Kretanje fetusa: kada možete osetiti pokrete vaše bebe?

Kada počnete osećati talase i šumske pokrete u svom stomaku, to je znak koji ukazuje na to da se vaša beba kreće. Ovo može biti jedan od najuzbudljivijih delova trudnoće, posebno za prvi put trudnice, jer pruža fizički dokaz postojanja novog života unutar vas. Pokreti bebe u stomaku su takođe pokazatelj njenog zdravlja i pravilnog razvoja.

Kretanje fetusa, neretko nazvano “šutiranje”, zapravo može biti različito od laganih štapica do jačih udaraca, koji se sa razvojem bebe povećavaju. Osim toga, kako trudnoća napreduje, neki pokreti mogu čak biti vidljivi na spoljašnjem delu stomaka.

Kada beba počinje da se kreće?

Prvi pokreti fetusa, poznati i kao “quickening” u engleskom jeziku, obično se osećaju između 16. i 25. nedelje trudnoće. Prvorođene trudnice obično primećuju ove pokrete kasnije, često između 20. i 25. nedelje, dok su kod žena koji su već bile trudne, pokreti bebe možda osetljivi već u 16. nedelji. Ovo je zato što su iskusne majke već upoznate sa osećajem i lakše mogu razlikovati fetalne pokrete od ostalih osećaja u stomaku, kao što su gasovi.

Na početku, pokreti mogu biti nejasni i lagani, poput šuškanja krila leptira ili mehurića koji se formiraju. Kako beba raste, pokreti postaju izraženiji, a udarci jači. Takođe, beba počinje uspostavljati svoj ritam budnosti i sna, pa možete početi primjećivati kada je najaktivnija.

Šta utiče na fetalne pokrete?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na to kada i kako ćete osećati pokrete bebe. Na primer, položaj placente može igrati ulogu. Ako je posteljica prirasla napred, blizu prednjeg trbušnog zida (poznato kao “prednja placenta”), možda će vam biti teže da osetite pokrete, jer posteljica deluje kao jastuk koji ublažava šutove. Međutim, ovo obično ne utiče na zdravlje bebe.

Takođe, vaša telesna konstitucija može uticati na to kad ćete osetiti prve pokrete. Žene koje su vitkije obično osećaju ranije, dok one sa većim indeksom telesne mase mogu osećati pokrete malo kasnije.

Neki drugi faktori koji mogu uticati uključuju aktivnosti bebe, vreme dana, kao i vaše aktivnosti. Bebe su često aktivnije dok vi odmarate, posebno kada ležite. Možete primetiti manje pokreta kad ste vi aktivni, jer vaši pokreti mogu uspavati bebu.

Kako pratiti fetalne pokrete?

Pratiti pokrete vaše bebe je važno jer je to jedan od načina da se utvrdi njeno zdravstveno stanje. Od vas može biti traženo da počnete sa “praćenjem pokreta” u trećem tromesečju. Ovo uključuje beleženje vremena potrebnog vašoj bebi da napravi određen broj pokreta, kao što su 10 šutova, rolaha ili skokova, dok ste u mirnom stanju. Ako primetite smanjenje u uobičajenim aktivnostima bebe ili bilo kakvu promenu u obrascima pokreta, trebalo bi da kontaktirate svog lekara.

Praćenje i zapamćivanje tipa pokreta takođe može biti korisno. Na primer, beba možda razvije obrazac kada je najaktivnija tokom dana ili reaguje na određene zvuke ili vašu ishranu. Biti svjestan ovih obrasca može vam pomoći da bolje komunicirate sa vašim lekarom o zdravlju vaše bebe.

Različite vrste pokreta

Svaka beba je jedinstvena i to se odražava i u njihovim pokretima. Neke bebe mogu konstantno biti u pokretu, dok druge imaju mirne periode, uz povremene izražene udarce. Tokom drugog trimestra, pokreti mogu biti više podrhtavanje i blagi pokreti, dok tokom trećeg trimestra mogu postati snažniji i češći.

Kako beba raste i prostor unutar materice postaje ograničeniji, možete osetiti razne tipove pokreta: od šutanja, boksovanja, rolaha, pa sve do pomeranja i istezanja. Ponekad, pokreti mogu biti tako snažni da mogu izazvati blagu nelagodnost ili iznenađenje. U kasnijem toku trudnoće, kada beba počne da se spušta niz karlicu, mogu se javiti i osećaji pritiska na bešiku ili donji deo stomaka.

Važnost komunikacije sa lekarom

Komunikacija sa vašim lekarom ili akušerom je ključna kada je u pitanju praćenje fetalnih pokreta. Ako imate bilo kakve brige ili primetite promene u uobičajenom patternu pokreta, ne oklevajte da potražite medicinski savet. Lekar može odlučiti da uradi ultrazvučnu pretragu ili ostale testove da bi se uverio da je sa bebom sve u redu.

Bitno je znati da je povremeni smanjeni fetalni pokret može biti normalan, pogotovo kada se beba priprema za porođaj. Ipak, nagli ili trajni pad u količini pokreta ili potpuni izostanak pokreta može biti znak problema i zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Trudnoća je uzbudljiv i dinamičan period. Praćenje pokreta vaše bebe može biti ne samo uzbudljivo, već i važan način monitoringa njenog zdravlja. Uživajte u svakom šutu i valjanju, ali ujedno ostanite svesni važnosti ovih signala. Vaša beba već komunicira sa vama, i to je tek početak jednog divnog odnosa.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu