Kako, kada i zašto je “tummy time” važan za bebe

Kada se beba rodi, svaki novi dan je prilika za učenje i razvoj. Jedna od prvih aktivnosti koja se preporučuje za razvoj bebine motorike jeste “tummy time”, odnosno vreme provedeno na stomaku. Tummy time podstiče bebine motoričke veštine, jača mišiće vrata, ramena i leđa, kao i razvija koordinaciju. Zapravo, ovo je jedan od ključnih trenutaka koji pomažu bebi da se pripremi za puzanje, sedenje i hodanje.

Međutim, mnogi roditelji se pitaju kako pravilno uvesti tummy time u dnevnu rutinu, kada je pravo vreme za to i zašto je ova aktivnost tako važna. U ovom blogu, pomoći ćemo vam da razumete sve što trebate znati o tummy time za vašu bebu.

Kada započeti sa “Tummy Time”

“Tummy time” treba da započne čim se beba vrati kući iz porodilišta. To tipično znači unutar prvih nedelja od rođenja. Prilikom početka, važno je imati na umu da će beba možda imati samo par minuta tolerancije na ovu aktivnost. Savetuje se da počnete sa kratkim sesijama od 3-5 minuta i postepeno ih produžavate kako beba postaje jača i komfornija sa vremenom provedenim na stomaku.

Kako pravilno praktikovati “Tummy Time”

Pravilno praktikovanje “tummy time” podrazumeva nekoliko osnovnih smernica. Prvo, uverite se da ste bebu stavili na čvrstu, ravnu površinu koja nije previše mekana. Možete koristiti prostirku za igru ili čak čist peškir. Postavite bebu na stomak dok je potpuno budna i pod nadzorom. U početku, dobro je leći ispred bebe tako da može da vidi vaše lice – to će je podsticati da podiže glavu.

Kako beba raste, možete uvesti igračke da biste je dodatno motivisali. Boje i teksture mogu da budu zanimljivi za bebu, podstičući je da se pruža i doseže. Pored toga, možete isprobati različite položaje tokom “tummy time”, kao što su ležanje na vašem stomaku ili prsima dok ležite pod uglom, što može pomoći bebi da se oseća sigurnije i podstaknutije.

Zašto je “Tummy Time” toliko važan

Važnost “tummy time” dolazi od mnogobrojnih koristi koje ova aktivnost pruža za fizički razvoj bebe. Dok je beba na stomaku, podstiče se jačanje mišića vrata i gornjeg dela tela, što je presudno za kasnije postignuća kao što su sedenje, puzanje i hodanje. Pored toga, sprečava razvoj flattened head syndrome (plagiocefaliju), koji može nastati usled previše vremena provedenog na leđima.

“Tummy time” takođe podstiče razvoj perceptivnih sposobnosti bebe, uključujući dubinski vid i shvatanje prostora. Takođe može pozitivno uticati na motorne veštine i koordinaciju ruku i oka. Sve u svemu, ova aktivnost je integralni deo zdravog fizičkog i senzornog razvoja bebe.

Prepoznavanje i prevazilaženje izazova “Tummy Time”

Neke bebe se mogu opirati “tummy time” ili čak plakati tokom ovih sesija. To je prilično uobičajeno, ali postoje načini na koje roditelji mogu pomoći svojoj bebi. Jedan od načina jeste postepeno uvodjenje “tummy time” tako što ćete bebinu glavu držati ili podržavati dok ona leži na vašoj grudi, što može biti umirujuće iskustvo za nju.

Drugi način je uključivanje igračaka i boja koja mogu da privuku pažnju bebe i učine “tummy time” zabavnijim. Takođe, važno je izabrati vreme kada je beba najbudnija i raspoložena, obično nakon spavanja ili presvlačenja pelena. Kada je beba umorna ili gladna, ona će verovatno biti frustrirana, što može dovesti do negativnog iskustva sa “tummy time”.

Na kraju, strpljenje je ključ. Svaka beba je jedinstvena i razvija se različitom brzinom. Pohvalite bebu za njen trud i pružite joj puno ljubavi i podrške tokom ovog procesa.

Integracija “Tummy Time” u dnevnu rutinu

Kako bi “tummy time” postao prirodni deo bebinog dana, potrebno je stvoriti rutinu. Možete započeti svako jutro kratkim periodom na stomaku ili integrirati ovu aktivnost nakon svakog presvlačenja. Tokom vremena, kako beba postaje udobnija sa ovom aktivnošću, možete povećavati vreme koje provodi na stomaku.

Takođe, možete koristiti “tummy time” kao priliku za igru i vezivanje sa bebom. Razgovarajte sa bebinim omiljenim igračkama, podstičite interakciju i činite ovu aktivnost atraktivnom. Interaktivne igre, kao što su zabavne pesmice i nežne masaže, mogu biti korisne za stvaranje pozitivne asocijacije na “tummy time”.

Na kraju, važno je pratiti reakcije i napredak vaše bebe. Ako uočite bilo kakav znak neprijatnosti ili ako je beba previše uznemirena, prekinite “tummy time” i probajte ponovo kasnije. Prisluškivanje potrebama vaše bebe je ključno za uspešnu i prijatnu praksu “tummy time”.

Sa pravim pristupom i doslednošću, “tummy time” može postati ne samo korisno, već i zabavno iskustvo koje pomaže vašem detetu da izgradi temelje za zdrav i srećan razvoj.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu