Zašto dijareja može biti znak da se približava porođaj

Kada se približava porođaj, buduće majke mogu iskusiti različite prekursore koji ukazuju na to da će se uskoro susresti sa svojom bebom. Jedan od manje poznatih, ali ipak izuzetno važnih znakova, jeste pojava dijareje. Iako može biti neprijatan simptom, dijareja je često prirodni način na koji se telo priprema za predstojeći porođaj. U ovom blog postu objasnićemo zašto se dijareja javlja uoči porođaja i kako se nositi sa ovim stanjem.

Uloga hormona pre porođaja

Jedan od glavnih razloga za pojavu dijareje pre porođaja je promena hormonskog nivoa u ženskom telu. Kako se približava termin porođaja, telo počinje da proizvodi veće količine hormona relaksina, koji ima za cilj opuštanje ligamenata i zglobova u karlici kako bi se omogućio prolazak bebe kroz porođajni kanal. Međutim, relaksin može imati i sistemski efekat na digestivni trakt, što dovodi do opuštanja mišića i povećane mobilnosti crijeva, što za rezultat može imati pojavu dijareje.

Čišćenje Digestivnog Trakta

Druga teorija zašto se dijareja javlja kao prekursor porođaja jeste da je to prirodan proces čišćenja organizma. Telo se priprema da oslobodi prostor koji će biti potreban za efikasniji porođaj. Čišćenjem digestivnog trakta, telo smanjuje pritisak na maternicu i porođajni kanal, čime se potencijalno olakšava proces porođaja.

Dijetetski faktori

Buduće mame često promene svoju ishranu u poslednjim nedeljama trudnoće, bilo da je to iz želje za određenim vrstama hrane ili pokušaju da se pridržavaju preporuka za hranu koja bi potencijalno mogla da indukuje porođaj. Povećan unos namirnica koje sadrže vlakna, kao što su voće i povrće, može dovesti do meke stolice ili čak dijareje. Pored toga, neke trudnice se odlučuju za konzumiranje veće količine tečnosti, što takođe može uticati na konzistenciju stolice.

Emocionalni stres i anksioznost

Poslednje nedelje trudnoće mogu biti posebno stresne za buduće majke. Anksioznost u vezi sa predstojećim porođajem, briga oko bebine dobrobiti i promene koje nastupaju u životu mogu dodatno opteretiti telo. Stres može imati izraziti uticaj na gastrointestinalni sistem, što može rezultirati stomačnim smetnjama i dijarejom. Važno je da trudnice nađu načine da se opuste i smanje nivo stresa kako bi umanjile ove simptome.

Šta da radite ako imate dijareju pred porođaj

Ukoliko se susrećete sa dijarejom uoči porođaja, nekoliko koraka može vam pomoći da se nosite sa ovim stanjem. Prva i najvažnija stvar jeste da ostanete hidrirani, jer dijareja može dovesti do dehidratacije. Pijenje velike količine vode, supa i drugih tečnosti bogatih elektrolitima pomoći će vam da nadoknadite izgubljene tekućine i minerale. Pored toga, isprobajte hranu koja je blaga za stomak, poput pirinča, banane i tost hleba. Izbegavajte masnu i začinjenu hranu koja može pogoršati simptome. Ako simptomi perzistiraju ili postanu ozbiljni, neophodno je da se obratite svom lekaru ili babici radi daljeg saveta.

Na kraju, iako je dijareja neugodan simptom, važno je zapamtiti da je ona često normalan deo pripremi tela za porođaj. Prisustvo dijareje može biti znak da je vaše telo spremno i da se približava trenutak kada ćete držati svoju bebu u rukama. Pažljivo pratite svoje simptome i uvek budite u komunikaciji sa svojim zdravstvenim timom kako biste osigurali da vi i vaša beba imate najsigurniji i najzdraviji početak zajedno.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu