Da li je bezbedno raditi pirsing tokom trudnoće?

Trudnoća je period u životu svake žene kada se najviše razmišlja o zdravlju i sigurnosti, kako za majku, tako i za dete. U tom periodu, mnoge aktivnosti koje su bile uobičajene pre trudnoće sada se preispituju, uključujući i estetske postupke poput pirsinga. Svaka trudnica koja razmišlja o pirsingu treba pažljivo da razmotri potencijalne rizike i posavetuje se sa svojim lekarom pre donošenja odluke.

Rizici povezani sa pirsingom tokom trudnoće

Prilikom razmatranja da li je bezbedno uraditi pirsing tokom trudnoće, potrebno je imati na umu da se tokom trudnoće imunološki sistem menja kako bi se zaštitila beba, što može uticati na sposobnost tela da se oporavi od povreda, uključujući one koje se javljaju tokom izvođenja pirsinga. Pored toga, trudnoća donosi povećan rizik od infekcija koje bi mogle negativno uticati na zdravlje kako majke tako i nerođenog deteta. Takođe, postoji rizik od alergijskih reakcija na materijale korišćene za pirsing, kao i rizik od ožiljaka i deformiteta tkiva, što može biti pojačano zbog hormonskih promena tokom trudnoće.

Utjecaj pirsinga na trudnoću

Pirsing može imati direktan utjecaj na trudnoću ako se izvodi na mestima koja su podložna rastegnutosti i promenama tokom trudnoće, kao što su pupak ili dojke. Pupak se često rasteže i menja oblik tokom trudnoće, što može uzrokovati bol, infekciju, i druga oštećenja na mestu pirsinga. Nekim ženama može biti neophodno da uklone nakit iz pupka kako trudnoća napreduje da bi se izbegli komplikacije.

S druge strane, pirsing dojki može otežati dojenje kasnije, jer može doći do oštećenja mlečnih kanala ili do infekcije. Takođe, nakit može predstavljati potencijalnu opasnost ako se oslobodi i nađe u blizini deteta, što može predstavljati rizik od gušenja kod novorođenčadi.

Kada je najbezbednije uraditi pirsing ako planirate trudnoću?

Ako planirate trudnoću i imate želju za novim pirsingom, preporučljivo je da to učinite pre samog začeća. Na taj način, telo ima vremena da se oporavi i leči pre nego što dođe do hormonskih i fizioloških promena povezanih sa trudnoćom. Ako ste već trudni, najbolje je odložiti pirsing do završetka trudnoće i vremena dojenja.

Važno je takođe da, ako odlučite da uradite pirsing pre trudnoće, to radite u profesionalnom salonu koji poštuje sve sanitarne i higijenske standarde kako bi se minimalizovao rizik od infekcija i drugih komplikacija.

Moguće alternative za pirsing tokom trudnoće

Ukoliko i dalje želite da promenite svoj izgled tokom trudnoće ali ste zabrinuti zbog rizika koje pirsing nosi, postoji nekoliko alternativa. Privremeni pirsing ili nosači nakita koji ne zahtevaju probijanje kože mogu biti privremeno rešenje. Također, privremene tetovaže mogu pružiti sličan estetski efekat bez istih zdravstvenih rizika.

Osim toga, postoje i specijalno dizajnirani nakit za trudnice koji se mogu koristiti u pupku kako bi se umanjila nelagodnost i rizik od infekcije dok trudnoća napreduje. Ovi proizvodi su obično napravljeni od fleksibilnih materijala koji se mogu prilagoditi promenama na vašem telu.

Konsultacija sa lekarom pre odluke o pirsingu

Bez obzira na Vaše odluke o pirsingu, vrlo je važno da se prethodno posavetujete sa svojim lekarom. Lekar može ponuditi personalizovan savet na osnovu vašeg specifičnog zdravstvenog stanja i stadijuma trudnoće. Takođe, lekar može prepoznati faktore rizika koji možda nisu očigledni i pomoći da se donese odluka koja je u najboljem interesu i za vas i za vašu bebu.

U krajnjoj liniji, dok se nešto ne dokaže kao potpuno sigurno tokom trudnoće, najbolje je kloniti se bilo kakvih postupaka koji nosi dodatne rizike. Trudnoća je vreme kada bi trebalo maksimalno da se posvetimo zdravlju i dobrobiti kako naše, tako i zdravlju našeg nerođenog deteta.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu