Celer: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Celer je povrće koje često biva zanemareno, a zapravo je bogato hranjivim sastojcima. U ovom članku, istražujemo nutritivnu vrednost celera, njegove kalorije i ključne benefiti za zdravlje ljudi. Bilo da ga pripremate kao osvežavajući prilog, uključujete u sokove ili koristite kao začin u supama ili varivima, ovo povrće može biti značajno za vašu ishranu. Saznajte šta celerovo stabljika sadrži i na koji način doprinosi vašem zdravlju!

Celer: Nutritivna tablica

Energetska vrijednost: 16 kcal

Makronutrijenti:
Ugljikohidrati: 3,63 g
Proteini: 0,69 g
Masti: 0,17 g

Mikronutrijenti:
Vitamin C: 8 mg
Vitamin K: 32,2 µg
Folna kiselina: 36 µg
Kalij: 260 mg
Kalcij: 40 mg
Magnezij: 11 mg
Fosfor: 24 mg

* Sve vrijednosti se odnose na 100 g svježeg celera.

Celer: Proteini (sadržaj proteina)

Celer je povrće koje se sve više ističe kao zdrava namirnica. Osim što je niskokaloričan i bogat vlaknima, celer takođe sadrži i proteine koji su važni za izgradnju mišića i očuvanje zdravlja organizma. U 100 grama celera nalazi se oko 1,2 grama proteina, što je dobar izvor za vegetarijance i vegane koji moraju paziti da unose dovoljno proteina u ishranu. Takođe, celer je bogat i drugim važnim hranjivim materijama poput vitamina C, kalijuma i folnih kiselina, što ga čini još poželjnijim za uključivanje u svakodnevnu ishranu.

Celer: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Celer je povrće koje se može pronaći u gotovo svakoj kuhinji. Osim što je bogat hranjivim materijama, ovaj zeleniš sadrži i ugljene hidrate. Na 100 grama celera, ima 3 grama ugljenih hidrata, od kojih se 2 grama odnose na šećer. Međutim, jer je celer veoma niskokaloričan, ti ugljeni hidrati nisu nešto na šta bi trebalo da se fokusirate ako pokušavate smanjiti svoj unos ugljenih hidrata u ishrani. Umesto toga, fokusirajte se na bogatstvo hranjivim materijama koje ovaj zeleniš sadrži, kao što su vlakna, kalcijum, vitamini C i K, i antioksidanti.

Celer: Masti (sadržaj masti)

Celer spada u namirnice sa niskim sadržajem masti, i predstavlja izvanredan izvor vlakana, vitamina i minerala. Na 100 grama celera, prisutno je samo 0,2 grama masti. Takođe, celer sadrži značajne količine vitamina K, C i A, kao i minerala poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Ovaj povrtni izvor vlakana pomaže u regulisanju varenja, snižava krvni pritisak i pomaže u održavanju zdravlja srca. Za sve one koji žele da smanje unos masti u ishrani, celer je svakako dobar izbor.

Celer: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Celer je povrće koje je bogato vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine C, K i B6, kao i minerale poput kalijuma, fosfora, magnezijuma i mangana. Vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema, dok vitamin K doprinosi zdravlju kostiju i krvnih sudova. Vitamin B6 pomaže u proizvodnji serotonina, koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Kalijum pomaže u održavanju zdravog srca i krvnog pritiska, dok fosfor doprinosi zdravlju kostiju i zuba. Magnezijum podstiče normalno funkcionisanje mišića i nervnog sistema, dok mangan doprinosi zdravlju kostiju i metabolizmu.

Celer: Kalorije (sadržaj kalorija)

Celer je povrće koje je poznato po svom niskom sadržaju kalorija, što ga čini odličnim izborom za sve one koji žele da održe ili smanje svoju telesnu težinu. Jedna šolja iseckanog celera (oko 100 grama) sadrži samo 16 kalorija, što je manje od 1% preporučenog dnevnog unosa kalorija za prosečnu odraslu osobu. Osim što nije bogat kalorijama, celer je takođe dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala, što ga čini idealnim dodatkom svakom zdravom obroku.

Celer: Benefiti za zdravlje

Celer je povrće koje je prijatnog ukusa i korišćeno je kao sastojak u mnogim jelima. Osim ukusa, ima i brojne koristi za zdravlje. Celer je bogat dijetalnim vlaknima, koja su važna za regulaciju probave i sprečavanje zatvora. Takođe, bogat je mineralima poput kalijuma, natrijuma, magnezijuma i kalcijuma, koji su ključni za održavanje zdravog srca i krvnih sudova. Celer sadrži i flavonoide i antioksidante koji su korisni u sprečavanju bolesti srca, a posebno se koristi u trajnosti u tradicionalnoj medicini za smanjenje upale u telu, olakšanje bolova u zglobovima i za poboljšanje zdravlja kože. Kao i svako drugo povrće, celer može biti deo zdrave ishrane i ishrane bazirane na biljkama, tako da se na taj način koriste maksimalni benefiti koji ovaj zeleniš donosi.

Celer: Rizici za zdravlje

Iako se često promoviše kao superhrana, celer može da ima određene rizike za zdravlje. Postoje slučajevi alergijskih reakcija kod osoba koje konzumiraju celero, dok osobe koje uzimaju određene lekove, poput antikoagulanata, treba da budu oprezne jer celer ima antikoagulantno dejstvo. Takođe, visoko koncentrisane doze ekstrakta celera mogu izazvati gastrointestinalne probleme, uključujući bol u stomaku i dijareju.

Treba takođe imati na umu da celer sadrži velike količine oksalata koji mogu izazvati probleme kod osoba koje imaju probleme sa bubrezima ili urinarnim traktom. S obzirom na to da se oksalati ne razgrađuju lako u organizmu, preporučuje se da osobe koje imaju problema sa zdravljem ovih organa ograniče konzumiranje celera i drugih namirnica koje sadrže ove hemikalije.

Uz sve to, celer može da utiče i na različite metaboličke procese u organizmu, pa se pre njegovog konzumiranja u velikim količinama savetuje konsultacija sa lekarom.

Celer: Alergije

Alergije na celer su relativno retke, ali mogu biti ozbiljne i potrebno ih je tretirati sa pažnjom.

Simptomi alergije na celer uključuju svrab u ustima, oticanje lica, osip na koži, otežano disanje, pa čak i anafilaktički šok, koji može biti opasan po život. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma nakon konzumiranja celera, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Alergija na celer je uzrokovana imunološkim odgovorom organizma na proteine u biljci. Neki ljudi mogu biti alergični samo na određene vrste celera, dok drugi mogu biti alergični na bilo koju vrstu.

Ukoliko imate alergiju na celer, izbegavajte ga u ishrani i proverite sa lekarom da li su vam potrebni lekovi za ublažavanje simptoma. Takođe, obratite pažnju na etikete proizvoda koje kupujete i razgovarajte sa restoranima o sastojcima njihovih jela kako biste izbegli neželjene alergijske reakcije.

Celer: Različite vrste koje postoje

Celer je zdrava namirnica koja se često koristi u kulinarstvu kao začin ili kao sastojak u salatama i supama. Postoje različite vrste celera, a najčešće su zelena i bela sorta.

Zelena sorta celera se najviše koristi za kuvanje i ima jači ukus i aromu od bele sorte. Bela sorta je slatka i hrskava, pa se često koristi kao grickalica ili u salatama.

Postoji i kineli celer, koji je manji i tamniji od zelene sorte, a koristi se u juhama i varivima. Celer stabljike je deo biljke koji se najčešće koristi u kulinarstvu, dok se koren koristi uglavnom u lekovite svrhe, jer sadrži mnoge korisne nutrijente i vitamine.

Bez obzira na vrstu, celer je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući vitamin K, vitamin C i kalijum. Zbog svojih jedinstvenih karakteristika, celer je popularan u mnogim jelima širom sveta.

Celer: Kada je najbolje jesti

Celer je jedna od najzdravijih namirnica koje možemo jesti tokom cele godine. Ipak, postoji vreme kada je ovaj povrtni koren najbolje konzumirati. Ovaj zdrav sastojak je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a poznat je i po tome što je niskokaloričan. Kada je u pitanju vreme konzumiranja celera, najbolje je jesti ga tokom zime. Naime, ovaj period godine obiluje ovim povrćem, koje se u ovo doba godine uzgaja i prodaje po najboljim cenama. Zimi su i naše potrebe za vitaminima i mineralima povećane, naročito vitaminom C, pa je unos celera idealan za jačanje imuniteta. Takođe, zimi nam prija hrana koja je topla i začinjena, a celer upravo čini savršen dodatak svakom varivu ili čorbi. Ukratko, zima je idealno vreme za konzumiranje ovog zdravog korena, a kada jednom probate njegove ukusne i blagotvorne efekte, neće vam biti teško da ga uvrstite u svoju ishranu tokom cele godine.

Celer: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Celer spada u povrće koje se može relativno dugo čuvati, pogotovo ukoliko se odgovarajuće održava. Idealno bi bilo da se celer čuva u frižideru, u plastičnoj kesi sa rupicama ili u mikrovalnoj kesi za hranu. Ukoliko odaberete drugu opciju, obavezno stavite celer u kesu sa rupicama i ne zaboravite da na njemu ima vlage.

Održavajte celer na najhladnijoj polici u frižideru ili u posebnom odeljku namenjenom za povrće. Na taj način ćete izbeći da se celer osuši i da izgubi sveže svojstvo.

Ako je celer već isečen na kockice ili štapiće, obavezno ga držite u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Svakako, najbolje bi bilo da celer isečete neposredno pred upotrebu, kako bi zadržao sva svoja hranljiva svojstva.

U normalnim uslovima, celer može da stoji u frižideru od 2 do 3 nedelje. Ovo zavisi od uslova čuvanja i od same svežine povrća prilikom kupovine. Ukoliko primetite da celer počinje da se kvari, obavezno ga odmah upotrebite ili bacite.

Celer: Kako spremiti i jesti

Celer, poznat kao hranljiva biljka, čuva važno mesto u svetskoj kuhinji. Osim što se može konzumirati sirov, često se koristi i u pripremi supe, salate, sosova, a takođe se koristi kao dodatak jelima od mesa. Priprema ovog bogatog izvora vitamina i minerala je jednostavna i brza.

Kako biste pripremili celer, potrebno je da ga dobro operete i oljuštite. Nakon toga, možete ga iseći na kolutove ili kockice, a možete ga i ribati na sitno. Neki preferiraju da ga jedu sirovog sa umakom ili dodaju u salatu, dok se drugi više zalažu za kuvanje. Kuvan celer se često koristi kao dodatak jelima od mesa, a može se staviti i u supe ili čorbe.

Ukoliko ga spremate kao glavno jelo, probajte da ga ispečete na roštilju ili u rerni sa maslinovim uljem i začinima po ukusu. Celer takođe možete koristiti kao zamenu za klasičan čips uz različite vrste umaka.

Uz svoje hranljive vrednosti, celer ima i jedinstven, slatkasti ukus koji je odličan dodatak mnogim jelima. Dakle, ne ustručavajte se da uključite ovu zdravu i ukusnu namirnicu u svoju ishranu!

Celer: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Celer je veoma hranljiva namirnica koja se može jesti u velikim količinama. Šolja iseckanog celera sastoji se od samo 16 kalorija i samo 1,5 grama ugljenih hidrata. Ipak, kao kod svih namirnica, važno je paziti na veličinu porcije. Nutricionisti preporučuju da bi porcija celera trebalo da bude oko pola šolje iseckanog celera. Ovo bi trebalo da bude dovoljno da zadovoljite potrebe za hranljivim materijama, a istovremeno ne bi trebalo da vam dodaju previše kalorija na dnevnoj bazi.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu