5 znakova da možda očekujete blizance

Kada saznate da ste trudni, to može biti uzbuđujući i emotivno nabijen trenutak. Ali, šta ako se ispostavi da nosite dvoje malih bića umesto jednog? Pomisao na blizance može biti i zastrašujuća i fantastična. Mnogi roditelji su iznenađeni kada saznaju da očekuju blizance, iako postoje određeni simptomi i znakovi koji mogu ukazati na tako nešto. U nastavku ćemo razgovarati o pet znakova koji mogu nagovestiti da nosite blizance.

Izraženi simptomi trudnoće

Prvi znak koji može ukazivati na trudnoću sa blizancima su izraženiji simptomi u odnosu na “standardnu” trudnoću. Naime, veći nivoi hormona mogu izazvati jače jutarnje mučnine, veću umor i opšti osećaj iscrpljenosti. Ako primećujete da su vam simptomi trudnoće jači nego što ste očekivali, to može biti jedan od znakova da nosite blizance. Međutim, ovo nije nepogrešiv znak, jer neke žene jednostavno imaju jače simptome bez obzira na broj fetusâ u materici.

Brži porast u težini i obimu stomaka

Još jedan potencijalni indikator blizanačke trudnoće je zapaženi brži porast u težini i veličini stomaka. Kako su dve bebe u materici, obim stomaka može brže rasti kako trudnoća napreduje. Takođe, očekuje se da će buduće mame blizanaca dobijati na težini brže nego u slučaju jednoplodne trudnoće, zato što postoji veća potreba za hranljivim materijama koje moraju podržavati razvoj dve bebe.

Visok nivo HCG-a ili rani pozitivan test trudnoće

HCG, ili humani horionski gonadotropin, je hormon koji se proizvodi tokom trudnoće. Nivo HCG-a može biti znatno viši u blizanačkim trudnoćama. To može rezultovati rano pozitivnim rezultatima testa trudnoće ili izrazito visokim vrednostima HCG-a prilikom krvnih testova. Nemaju sve trudnice sa visokim HCG-om blizance, ali to jeste čest simptom kada su u pitanju blizanačke trudnoće.

Povećani pokreti fetusa ili ranije osećanje pokreta

Ukoliko su u materici dva fetusa, može se desiti da osetite pokrete beba ranije nego u jednoplodnoj trudnoći. Takođe, pokreti mogu biti češći ili intenzivniji s obzirom na to da su dve bebe aktivne. Roditelji često opisuju osećanje kao “guzvu” u stomaku, jer se dešava mnogo više kretanja nego uobičajeno.

Ultrazvučni nalaz

Najpouzdaniji način da se utvrdi da li nosite blizance jeste ultrazvučni pregled. Obično se blizanci mogu videti na ultrazvuku već oko 6. do 8. nedelje trudnoće. Ultrazvuk ne samo da može potvrditi prisustvo dveju beba, već može pružiti i važne informacije o vrsti blizanačke trudnoće – da li je reč o identičnim ili fraternalnim blizancima, kao i o njihovom zdravstvenom stanju.

Zaključno, postojanje više znakova koje smo naveli može ukazivati na to da možda očekujete blizance. Međutim, važno je naglasiti da samo medicinsko osoblje može dati pouzdane informacije o vašoj trudnoći. Ako mislite da nosite blizance, najbolji korak je da se konsultujete sa vašim lekarom ili babicom koji će obaviti potrebne preglede.

Trudnoća sa blizancima može zvučati izazovno, ali ona takođe donosi dvostruko više radosti i uzbuđenja. Sa odgovarajućom medicinskom pomoći i podrškom, možete se pripremiti za dobrodošlicu dvoje novih članova u vašu porodicu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu