Treći trimestar trudnoće: ultrazvučni snimci

Kada uđete u treći trimestar trudnoće, prvi na spisku stvari koje trebate obaviti su ultrazvučni pregledi. Ovi pregledi su ključni ne samo da bi se utvrdilo zdravstveno stanje fetusa, već i da bi se pratili njegov rast i razvoj. Ultrazvuk u trećem trimestru pruža mnoštvo informacija o položaju bebe, razvoju organa, količini plodove vode i oceni placente. Ovaj blog post će vam dati dublji uvid u svrhu i značaj ultrazvuka u poslednjem trimestru trudnoće.

Šta se može očekivati od ultrazvučnog pregleda u trećem trimestru?

Ultrazvučni pregled u trećem trimestru obično se obavlja između 28. i 32. nedelje trudnoće, mada može biti zakazan i kasnije. Do ove faze, beba je već dobro razvijena, i ultrazvuk može pokazati detaljan prikaz bebinog tijela. Lekar će tokom pregleda proceniti položaj bebe, što je važno za planiranje porođaja. Takođe će se proveriti količina amnionske tečnosti, koja je važna za zaštitu i podršku bebe dok je u materici.

Razvoj fetusa u trećem trimestru

Tokom trećeg trimestra, beba brzo raste i razvija se. Ultrazvuk može detektovali promene u razvoju kostiju, organa, kao i u veličini i težini bebe. U ovom periodu, može se jasno videti ako beba štuca ili se smeje, što mnogim roditeljima predstavlja nezaboravno iskustvo. Takodje, lekar može obaviti merenje glavice, abdominalnog opsega i dužine femura, što pomaže u proceni bebinog rasta.

Procena placente i plodove vode

Placenta igra vitalnu ulogu u podržavanju bebe tokom trudnoće, jer obezbeđuje kiseonik i hranljive materije. U trećem trimestru, ultrazvučni pregled pomaže u proceni položaja placente i utvrđuje da li postoji previa placente (kada se placenta nalazi preko cervikalnog otvora) što može uticati na način porođaja.

Količina plodove vode također se pomno prati, jer abnormalne količine mogu ukazivati na potencijalne komplikacije. Suviše malo amnionske tečnosti (oligohidramnion) može ukazivati na probleme sa placenta ili sa bubrezima bebe, dok previše tečnosti (polihidramnion) može biti znak gastrointestinalnih ili genetskih oboljenja.

Značaj praćenja bebine aktivnosti

Praćenje bebine aktivnosti je još jedan važan aspekt ultrazvučnog pregleda u trećem trimestru. Lekar može proceniti bebinu aktivnost tokom pregleda, koja bi trebala biti uobičajena i dosledna. Smanjenje bebine aktivnosti može biti znak da beba ne dobija dovoljno kiseonika ili hranljivih materija, i to može zahtevati dalju evaluaciju i monitoring.

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled u trećem trimestru?

Pre samog ultrazvučnog pregleda, trebalo bi da pijete dosta vode kako biste imali pun mjehur, što može pomoći u dobijanju jasnijih slika. Važno je takođe da nosite udobnu odeću koja vam omogućava lako pristupanje stomaku. Ostavite sve vrednosti stvari kod kuće i dođite sa pozitivnim stavom spremni da vidite svog malenog čuda.

Zaključno, ultrazvuk u trećem trimestru trudnoće je dragocen alat koji pruža ključne informacije koje će vam pomoći da se pripremite za dolazak vaše bebe. Sarađujući sa svojim lekarom i prateći sve preporuke, osiguravate najbolju moguću brigu za sebe i za vašu bebu dok čekate taj prelepi trenutak porođaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu