Vrtoglavica i nesvestica tokom trudnoće

Trudnoća je period pun promena, kako emotivnih, tako i fizičkih. Jedan od čestih simptoma koji može da zabrine mnoge trudnice je osećaj vrtoglavice ili čak nesvestice. Ove pojave se mogu smatrati normalnim delom trudnoće, uzrokovane različitim fiziološkim promenama u telu, ali u nekim slučajevima mogu biti i znak potrebe za medicinskom pažnjom. U nastavku ćemo detaljno istražiti uzroke vrtoglavice i nesvestice tokom trudnoće, načine na koje možete da prevenirate i ublažite ove simptome, kao i kada bi trebalo da potražite pomoć.

Uzroci vrtoglavice tokom trudnoće

Vrtoglavica može da se pojavi u bilo kom trimestru trudnoće, ali je najučestalija u prvom i drugom. Jedan od glavnih uzroka je povećan dotok krvi u telo trudnice, što može dovesti do privremenog pada krvnog pritiska, a to dalje može uzrokovati osećaj slabosti i vrtoglavice. Pored toga, rastuća materica vrši pritisak na krvne sudove, što takođe može dovesti do slabije cirkulacije i smanjenja dotoka krvi u mozak. Hormonske promene takođe igraju ulogu u nastanku ovih simptoma.

Drugi mogući uzroci uključuju duže stajanje na nogama, brze promene položaja, kao i anemiju koja je često posledica nedostatka gvožđa. Važno je napomenuti i da nizak nivo šećera u krvi, što može biti rezultat preskakanja obroka ili nedovoljnog unosa kalorija, takođe može izazvati vrtoglavicu.

Prevencija i ublažavanje vrtoglavice

Da biste preventivno delovali na pojavu vrtoglavice, važno je održavati redovne i uravnotežene obroke kako biste stabilizovali nivo šećera u krvi. Takođe, hidratacija je ključna, pa pijte puno vode tokom celog dana. Kada se dižete, radite to polako, posebno ako ste prethodno sedeli ili ležali duže vreme. Odmorite često sa podignutim nogama kako biste poboljšali cirkulaciju.

Neki stručnjaci preporučuju i nošenje kompresivnih čarapa koje mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi. Vežbanje, ukoliko je odobreno od strane vašeg lekara, takođe može biti od koristi jer jača cirkulaciju.

Vežbanje i fizička aktivnost kao preventiva

Redovna fizička aktivnost je korisna ne samo za opšte zdravlje, već i za prevenciju vrtoglavice tokom trudnoće. Vežbe kao što su trudnička joga, plivanje ili čak lagane šetnje mogu pomoći u ojačavanju mišića i poboljšanju cirkulacije. Bitno je konzultovati se sa svojim lekarom pre započinjanja bilo kakvog vežbačkog programa kako bi se osiguralo da su aktivnosti koje izaberete sigurne za vas i vašu bebu.

Kada potražiti medicinsku pomoć

Iako je u većini slučajeva vrtoglavica u trudnoći nešto što ne zahteva posebnu medicinsku pomoć, postoje situacije u kojima je potrebno obratiti se lekaru. Ako primetite da su epizode vrtoglavice veoma česte, praćene jakom glavoboljom, bolovima u stomaku ili grudima, ili ako dođe do gubitka svesti, neophodno je da se odmah obratite svom ginekologu. Takođe, ukoliko se vrtoglavica pojavi sa problemima u vidu, kao što su zamagljen vid ili treperenje pred očima, moguće je da se radi o preeklampsiji, stanju koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Dugoročne mere predostrožnosti

Dugoročno gledano, važno je pratiti svoje simptome i voditi evidenciju o tome kada i u kojim situacijama se vrtoglavica javlja. Podelite ove informacije sa svojim lekarom. Adekvatna prenatalna nega je ključ za praćenje i održavanje vašeg zdravlja, kao i zdravlja vaše bebe. Pored redovnih pregleda, važno je da se hranite zdravo, da unosite dovoljno vitamina i minerala, posebno gvožđa i folne kiseline, i da izbegavate stres koliko god je to moguće. Ukoliko imate bilo kakve dodatne brige ili pitanja, nemojte oklevati da razgovarate sa svojim lekarom.

U zaključku, vrtoglavica i nesvestica tokom trudnoće su simptomi koji se često javljaju i većinom ne predstavljaju razlog za zabrinutost. Međutim, ključno je da poslušate svoje telo i preduzmete korake ne samo za ublažavanje simptoma već i za očuvanje opšteg zdravstvenog stanja. Povedite računa o sebi i svojoj bebi, vodeći se savetima lekara i zdravim životnim navikama.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu