5 stvari koje bih volela da sam znala o grčevima nakon porođaja

Kada sam se pripremala za dolazak svog prvenca, pročitala sam mnogo knjiga i članaka o trudnoći i samom porođaju. No, nekako su grčevi nakon porođaja ostali nepomenuti. Verovatno zato što su fokusirani na samo čudo stvaranja života, a manje na izazove sa kojima se suočava majčino telo nakon tog neopisivog događaja. Kroz sopstveno iskustvo i razgovore sa drugim majkama, shvatila sam da postoji mnogo toga što bih volela da sam znala o ovom periodu. Stoga, evo pet stvari koje smatram ključnim kada je u pitanju oporavak nakon porođaja, sa posebnim naglaskom na grčeve koji su često tabu tema.

Istina o “drugom porođaju”

Mnoštvo žena nije svesno da će se suočiti sa kontrakcijama i nakon porođaja. One su poznate kao nakonpains, odnosno poporodjajni grčevi, i mogu biti iznenađujuće bolne, posebno nakon drugog i svakog narednog porođaja. Bitno je razumeti da su ovi grčevi zapravo dobar znak – oni ukazuju na to da se materica vraća na svoju prethodnu veličinu, što je važno za prevenciju krvarenja i promovisanje oporavka. Najčešće su intenzivniji tokom dojenja, kada hormon oksitocin podstiče kontrakcije.

Utišavanje bola

Prvi korak u suočavanju sa postporođajnim grčevima treba da bude komunikacija sa vašim zdravstvenim pružaocem, koji može predložiti sigurne i efikasne načine za ublažavanje bola. Neke od opcija uključuju tople obloge na području stomaka ili pak uzimanje odobrenih bezreceptnih analgetika. Ponekad, jednostavne tehnike disanja koje se koriste i tokom porođaja mogu pomoći. Važno je zapamtiti da iako su ti grčevi prirodni i obično ukazuju na zdrav proces oporavka, nema potrebe trpeti nepotreban bol.

Kako prošetati kroz bol?

Pored medikamentoznog ublažavanja bola, fizička aktivnost takođe može pomoći. Iako može izgledati kontraintuitivno, lagane šetnje pomažu pri cirkulaciji i mogu smanjiti intenzitet grčeva. Naravno, ovo ne znači treniranje za maraton – cilj je blaga aktivnost koja će podstaći oporavak, a ne dodatno iscrpljivanje. Svaka majka treba slušati svoje telo i odmarati se kada je to potrebno.

Ishrana i hidratacija

Pravilna ishrana i dovoljno tečnosti su neophodni za oporavak tela nakon porođaja. Zdrava ishrana bogata vlaknima može pomoći u prevenciji zatvora, što može dodatno izazvati ili pogoršati grčeve. Hidratacija je jednako važna, jer dehidracija može doprineti grčevima i izazvati umor. Pored toga, dovoljan unos tečnosti je od kritične važnosti za uspostavljanje i održavanje laktacije, ukoliko dojite.

Psihološki aspekt oporavka

Ne treba zaboraviti ni psihičke aspekte oporavka nakon porođaja. Postporođajne promene se javljaju i na emocionalnom nivou. Korisno je tražiti i prihvatiti podršku – bilo da je reč o partneru, porodici ili prijateljima. Postporođajni grčevi mogu biti intenzivniji usled stresa, pa je mentalna briga jednako važna. Osim toga, ukoliko su emocije preintenzivne ili se pojavljuje duboka tuga ili anksioznost, ne smeju se ignorisati. Postporođajna depresija je ozbiljno stanje koje zahteva profesionalnu pomoć.

U zaključku, grčevi nakon porođaja su normalan deo oporavka koji može biti neugodan, ali važan za povratak tela u stanje pre trudnoće. Ove informacije nisu da vas plaše, već da vas pripreme i osnaže znanjem kako bi ste lakše prošli kroz postporođajni period. Ne zaboravite, svaka je majka jedinstvena i svaki oporavak je individualan. Brinite o sebi i ne oklevajte da tražite pomoć kada je potrebno. Vaše zdravlje i dobrobit su temelji na kojima ćete graditi nove uspomene sa vašom bebom.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu