Problemi vezani za usnu vezicu kod beba i dece: simptomi i lečenje

Kada roditelji donesu bebu na svet, obično su usmereni na osnovne brige: da li beba dobro jede, spava i da li je zdrava. Ipak, neki problemi koji mogu uticati na osnovne funkcije beba, kao što su sisanje i gutanje, ponekad budu previđeni. Jedan od takvih problema je usna vezica kod beba i dece, stanje koje može imati značajan uticaj na ishranu i razvoj oralnog zdravlja. U ovom blogu, razmotrićemo šta je usna vezica, njene simptome i opcije lečenja, kako bismo roditeljima pružili korisne informacije za brigu o svom detetu.

Šta je usna vezica?

Usna vezica je mala mukoza koja povezuje donju površinu jezika sa podom usne šupljine. Kada ova vezica bude previše kratka, gusta ili čvrsto pripojena, može ograničiti pokrete jezika, što je stanje poznato kao ankiloglosija ili “jezična vezica”. Usna vezica može slično uticati na pokretljivost gornje ili donje usne, što otežava pravilno hranjenje kod novorođenčadi i može kasnije uticati na govor i oralnu higijenu.

Simptomi problema sa usnom vezicom

Rođenje s usnom vezicom može proći nezapaženo sve dok ne počne da ometa hranjenje. Evo nekih simptoma koji mogu ukazati na problem sa usnom vezicom kod beba:

  • Tegobe pri dojenju ili hranjenju flašicom
  • Slab usis i nepotpuno praznjenje dojke tokom dojenja
  • Često odvajanje od dojke ili flašice
  • Neuobičajeno dugi ili kratki trajanja podoja
  • Zujanje tokom dojenja
  • Zastoj u povećanju telesne težine
  • Mamina bol tokom dojenja

Kod starije dece, usna vezica može uticati na izgovor određenih glasova, sposobnost temeljnog čišćenja zuba jezikom i može dovesti do socijalnih ili emocionalnih poteškoća povezanih sa izgledom i funkcijom usana i jezika.

Utvrđivanje problema usne vezice

Problemi sa usnom vezicom obično se prepoznaju prilikom pregleda kod pedijatra, specijaliste za dojenje ili zubara. Stručnjaci će posmatrati anatomiju i funkciju jezika i usana bebe, i na osnovu toga i simptoma odrediti da li postoji problem sa usnom vezicom. Ponekad može biti potrebno uraditi specifičniji pregled kod dedistijatra ili logopeda.

Lečenje problema sa usnom vezicom

Ukoliko usna vezica uzrokuje probleme, najčešća intervencija je kratka hirurška procedura poznata kao frenulotomija ili “klipanje”. Frenulotomija se odnosi na postupak tokom kojeg se specijalnim hirurškim alatima zaseca usna vezica kako bi se oslobodio jezik ili usna. Ovaj zahvat obično traje samo nekoliko minuta i može se izvršiti bez ili sa lokalnom anestezijom, u zavisnosti od uzrasta deteta i preporuke stručnjaka.

U nekim slučajevima, može se preporučiti frenuloplastika, složeniji hirurški zahvat koji uključuje prilagođavanje dužine i položaja vezice. Ova opcija se obično razmatra ako prethodna frenulotomija nije dala očekivane rezultate ili ako je vezica debela i zahteva kompleksnije zahvate.

Posle frenulotomije ili frenuloplastike, logopedska terapija može biti korisna kako bi se osiguralo pravilno usvajanje novih obrazaca govora i ispravljanje eventualnih problema u razvoju jezika koji su nastali zbog usne vezice. Takođe, važno je nastaviti sa praćenjem bebinog rasta i razvoja, kao i eventualnih potreba za dodatnom medicinskom ili logopedskom podrškom.

Prevencija problema sa usnom vezicom

Problemi sa usnom vezicom, kao što su jezična i usna vezica, su često prisutni od rođenja i ne postoji poznata metoda prevencije. Međutim, rano prepoznavanje i intervencija mogu sprečiti razvoj daljih poteškoća u hranjenju, govoru i oralnoj higijeni. Redovni pregledi kod pedijatra i kontakt sa specijalistima za dojenje su ključne komponente brige o bebi koja može imati problem sa usnom vezicom. Zahvaljujući pravovremenom pristupu i modernim medicinskim metodama, većina problema može biti efikasno rešena.

U zaključku, usna vezica kod beba i dece je stanje koje može uticati na niz osnovnih funkcija, ali na sreću postoje efikasni tretmani. Važno je biti svestan simptoma i potražiti savet stručnjaka kako bi bebi pružili najbolju moguću negu i podršku u razvoju.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu