Bolovi u stomaku kod beba i dece: simptomi i tretmani

Kada beba ili dete doživi bol u stomaku, to može biti izazvano različitim uzrocima, a roditelji često osećaju nemoć i brigu ne znajući kako da pomognu svojoj deci. Najvažnije je prepoznati simptome i znati kada je potrebno potražiti pomoć lekara. U ovom blogu ćemo obraditi najčešće uzroke bolova u stomaku kod beba i dece, kao i tretmane i savete za ublažavanje simptoma.

Uobičajeni uzroci bolova u stomaku kod beba

Kod beba, bol u stomaku može biti posledica različitih faktora. Jedan od najčešćih uzroka je kolika, stanje koje se karakteriše periodičnim plačem i vidljivim znakovima bola kod beba mlađih od pet meseci. Kolike obično prođu same od sebe, ali roditelji mogu pokušati da smire bebu laganim njihanje ili masažom stomaka.

Ostali uzroci mogu uključivati zatvor, koji se može prepoznati po tvrdoj stolici ili redje obavljenoj velikoj nuždi, kao i infekcija uha ili grla, koja takođe može izazvati bol u stomaku zbog povezanosti nervnih puteva.

Alergije na hranu i intolerancija takođe mogu biti uzrok, posebno ako beba ima simptome poput osipa ili dijareje nakon konzumiranja određenih namirnica.

Kako prepoznati bol u stomaku kod starije dece

Starija deca mogu bolje artikulisati svoje simptome, pa je često lakše razumeti šta može biti uzrok bolova u stomaku kod njih. Međutim, nekad simptomi mogu biti zbunjujući ili dete može biti nesigurno u opisivanju bola. Tipični simptomi koji ukazuju na problem sa stomakom uključuju grčeve, nadutost, mučninu, povraćanje, dijareju ili zatvor.

Infektivni gastroenteritis, koji se često naziva i stomačni grip, je česta pojava kod dece i često uključuje simptome kao što su povraćanje i dijareja. U ovom slučaju, važno je pratiti hidrataciju i preventivno delovati kako bi se izbegla dehidratacija.

Upala slepog creva je još jedna ozbiljna potencijalna dijagnoza kod dece koja se ne sme zanemariti. Ako dete izražava akutan bol u donjem desnom delu stomaka, povezan sa groznicom, hitna lekarska intervencija je neophodna.

Mere opreza i prva pomoć kod bolova u stomaku

Kod blažih simptoma, nekoliko mera opreza kod kuće može pomoći detetu da se oseća bolje. Prilagođavanje ishrane, sa manje masne i lako probavljive hrane, može umanjiti bolove u stomaku. Takođe, unos dovoljne količine tečnosti je važan, posebno ako dete ima simptome kao što su dijareja ili povraćanje.

Topli oblozi na stomak mogu pomoći da se ublaže grčevi i umiri stomak. Masaža stomaka kružnim pokretima takođe može pomoći, posebno kod beba i manje dece.

U slučaju jačih bolova ili ako simptomi uključuju krv u stolici, visoku temperaturu ili uporan povraćanje, potrebno je odmah potražiti lekarsku pomoć.

Kada je vreme za posetu lekaru

Ponekad je teško znati kada treba dete odvesti kod lekara. Ako sumnjate na ozbiljniju bolest, ako dete pokazuje simptome dehidracije, ili ako bol u stomaku traje duže od nekoliko sati, bitno je tražiti profesionalnu medicinsku pomoć. Takođe, simptomi kao što su povraćanje sa tragovima krvi, crne ili krvave stolice, otežano disanje ili visoka temperatura zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju.

Važno je da lekar uradi potrebne preglede kako bi se utvrdio tačan uzrok bolova u stomaku, što može uključivati uzimanje uzoraka krvi, uriniranje ili čak radiografske preglede u nekim situacijama.

Prevencija bolova u stomaku kod dece

Prevencija je ključna za očuvanje zdravlja detetovog digestivnog trakta. Pomoći će pravilna ishrana bogata vlaknima, voćem i povrćem, kao i redovno unošenje tečnosti. Izbegavanje brze hrane i preterane količine slatkiša takođe može smanjiti rizik od bolova u stomaku.

Redovno pranje ruku i održavanje higijene pomoći će u sprečavanju infekcija koje mogu izazvati stomačne probleme. Takođe, važno je voditi decu na rutinske lekarske preglede kako bi se pravovremeno detektovali i lečili mogući problemi sa zdravljem.

Na kraju, važno je slušati dete i obraćati pažnju na promene u njihovom ponašanju koje mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Bol u stomaku kod dece ne bi trebalo zanemariti, a pravovremena intervencija i pažnja mogu pomoći u očuvanju njihovog zdravlja i dobrobiti.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu