Kako se pupak menja tokom trudnoće

Trudnoća je period velikih promena u životu svake žene. Jedna od čestih, ali manje pominjanih promena jeste promena izgleda i oblika pupka. Evo šta možete očekivati tokom ovog posebnog perioda.

Zašto se pupak menja tokom trudnoće?

Mnoge buduće majke primete da se njihov pupak menja kako njihova trudnoća napreduje. To se dešava iz nekoliko razloga, ali glavni je taj što rastući materica vrši pritisak na sve delove tela, uključujući i stomak. Kako beba i materica rastu, koža se rasteže i pupak može promeniti oblik, postati ravniji ili čak ‘ispupčiti’ ka spoljašnjosti.

U koje vreme se očekuju promene?

Većina žena će primetiti promene u izgledu i obliku pupka nekad u drugom tromesečju trudnoće. To se može desiti ranije kod nekih žena, posebno ako su bile trudne ranije ili ako očekuju blizance ili više beba. Kod nekih žena se pupak može vratiti u svoj originalni oblik nekoliko meseci nakon porođaja, dok kod drugih može trajno promeniti oblik.

Kako utiču određeni faktori na promenu pupka?

Različiti faktori mogu uticati na to kako i kada će se pupak promeniti tokom trudnoće. Na primer, količina i brzina na kojoj koža raste, kao i njen prirodni elastičitet, mogu uticati na promenu oblika pupka. Takođe, prethodne trudnoće i genetika igraju ulogu. Ako vaša majka ili sestra imaju iskustva s promenama pupka tokom trudnoće, možda ćete i vi imati slične promene.

Da li promene pupka mogu ukazivati na neki problem?

U većini slučajeva, promene pupka su normalan i bezopasan deo trudnoće. Međutim, ako primetite bol, crvenilo, ili oticanje oko pupka, to može biti znak infekcije ili hernije, i trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. Hernija pupka se može desiti kad unutrašnji organi pritiskaju i izlaze kroz slabije mesto u stomaku oko pupka. Dok je većina ovih hernija neškodljiva i nestaju nakon trudnoće, neki slučajevi mogu zahtevati medicinsku pažnju.

Kako se nositi sa promenama pupka tokom trudnoće?

Promena izgleda vašeg pupka tokom trudnoće može biti neobična, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste se osećali bolje u vezi sa njima. Na primer, nošenje udobne, rastegljive odeće može pomoći da se smanji pritisak na stomak. Takođe, pažljivo vlaženje kože može pomoći u održavanju njene elastičnosti i smanjiti verovatnoću strija koje takođe mogu uticati na izgled pupka.

Na kraju, bitno je da se prisetite da su promene koje prolazite u ovom periodu normalne i deo su procesa stvaranja novog života. Vaša trudnoća je jedinstveno vreme puno izazova i čuda, i promene na pupku su samo jedno malo poglavlje u ovoj neverovatnoj priči.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu