je jedna od najpopularnijih namirnica u srpskoj kuhinji. Bogata je vitaminima i mineralima, a ujedno i izvrsna za održavanje ravnoteže u organizmu. Saznajte kako da jedete i pripremite ovu ukusnu namirnicu.

Kako se priprema boranija?

Da bi dobili najbolji ukus i teksturom, boraniju treba kuvati na tihoj vatri dok ne postane mekana. Preporučuje se da se boranija prvo potopi u vodu preko noći i da se zatim kuva sa slanom vodom koja dodatno pojašnjava njen ukus.

Kako jesti boraniju?

Boraniju možete jesti na različite načine. Jedan od najpoznatijih recepata je sarma od boranije, koja se priprema sa mlevenim mesom i pirinčem. Ako ne volite sarmu, možete spremiti varivo od boranije u kombinaciji sa mesom kao što je seckani biftek ili kobasica. Ne zaboravite dodati iseckani bosiljak i peršun, kako biste poboljšali njegov ukus.

Boranija se može koristiti i u salatama i varivima, kao i za dinstanje sa različitim povrćem. Slatko-slani ukus boranije je neprevaziđen i svakako zaslužuje da se ova namirnica nađe na vašem meniju.

Boranija: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Boranija je povrće koje obiluje proteinima, vlaknima i vitaminima, što ga čini zdravim dodatkom našoj ishrani. Ipak, ključno je paziti na veličinu porcije kada je u pitanju konzumacija boranije, posebno ako pokušavamo da smršamo ili jedemo uravnoteženo. Preporučena veličina porcije za odraslu osobu je oko pola šolje kuvane boranije, što sadrži oko 25 kalorija i 2 grama proteina. Dakle, dok je boranija zdrava namirnica, važno je voditi računa o količini koju unosimo kako bismo ostali u dobrom zdravstvenom stanju.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu