33. nedelja trudnoće: šta očekivati

Trudnoća je period velikih promena, i kako se približavate kraju trećeg tromesečja, možda ćete iskusiti niz novih osećanja i promena u svom telu. U 33. nedelji trudnoće, vaša beba postaje sve veća, a vi se pripremate za finalne nedelje pre porođaja. U ovom delu teksta, očekujte uvid u to šta se događa s vama i vašom bebom tokom ove važne faze trudnoće, kao i korisne savete kako da se nosite sa promenama i pripremite za dolazak vašeg malenog.

Razvoj bebe u 33. nedelji trudnoće

U 33. nedelji, vaša beba je veličine ananasa. Teži otprilike 1.9 do 2.2 kilograma i dužine je oko 43 do 44 centimetara. Bebin skelet se nastavlja razvijati, kosti postaju jače ali još uvek su prilično mekane. Ovo je važno jer im mekoća omogućava lako prolaz kroz porođajni kanal tokom porođaja. Bebina koža postaje sve manje transparentna i počinje da dobija više pigmenta. U ovoj fazi, bebi rastu nokti na prstima, a nekim bebama može narasti i kosa na glavi.

Fizičke promene koje možete očekivati

Kako vaša beba raste, i vaše telo doživljava promene. Većina trudnica u 33. nedelji trudnoće oseća pojačan umor i teškoću pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Mogu se pojaviti i širenje stopala, oticanje zglobova, ruku i lica zbog zadržavanja tečnosti, što je uobičajeno u kasnoj trudnoći. Braxton Hicks kontrakcije su još jedan simptom koji se može intenzivirati, one su bezbolni i neredovni kontrakcije materice koje služe kao “vežba” za pravi porođaj. Možete osetiti i poteškoće sa spavanjem, kako zbog veličine stomaka, tako i zbog čestih potreba za mokrenjem.

Važnost ishrane i hidratacije

Ishrana igra ključnu ulogu u 33. nedelji trudnoće. Vaša ishrana treba da bude bogata hranljivim materijama koje su neophodne za vas i za rast i razvoj vašeg deteta. To znači konzumiranje dovoljno proteina, vitamina, minerala, zdravih masti i ugljenih hidrata. Posebno je važan unos gvožđa, jer podstiče proizvodnju hemoglobina koji je odgovoran za transport kiseonika do vaše bebe. Takođe, ne zaboravite na hidrataciju; pijenje dovoljno vode je važno za održavanje nivoa amnionske tečnosti, kao i za prevenciju urinarnih infekcija i zatvora, što su česti problemi tokom trudnoće.

Vežbe i priprema za porođaj

Fizička aktivnost je veoma važna čak i u kasnoj trudnoći, pod uslovom da je prilagođena vašem trenutnom stanju i prethodnoj aktivnosti. Lagane šetnje, plivanje i prenatalna joga su dobar izbor za održavanje forme i jačanje mišića koji će biti uključeni u porođaj. Vežbe disanja, kao i tehnike opuštanja mogu biti od velike pomoći tokom porođaja. Razgovarajte s vašim lekarom o planu porođaja i svim mogućnostima koje su vam dostupne.

Emocionalne promene i podrška

Emocionalne promene su takođe prisutne tokom 33. nedelje trudnoće. Mnoge žene osećaju pojačanu anksioznost i strepnju uoči predstojećeg porođaja. Važno je razgovarati o ovim osećanjima s partnerom, prijateljem ili profesionalcem. Podrška bliskih ljudi u ovom periodu je neophodna. Pored toga, uključivanje u grupe za podršku trudnicama može biti od pomoći da se podelite svoja iskustva i dobijete savete od žena koje prolaze kroz slično iskustvo.

U pripremi za dolazak vaše bebe, sada je pravo vreme da završite sve što je potrebno, od opremanja bebine sobe do pakovanja torbe za porodilište. Također, ukoliko niste, sada je idealno vreme da pohađate časove pripreme za porođaj, kako biste se dodatno informisali i stekli veštine koje će vam biti korisne.

Zaključak 33. nedelje trudnoće je da ste sada veoma blizu susreta sa svojim detetom. Iako se može javiti mnoštvo izazova, pravilnim informisanjem i pažljivim planiranjem možete se pripremiti za završnicu trudnoće i predstojeći porođaj. Pazite na sebe, slušajte svoje telo i uživajte u ovim nezaboravnim trenucima iščekivanja nove radosne promjene u vašem životu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu