Da li je moguće dobiti lažno negativan rezultat testa na trudnoću?

Kada žena sumnja da je trudna, test na trudnoću je jedan od najbržih i najpristupačnijih načina da potvrdi ili odbaci svoje sumnje. Međutim, iako se smatraju prilično pouzdanim, testovi na trudnoću nisu nepogrešivi. Lažno negativni rezultat testa na trudnoću može se dogoditi iz različitih razloga, i to može biti izvor stresa i zabune za mnoge žene. U ovom blog postu ćemo razmotriti što može uzrokovati lažno negativan rezultat i kako se nositi s tim informacijama.

Kako testovi na trudnoću funkcionišu?

Testovi na trudnoću rade tako što otkrivaju prisustvo hormona humani horionski gonadotropin (hCG) u urinu. Ovaj hormon se proizvodi nakon što se oplođena jajna ćelija usadila u zid materice. Koncentracija hCG-a u urinu brzo raste tokom prvih nedelja trudnoće, što znači da će test obično biti precizniji kako trudnoća napreduje.

Većina kućnih testova na trudnoću tvrdi da su precizni već prvog dana izostanka menstruacije, ali neki faktori mogu uticati na tačnost rezultata.

Razlozi za lažno negativan rezultat testa na trudnoću

Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih bi žena mogla dobiti lažno negativan rezultat testa na trudnoću:

Preuranjeno testiranje: Ako test na trudnoću uradite pre nego što je hormon hCG dosegao dovoljno visoku koncentraciju u urinu, možete dobiti negativan rezultat. Zbog toga je preporučljivo čekati bar do dana kada očekujete menstruaciju, ili čak nedelju dana kasnije, radi veće pouzdanosti.

Razređen urin: Da bi test bio što tačniji, trebalo bi ga raditi s jutarnjim urinom, kada je koncentracija hCG-a najviša. Kasnije u danu, ili ako pijete puno tečnosti, urin može biti previše razređen i hCG manje detektibilan.

Nepravilna upotreba testa: Ako ne pratite uputstva koja dolaze s testom, možete greškom dobiti negativan rezultat. Važno je pažljivo pratiti sve korake i vreme izlaganja.

Varijacije u nivou hCG: Svaka žena je jedinstvena, a i nivo hCG-a može varirati između različitih trudnoća. Neke žene prirodno proizvode manje ovog hormona, što može dovesti do kasnijeg pozitivnog rezultata testa.

Medicinska stanja: Određena medicinska stanja, kao što su oboljenja jajnika ili problemi s plodnošću, mogu uticati na nivo hCG-a u organizmu.

Šta učiniti nakon lažno negativnog rezultata?

Ako ste dobili negativan rezultat testa na trudnoću, ali i dalje sumnjate da ste trudni, nekoliko je koraka koje možete preduzeti:

Prvo, sačekajte nekoliko dana pa ponovite test. To može dati vremena hormonu hCG da se akumulira u vašem sistemu dovoljno da bude otkriven.

Drugo, obratite pažnju na simptome trudnoće. Pored izostanka menstruacije, to mogu biti jutarnja mučnina, umor, često mokrenje, osjetljive ili nabubrene grudi.

Takođe, možete zakazati termin kod svog ginekologa koji može uraditi detaljnije testiranje, uključujući krvni test, koji može otkriti trudnoću i pri nižim nivoima hCG-a nego kućni urinski testovi.

Ako imate simptome koji su zabrinjavajući ili neobični, neophodno je da se obratite lekaru radi daljeg savetovanja i pregleda.

Kako povećati tačnost testa na trudnoću?

Da biste maximizirali šanse za tačan rezultat testa na trudnoću, sledite ove savete:

Pre svega, koristite test prvom jutarnjom mokraćom. Ako to nije moguće, izbegavajte tečnosti nekoliko sati pre testiranja da bi urin bio koncentrovaniji.

Zatim, pažljivo sledite sve upute koje su priložene uz test. To uključuje vreme koje treba da prođe dok čekate na rezultat.

Izbegavajte lekove i diuretike koji mogu razrediti urin i potencijalno umanjiti tačnost testa.

I na kraju, bilo bi dobro da birate kvalitetne teste na trudnoću. Iako većina testova daje slične rezultate, neki su osetljiviji i mogu detektovati niže nivoe hCG-a.

Lažno negativni rezultati testa na trudnoću mogu uneti dosta zbunjenosti u vaš život, ali važno je ostati miran i strpljiv. Ukoliko imate razloga da sumnjate, ponovite test za nekoliko dana ili se obratite svom lekaru. Test na trudnoću je samo prvi korak u potvrdi trudnoće. Stručni medicinski saveti i pregledi su neophodni kako bi se pružila najbolja briga i podrška tokom trudnoće.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu