22 nedelje trudnoće: šta očekivati

Trudnoća je neobičan i divan period u životu svake žene, a dolazak 22. nedelje označava sredinu drugog tromesečja. Ovo je vreme kada mnoge buduće mame počinju da osećaju prve istinske trenutke povezanosti sa svojim bebama, zahvaljujući povećanom osećaju pokreta i stalnom rastu stomaka. U ovom postu, pogledaćemo šta možete očekivati tokom 22. nedelje trudnoće, uključujući promene koje se dešavaju sa vašim telom, razvoj vaše bebe, zdravstvene savete, kao i savete za pripremu za rođenje.

Razvoj bebe u 22. nedelje trudnoće

U 22. nedelje trudnoće, vaša beba je dugačka otprilike 27-28 centimetara od glave do pete i teška oko 430 grama. Bebin osećaj dodira se razvija, a ona može da oseća pritisak kada naiđete prstom preko stomaka. Takođe je došlo do razvoja svih pet čula, te beba može da čuje zvuke iz vašeg tela i izvan njega. U ovom periodu, vaša beba počinje da spava i budi se u redovnim intervalima, stiče obrve i trepavice, a njena koža je još uvek tanka i prozirna.

Promene na telu majke

Kako vaša beba i materica nastavljaju da rastu, možete očekivati različite promene na svom telu. Najizraženije promene su veći stomak i povećanje težine. Povećanje težine varira od žene do žene, ali je uglavnom između 5 i 14 kilograma do ovog trenutka trudnoće. Osim toga, može doći do otekanja nogu i stopala, bolova u leđima i promena kože, kao što su strije ili pigmentacija.

Zdravstveni saveti za 22. nedelje trudnoće

Za održavanje zdravlja tokom ove faze trudnoće, važno je redovno posetiti ginekologa, jesti uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, piti dovoljno vode, i održavati umerenu fizičku aktivnost. Kegelove vežbe mogu pomoći u jačanju mišića karličnog dna, što je posebno korisno u pripremi za porođaj. Takođe, buduće mame bi trebalo da izbegavaju alkohol, cigarete i lekove koji nisu prethodno odobreni od strane lekara.

Kako se pripremiti za rođenje

Priprema za dolazak bebe uključuje različite aktivnosti, od izbora porodilišta i pripremanja bebine sobe, do učenja o porođaju i roditeljstvu. Sada je dobro vreme da se informišete o različitim metodama porođaja i da razmislite o svojim planovima za porođaj. Isto tako, počinjanje sa pripremom bebinog garderobera i opreme je koristan način da se psihički pripremite za ulogu roditelja i osigurate da imate sve što je potrebno kada beba stigne.

Psihološki aspekti trudnoće u 22. nedelje

Osim fizičkih promena i priprema za bebin dolazak, trudnoća često donosi i emocionalne promene. Mnoge buduće mame u ovoj fazi počinju intenzivnije razmišljati o roditeljstvu i mogućim promenama koje ih očekuju. Normalno je osećati se preplavljeno ili zabrinuto, ali takođe i uzbuđeno i srećno zbog bebinog dolaska. Psihološka podrška partnera, porodice i prijatelja, kao i razgovori sa stručnjacima, može biti od velikog značaja u ovom periodu. Prihvatanje svih ovih promena kao deo puta ka majčinstvu može pomoći u psihičkom balansiranju i pripremi za zadatke koji slede.

Kao zaključak, 22. nedelja trudnoće je uzbudljiva i dinamična faza. Uz dobrorazmišlju pripremu i brigu o sebi, možete omogućiti najbolje uslove kako za svoje zdravlje, tako i za razvoj vaše bebe. Potražite podršku kada vam je potrebna, informišite se i uživajte u ovom jedinstvenom periodu vašeg života.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu