Trudnički trudovi: kako izgledaju kontrakcije?

Kada se približi kraj trudnoće, kontrakcije postaju glavna tema za većinu budućih mama. Mnoge se pitaju kako će prepoznati prave kontrakcije i kako će one zapravo izgledati. U ovom blogu ćemo obraditi osnovne informacije o trudničkim kontrakcijama, kako da raspoznate prave od lažnih, šta možete očekivati tokom različitih faza porođaja, kakvi su simptomi i kako se nositi sa bolom koji kontrakcije nose sa sobom.

Razlikovanje Pravih i Lažnih Kontrakcija

Lažne kontrakcije, poznate i kao Braxton Hicks kontrakcije, mogu se pojaviti već od sredine trudnoće. One su zapravo priprema tela za sam porođaj. Lažne kontrakcije obično nisu redovne, ne jačaju vremenom i prolaze kada promenite položaj tela ili se prošetate. Sa druge strane, prave kontrakcije postaju sve jače, dulje traju i postaju redovnije. One ne prestaju kada promenite aktivnost ili položaj, a vremenom se intervali između kontrakcija skraćuju.

Početak Pravih Kontrakcija

Prave kontrakcije obično započinju slabim bolovima u leđima koji se šire prema predelu stomaka. Bol je konstantan i u intervalima koji s vremenom postaju kraći i bol postaje jači. Vremenom će svaka trudnica naučiti da prepozna ritam svojih kontrakcija, što je veoma važno kako bi se na vreme otišlo u bolnicu.

Svladavanje tehničkih veština disanja takođe može biti od pomoći tokom ovog perioda jer pravilno disanje može smanjiti bol i pomoći trudnici da se koncentriše na relaksaciju između kontrakcija.

Faze Porodaja i Kontrakcije

Porodaj se obično deli na tri glavne faze, a svaka faza ima karakteristične kontrakcije. Prva faza je faza otvaranja, tokom koje dolazi do postepenog rastezanja cerviksa. Ova faza počinje blagim i neregularnim kontrakcijama a završava se kada je cerviks potpuno otvoren.

Druga faza je faza izgonjavanja bebe, kada kontrakcije postaju snažnije i duže kako bi pomogle bebi da prođe kroz porođajni kanal. U ovoj fazi, kontrakcije mogu biti praćene nagonom za pritiskanjem, što je potpuno normalno.

Treća faza je faza izgonjavanja posteljice, koja počinje nakon što je beba rođena i traje dok posteljica ne bude izbačena iz tela. Kontrakcije u ovoj fazi su obično slabije i manje bolne.

Suočavanje sa Bolom Kontrakcija

Bol tokom kontrakcija može varirati od žene do žene i od jednog porođaja do drugog. Neki od načina da se ublaži bol uključuju korišćenje tehnika dubokog disanja, promenu položaja, masažu, toplu vodu u kadi ili tušu, i korišćenje anestezije po savetu lekara. Preporučuje se da svaka trudnica unapred napravi plan za porođaj i u njega uključi i metode za ublažavanje boli.

Bitno je napomenuti i da je emocionalna podrška tokom porođaja od neizmerne važnosti. Prisustvo partnera, porodice ili prijatelja može znatno umanjiti osećaj boli i nelagodnosti.

Zaključne Napomene o Trudničkim Kontrakcijama

Poznavanje razlike između pravih i lažnih kontrakcija, kao i znanje šta se može očekivati tokom svake faze porođaja, omogućava trudnicama da se bolje pripreme za sam proces rađanja. Pravilna priprema, podrška i korišćenje različitih tehnika za smanjenje bola mogu učiniti porođaj pozitivnim iskustvom, bez obzira na intenzitet kontrakcija. Važno je da svaka trudnica komunicira sa svojim lekarom o svim opcijama i da se osjeća sigurno i informisano tokom jednog od najvažnijih događaja u svom životu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu