27. nedelja trudnoće: šta očekivati

Kako ulazite u 27. nedelju trudnoće, treći trimestar je pred vratima, a sa njim i poslednja etapa vašeg putovanja do majčinstva. Ovaj period nosi mnogo novih izazova, fizickih promena i priprema za dolazak vaše bebe. Većina trudnica u ovom periodu počinje da oseća povećan umor, ali i uzbuđenje zbog sve bližeg susreta sa svojim novorođenčetom. Pa hajde da pogledamo šta vas očekuje tokom 27. nedelje trudnoće.

Razvoj bebe u 27. nedelji

U 27. nedelji trudnoće, vaša beba je već dobro razvijena. Njena dužina od glave do pete sada je otprilike 36-38 centimetara, a težina se kreće oko 900 grama. Plod nastavlja sa brzim razvojem, a posebno su napredovali organi za čulo sluha. Beba sada može da čuje zvuke iz spoljašnjeg sveta, kao što su vaš glas, muzika i buka. Ovo je dobar period da počnete da komunicirate sa bebom, pričajući, pevušeći ili puštajući umirujuću muziku.

Pored razvoja čula sluha, bebin mozak i nervni sistem sve više sazrevaju, a pluća se pripremaju za disanje van materice. Takođe, bebina koža postaje sve manje prozirna, počinje da se stvara masno tkivo koje će joj pomoći da zadrži telesnu temperaturu nakon rođenja.

Fizičke promene kod majke

Sa 27. nedeljom dolaze i značajne fizičke promene. Kako beba i materica rastu, možete osetiti dodatni pritisak na donji deo leđa i karlicu. Pojedine žene takođe mogu osećati rastezanje ligamenata, poznato kao ligamentarni bol, koji može biti prilično neprijatan. Osim toga, česte su i promene u držanju, kao i otežano kretanje i disanje.

U ovom periodu možete primetiti i povećanje telesne težine. Ovo je sasvim normalno, jer vaše telo skladišti hranljive materije potrebne za bebu, ali i za pripremu za dojenje. Doktor će pratiti vašu težinu kako bi se uverio da je sve u okviru zdravih granica.

Pored telesnih promena, možda ćete primetiti i variranje raspoloženja. Hormonske promene mogu biti uzrok brzih promena raspoloženja, pa je važno da se osećate podržano i razumeto od strane partnera, porodice i prijatelja.

Preporuke za ishranu i vežbanje

Pravilna ishrana i održavanje fizičke aktivnosti su važni tokom cele trudnoće, ali posebno u trećem trimestru. Obroci bogati gvožđem, kalcijumom i vitaminima su ključni za zdrav razvoj bebe i vaše dobrobiti. Pravilnom ishranom se može umanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije, kao i podržati pravilan rast i razvoj bebe.

Kada je reč o vežbanju, ukoliko vam doktor dozvoli, redovna lagana aktivnost kao što su šetnje, plivanje ili prenatalna joga, mogu biti od velike pomoći u očuvanju vašeg zdravlja, smanjenju stresa i pripremi vašeg tela za porođaj. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji vid vežbanja.

Kontrolni pregledi i testiranja

U toku 27. nedelje trudnoće, kao i u trećem trimestru generalno, važno je redovno odlaziti na kontrolne preglede kod ginekologa. Ovi pregledi pomažu u praćenju zdravlja bebe i majke, kao i u identifikovanju bilo kakvih potencijalnih problema. Na pregledima se obično proverava krvni pritisak, težina, visina materice, kao i bebin otkucaj srca.

Ovo je takođe period kada se može obaviti i test tolerancije na glukozu, koji služi za otkrivanje gestacijskog dijabetesa. Ukoliko se ranije niste testirali, možda ćete uraditi i krvne testove za proveru nivoa gvožđa, kako biste isključili anemiju.

Kako se pripremiti za dolazak bebe

Jedna od najvažnijih stvari u toku trećeg trimestra je priprema za dolazak vaše bebe. To uključuje opremanje dečje sobe, kupovina potrebne opreme kao što su kolica, autosedište, krevetac, odeća i pelene. Takođe, možda ćete želeti da pohađate tečajeve pripreme za porođaj, gde ćete nauciti tehnike disanja i opuštanja koje će vam pomoći tokom porođaja.

Ne zaboravite da razmislite i o porođajnom planu, koji uključuje vaše želje u vezi sa porođajem, kao što su izbor bolnice, prisustvo partnera ili doule i metode ublažavanja bola. Ovaj plan trebalo bi da prođete sa svojim lekarom kako bi svi bili upoznati sa vašim željama.

Na kraju, 27. nedelja trudnoće je uzbudljivo vreme pune pripreme, očekivanja i planiranja. Važno je da se brinete o svom telu i umu, da se opskrbite potrebnim informacijama i podrškom kako biste ušli u treći trimestar spremni i sa osećajem sigurnosti.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu