Najbolje vežbe za prirodno izazivanje porođaja

Kada se približi kraj trudnoće, mnoge žene počinju da razmišljaju o prirodnim metodama koje mogu pomoći da se proces porođaja pokrene na bezbedan i efikasan način. Vežbanje može biti izvanredan način da se pripremi telo za porođaj, a određene vrste fizičke aktivnosti su pokazale da mogu pomoći u izazivanju porođaja. U ovom blogu, istražićemo neke od najboljih vežbi za prirodno izazivanje porođaja i pružićemo korisne savete za trudnice koje se približavaju terminu.

Šetnje – Jednostavan i efektivan početak

Šetnje su jedan od najprirodnijih oblika fizičke aktivnosti, a ujedno jedan od najsigurnijih za trudnice. Hodajući, pritiskate bebino glavu prema dole, čime se vrši pritisak na cerviks (grlić materice) što može doprineti njegovom omekšavanju i širenju. Redovne šetnje mogu takođe poboljšati Vašu izdržljivost i pripremiti Vas za fizički napor koji porođaj sa sobom nosi. Idealno je birati blage, ali stalne rute, u trajanju od 30 minuta do sat vremena, u skladu sa Vašom komfor zonom.

Čučnjevi – Za jačanje donjeg dela tela

Čučnjevi su još jedna odlična vežba za izazivanje porođaja, jer jačaju i toniraju mišiće nogu, karlice i zadnjice. Osim toga, čučnjevi potpomažu optimalan položaj bebe za porođaj. Preporučuje se lagano i kontrolisano izvođenje čučnjeva, bez naglog opterećenja. Trudnice bi trebalo da počinju sa manjim brojem ponavljanja, postepeno povećavajući intenzitet u skladu sa svojim sposobnostima i osećanjem komfora.

Joga – Fleksibilnost i mentalna priprema

Joga je često preporučena aktivnost za trudnice jer kombinuje fizičku aktivnost sa mentalnom relaksacijom i fokusom. Postoje posebni programi joge namenjeni trudnicama koje obuhvataju pozicije (asanse) koje su bezbedne i korisne u pripremi za porođaj. Neki od položaja mogu da povećaju fleksibilnost i prošire karlicu, čime se potencijalno olakšava porođaj. Uvek je važno izvoditi jogu pod nadzorom sertifikovanog instruktora a ne pokušavati komplikovane pozicije koje mogu biti rizične.

Bazen i vodene vežbe – Blagotvorno dejstvo vode

Vežbe u bazenu mogu biti izuzetno korisne u kasnim fazama trudnoće. Voda pruža prirodnu podršku tijelu i smanjuje pritisak na zglobove, što može biti veoma olakšavajuće za trudnice. Uz to, plivanje i lagano vežbanje u vodi mogu pomoći u jačanju mišića i održavanju kondicije bez preteranog napora. Hodanje ili blagi aerobik u vodi može uticati na pozicioniranje bebe i podstaknuti početak porođaja, a istovremeno pružiti prijatno opuštanje.

Pelvični nagnuti pokreti – Ciljano delovanje na pelvis

Pelvični nagnuti pokreti, poznati i kao “pelvični tilt”, fokusiraju se na mišiće donjeg dela leđa i stomaka, što ih čini odličnim vežbama za jačanje i pripremu predstojećeg porođaja. Ove vežbe se mogu izvoditi stojeći naslonjeni na zid, klečeći na sve četiri ili ležeći na leđima, uvek uzimajući u obzir preporuke lekara i sopstvenu udobnost. Pelvični tilt pomaže u ublažavanju bolova u leđima tokom trudnoće i može doprineti pokretanju cerviksa.

Uvek je bitno napomenuti da sve ove vežbe za prirodno izazivanje porođaja trebaju biti izvođene pažljivo i uz prethodnu konsultaciju sa Vašim lekarom ili babicom. Bezbjednost i blagostanje i majke i bebe su od najvećeg značaja, i nikakva aktivnost ne bi trebalo biti forsirana ili preterana. Sa pravim balansom, fizička aktivnost može poslužiti kao sjajan način da se pomogne prirodnim procesima i možda čak i ubrza početak porođaja, kada je to sigurno i poželjno.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu