Visina fundusa: mernje velicine trudnickog stomaka

Kada ste u drugom stanju, svaki odlazak kod doktora donosi nova uzbudjenja – saznajete nove informacije o svom zdravlju i zdravlju vase bebe. Jedna od rutinskih merenja koja se obavlja tokom prenatalnih pregleda je merenje visine fundusa. To je mernje koje se koristi kako bi se pratio rast bebe i razvoj trudnoce. U ovom tekstu bicemo posveceni objasnjenju sta je visina fundusa, zasto je važna i kako se meri.

Sta je visina fundusa i zasto se meri?

Visina fundusa predstavlja udaljenost od pubicne kosti do vrha materice (fundusa). Ovo merenje je vazno zbog ocene da li beba raste kako treba i da li se trudnoca odvija normalno. Visina fundusa se obicno meri u centimetrima i ocekivano je da ce biti ista kao i broj nedelja trudnoce. Na primer, ako ste u 24. nedelji, visina fundusa bi trebalo da bude oko 24 cm. Naravno, postoji okvir za normalno odstupanje, ali drasticna razlika moze ukazivati na potencijalne probleme.

Kako se meri visina fundusa?

Merenje visine fundusa je jednostavan i brz postupak koji se obavlja tokom rutinskih pregleda kod ginekologa. Da bi se izvršilo merenje, lekar ce vas zamoliti da lezite na leđa. Zatim će pronaći pubičnu kost i vrh materice prstima. Konacno, merenje se obavlja pomoću trake, obično od pubične kosti do vrha materice, kako bi se dobila prava visina fundusa. Osećaj pri merenju je uglavnom udoban i ne bi trebalo da izaziva nelagodnost.

Sta mogu da znace abnormalne vrednosti visine fundusa?

Abnormalne vrednosti visine fundusa mogu ukazivati na razlicite stvari. Viša visina fundusa od ocekivane može značiti vise stvari – od blizanacke trudnoće, preko prevelike količine plodove vode (polihidramnios), do gresaka u datiranju trudnoće. S druge strane, niska visina može ukazivati na manjak plodove vode (oligohidramnios), zaostajanje u rastu bebe ili ponovo na gresku u datiranju trudnoće. U oba slučaja, lekar će najverovatnije predložiti dodatne testove, kao što su ultrazvuk ili specifične laboratorijske analize, kako bi se utvrdio tačan uzrok abnormalnih vrednosti.

Kako se promena visine fundusa prati tokom trudnoce?

Promena visine fundusa je jedan od načina praćenja progresa vaše trudnoće. U prvim nedeljama trudnoce se fundus ne može osetiti, ali počev od 12. nedelje, lekari mogu poceti sa praćenjem njegovog rasta. Očekuje se da fundus raste oko 1 cm nedeljno. Lekar ce ovu promenu pratiti na svakom prenatalnom pregledu kako bi uocio nepravilnosti u rastu i razvoju bebe na vreme. Bitno je napomenuti da svaka trudnoća može biti razlicita i da postavi individualni raspored rasta. Zbog toga komunikacija sa vašim lekarom o svim promenama koje primetite je izuzetno važna.

Uticaj razlicith faktora na visinu fundusa

Mnogi faktori mogu uticati na merenje visine fundusa, uključujući: strukturu tela majke, količinu plodove vode, polozaj bebe i generalnu tačnost datiranja trudnoće. Na primer, kod žena sa više tjelesne mase ili onih koje su već imale decu, fundus može biti viši. Također, položaj bebe može da utiče na visinu – bebe smeštene poprečno mogu dovesti do šireg stomaka, a samim tim i više merenja fundusa. Zato je važno uzeti u obzir sve ove faktore prilikom tumačenja rezultata merenja.

Na kraju, merenje visine fundusa je važno, ali samo jedno od mnogih merenja koje se obavljaju tokom trudnoće. U sklopu kompletnog praćenja zdravlja majke i bebe, lekari koriste razne alate kako bi osigurali da trudnoća napreduje kako treba. Puno je faktora koji utiču na trudnoću i razvoj bebe, i upravo zato prisustvo i saveti stručnog medicinskog tima jesu neprocenjivi.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu