Bol u karlici tokom trudnoće: 20 mogućih uzroka

Trudnoća je period pun promena i izazova za telo svake žene. Jedan od čestih problema sa kojima se suočavaju trudnice jeste bol u karlici. Bol može biti blag ili ozbiljan, povremen ili konstantan, a njegovi uzroci su različiti. Ovaj blog će istražiti 20 mogućih uzroka bola u karlici tokom trudnoće, kako bi trudnice bolje razumele svoje telo i prepoznale kada je vreme da potraže savet lekara.

Simetrični bolovi ligamenata

Ligamenti koji podržavaju matericu rastežu se kako beba raste. Ovo rastezanje može izazvati simetrične bolove poznate kao bolovi ligamenata. Iako su ovi bolovi normalni, oni mogu biti veoma neprijatni i često se opisuju kao oštar ili probadajući bol koji se može širiti do prepona.

Rastuća materica i pritisak na karlične kosti

Materica se tokom trudnoće znatno uvećava, što može izvršiti pritisak na okolne kosti i mišiće. Ovo može dovesti do nelagode ili bola u karlici, koji se takodje može pojačati usled dodatne težine koju nosi trudnica.

Sindrom karličnog bola u trudnoći (PGP)

Sindrom karličnog bola u trudnoći (PGP) obuhvata bol koji se javlja u području karličnih zglobova. PGP je čest među trudnicama i može značajno uticati na kvalitet života. Uzroci PGP-a obuhvataju promene u držanju tela, promene u simbiozi karličnih zglobova i promene u pokretljivosti zglobova tokom trudnoće.

Opstipacija i gastrične tegobe

Zbog hormonskih promena i smanjene aktivnosti, mnoge trudnice imaju problema sa opstipacijom, što može dovesti do bola u karlici. Osim toga, nadimanje i gasovi su takođe česti i mogu uzrokovati osećaj bolova ili pritiska u donjem delu stomaka.

Okretanje bebe i pritisak na nervne završetke

Kako trudnoća napreduje, beba počinje da se okreće i postavlja se u pravilan položaj za porođaj. Ovaj proces može izvršiti pritisak na nervne završetke u karlici, što može izazvati bol ili nelagodnost. Trudnice često osećaju ovaj pritisak kao oštar ili peckajući bol u karlici, posebno kada beba pritisne ishiadični nerv.

Bol u karlici može biti komplikovan i frustrirajući aspekt trudnoće, ali sa pravim informacijama i podrškom, trudnice mogu naći olakšanje i uživati u ovoj posebnoj fazi života. Ukoliko bol postane nepodnošljiv ili se pojave drugi simptomi, važno je da se obrate svom lekaru za savet i odgovarajuću skrb.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu