Simptomi implantacije objašnjeni

Implantacija je ključna faza u procesu trudnoće, koja se javlja kada oplođena jajna ćelija (zigot) pristaje na zid maternice. Tokom ovog perioda, mnoge žene iskuse jedinstvene simptome koji mogu biti prvi znakovi trudnoće. Ovaj članak ima za cilj da detaljno objasni šta su simptomi implantacije, kada se javljaju, kako ih prepoznati i šta sve treba znati o ovom važnom delu procesa začeća.

Šta je implantacija?

Implantacija je proces koji se obično odvija 6 do 10 dana nakon ovulacije, tj. puštanja jajne ćelije iz jajnika. Tokom ovog vremenskog perioda, fertilizovana jajna ćelija putuje kroz jajovod i dospeva do materice, gde se usađuje u debeli endometrijum, unutrašnji sloj materične stenke. Ovo je prvi korak u stvaranju placente, koja će hraniti i štititi budući fetus tokom trudnoće.

Koji su prvi simptomi implantacije?

Prvi simptomi implantacije često su slični onima koje žena može osetiti neposredno pre ili tokom menstruacije, pa ih zato neke žene mogu i zanemariti. Ovi simptomi uključuju:

  • Blagi grčevi ili bolovi u stomaku
  • Blago krvarenje ili peckanje, poznato kao “implantacijsko krvarenje”
  • Povećana bazalna temperatura tela
  • Osetljivost dojki
  • Umor ili pojačana potreba za snom
  • Glavobolje
  • Promene raspoloženja
  • Nadutost

Međutim, važno je napomenuti da ne doživljava svaka žena ove simptome, a neki od njih su prilično suptilni i lako se mogu zameniti sa simptomima koje se javljaju iz drugih razloga.

Kako razlikovati implantacijsko krvarenje od menstruacije?

Implantacijsko krvarenje javlja se kada zigot prodre u endometrijum i može izazvati manje krvarenje koje je znatno slabije u odnosu na uobičajeno menstrualno krvarenje. Evo nekoliko ključnih razlika između implantacijskog krvarenja i menstruacije:

  • Trajnost: Implantacijsko krvarenje obično traje vrlo kratko, nekoliko sati do dva dana, dok menstruacija traje od 3 do 7 dana.
  • Količina: Tokom implantacije izgubi se mnogo manje krvi nego tokom menstruacije.
  • Boja: Krv koja se pojavljuje tokom implantacije često je svetlije ružičaste ili braon boje, za razliku od crvene boje koja je karakteristična za menstrualno krvarenje.
  • Vreme pojavljivanja: Implantacijsko krvarenje se javlja pre očekivanog početka menstruacije, ponekad zbunjujući žene koje misle da im je ciklus počeo ranije.

Dakle, ako primetite blago krvarenje koje se razlikuje od vašeg normalnog menstrualnog ciklusa po vremenu, trajanju, ili izgledu, možda je to znak rane trudnoće, a ne menstruacija.

Uticaj na bazalnu temperaturu tela

Bazalna temperatura tela (BBT) je temperatura vašeg tela u potpunom odmoru. Mnoge žene prate svoju BBT kako bi identifikovale ovulaciju. Nakon ovulacije, temperatura tela se blago povećava i ostaje viša do menstruacije. Ako dođe do implantacije, temperatura ostaje povišena i nakon očekivanog početka menstruacije. Održavanje visoke bazalne temperature u trajanju dužem od dve nedelje može biti znak trudnoće.

Emocionalni i fizički simptomi

Pored gorenavedenih simptoma, emocionalne i fizičke promene takođe mogu biti prisutne tokom implantacije. Neke žene prijavljuju pojačane promene raspoloženja, uključujući razdražljivost ili čak trenutne emocije sreće i tuge. Osetljivost dojki takođe može biti prisutna, što je rezultat hormonalnih promena koje se događaju u telu.

Umor i potreba za većom količinom sna su takođe česti simptomi koji se mogu javiti tokom rane trudnoće usled povećane proizvodnje hormona progesterona. Promene apetita, želje za određenom hranom ili odbojnost prema određenim vrstama hrane su takođe mogući znaci trudnoće.

U zaključku, bitno je razumeti da iako su neki od ovih simptoma česti tokom implantacije i rane trudnoće, oni takođe mogu biti izazvani drugim faktorima i ne moraju nužno značiti da je došlo do trudnoće. Najsigurniji način da se utvrdi trudnoća je pozitivan rezultat testa na trudnoću, koji se preporučuje uraditi nakon što zakaže redovna menstruacija. Svakako, ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, konsultujte se sa svojim lekarom ili ginekologom.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu